Hej Mindhelper
hvordan hved jeg at jeg har angst
(14 år)
Kære Du
Du skriver og spørger, hvordan du ved, om du har angst. Det kan være rigtig svært at gå med den bekymring. Derfor er det også rigtig fint, at du skriver herind til os.
Alle mennesker oplever at være nervøse en gang imellem
Du skriver ikke så meget om, hvordan du har det. Derfor vil jeg også starte mit svar med at forklare lidt om angst og nerviøsitet generelt. De fleste mennesker kender følelsen af at være nervøse, når de måske skal fremlægge foran klassen eller til en eksamen. Det kan være at hjertet begynder at banke lidt hurtigere, man får lidt kriller i maven, og man begynder måske at svede. Og det er helt normalt.
Alle mennesker oplever at blive nervøse en gang imellem, og det er der god grund til. For når vi bliver nervøse, så pumper hjernen en masse adrenalin ud i kroppen, som gør os klar til at reagere. Og derfor kan det også være en god ting at blive nervøs, for det hjælper os med at præstere bedre. Men sommetider kan kan nervøsiteten og ubehaget komme til at fylde så meget, at det bliver til det, som man kalder angst, hvor man er hæmmet i at gøre de ting, som man gerne vil. I vores artikel om angst, kan du læse lidt mere om de forskellige typer af angst, og hvad man kan gøre, hvis man oplever at have det sådan. r at have det sådan. Det er dog sådan, at det altid er en professionel, der skal afgøre, om det er angst man har. Derfor kan jeg desværre heller ikke give dig et klart svar på, hvordan du ved om du har angst.
Snak med dine forældre
Når man går med en masse tanker og bekymringer omkring, om man måske har angst, kan det være en rigtig god ide at snakke med sine forældre om, hvordan man har det. For de er måske nogle af de voksne, som er allertættst på dig. Og langt de fleste forældre vil heldigvis rigtig gerne have, at deres børn har det god. Derfor vil de som regel også rigtig gerne lytte og hjælpe, når man kommer og fortæller dem, at der er nogle ting som er lidt svære. Det kan også være, at du kan snakke med dine forældre om at komme et smut til lægen og så snakket om, hvordan du har det.
I vores guide til at snakke med forældre om svære ting, kan du læse lidt mere om, hvordan man kan få taget hul på snakken med sine forældre.
Tag et smut til lægen
Når man går og har det svært og bøvler med nogle tanker i forhold til angst, kan det være en rigtig god ide, at tage en tur til lægen og få en snak. Læger ved nemlig en hel masse om, hvordan kroppen fungerer både udenpå og indeni. Og derfor kan lægen også hjælpe dig med at finde ud af, om du har angst. Læger snakker ofte med unge som har det svært. Derfor ved de også godt, at det måske kan være lidt svært at snakke om. I vores guide til at gå til lægen, når man har det svært, kan du læse lidt mere om, hvordan det er at snakke med lægen, når man bøvler med nogle svære ting.
Angsttelefonen
Du kan også ringe til Angsttelefonen og få en snak om, hvordan du har det. Der sidder nemlig en masse søde og rare rådgivere klar til at hjælpe og lytte. Og de ved en hel masse om lige netop angst. Derfor er de også rigtig gode at snakke med, når man går med nogle tanker omkring angst. Det er helt gratis og anonymt at tage fat i dem. Rådgiverne er vant til at snakke med unge om angst, og derfor sørger de også altid for, at det foregår på en måde, som er rar for dig.
Det kan være rigtig svært at gå med en masse tanker omkring, om man har angst. Derfor håber jeg også at der er noget i mit svar, som har været hjælpsomt for dig. Jeg sender en masse varme tanker din vej og håber, at du får snakket med nogen om, hvordan du har det.
De bedste hilsner fra en Mindhelper