Hej Mindhelper

jeg har haft sex men min far. Og jeg havde ikke lyst. Jeg tør ikke sige det til nogen fordi at jeg skammer mig.

(Dreng, 13 år)


Kære Dreng på 13 år

Det er vildt modigt, at du har skrevet herind. For du fortæller, at du faktisk ikke tør sige til nogen, at din far har haft sex med dig. Men ved at skrive herind har du fortalt det til mig. Og det er jeg så glad for. For det er nemlig det første skridt på vejen imod at få hjælp.

Det er ikke i orden

Du skriver, at din far har haft sex med dig, og at du ikke havde lyst til det. Det er det, man kalder for et seksuelt overgreb. Og når en forældre begår et seksuelt overgreb mod sit barn, så kalder man det for incest. Det er en rigtig svær oplevelse at blive udsat for incest, fordi det er rigtigt voldsomt at få sine grænser overtrådt så meget af en person, der faktisk skulle passe på en, og som man skulle kunne have tillid til. Derfor er det også rigtigt vigtigt for mig at understrege, at det din far har gjort på ingen måder er i orden. Incest er forbudt i den danske lovgivning, og det ved alle voksne i Danmark godt. Så din far ved godt, at han gør noget forkert. Derfor er det heller ikke din skyld, at det er sket. Du kunne ikke have gjort noget anderledes, for det er altid den voksnes ansvar at sørge for, at incest ikke sker.

Fortæl det til en voksen, du er tryg ved

Du skriver også, at du ikke tør fortælle det til nogen, fordi du skammer dig over det. Det er en helt normal måde at reagere på. Og det er noget, som rigtigt mange børn og unge, der har været udsat for incest beskriver. Så det giver så god mening, at det er sådan, du har det. Men som jeg skrev i afsnittet ovenover, så er det ikke din skyld, at det er sket. Og det er så vigtigt, at du får fortalt nogen om det, selvom det er hammersvært. For der skal sættes en stopper for det, så det ikke sker igen. Du har allerede været mega modig ved at skrive herind og fortælle det til mig. Så jeg tror på, at du har styrken og modet til også at få det fortalt til en voksen, der er i nærheden af dig, som kan hjælpe dig.

Jeg tænker på, om du mon ser din mor? Og om du er tryg nok ved hende til at kunne fortælle hende det. Hvis du ikke er det, så kan du også snakke med en hvilken som helst anden voksen, som du er tryg ved. Det kunne for eksempel være en rigtigt sød lærer ovre i skolen, eller måske en onkel eller en bedstemor. Måske er der en, der dukker op i hovedet på dig, mens du sidder og læser det her? Hvis det er for svært for dig at sige det højt, så kan du prøve at skrive det i et brev til personen og give det til dem. Så kan de læse det og snakke med dig om det.

Kender du Børnetelefonen?

Hvis der ikke er nogle voksne i nærheden af dig, som du er tryg ved at snakke med, så skal du tage fat i Børnetelefonen. Hos Børnetelefonen sidder der nemlig nogle super dygtige rådgivere klar til at snakke med dig. Og de kan lidt bedre snakke frem og tilbage med dig om, hvad du har brug for og hvad, du kan gøre nu. De frivillige rådgivere hos Børnetelefonen har snakket med unge, der har været udsat for incest før, så de ved godt, det kan være super svært at skulle fortælle til nogen. Derfor skal de også nok gøre alt, hvad de kan for at hjælpe dig med at få sagt de ting, du har brug for at få sagt.

Jeg håber, at der er noget i mit svar, der har hjulpet dig. Og så håber jeg, at du får snakket med nogen om, at din far har udsat dig for incest. For det er ikke noget, du skal gå alene med. Det er noget, du skal have hjælp til. Og der er heldigvis hjælp at få.

De allervarmeste hilsner fra en Mindhelper