Oplever du en øget hastighed af tanker og tale, et voldsomt højt aktivitetsniveau og en overdreven stor selvtillid? Så lider du måske af mani. Her får du den vigtiste viden og hvor du kan få hjælp.

Alle oplever perioder, hvor tingene bare kører. Perioder, hvor du bobler af energi, og der skal 10 gladiatorer til at vælte dig af pinden. Fantastisk! Men for nogle kammer energien over, og de ender måske med at køre sig selv helt ned, fordi de glemmer at spise, drikke eller sove. De kæmper med sygdommen mani.

underskud på energi-kontoen.

Typiske tegn på mani

Tit ved folk, der er inde i en manisk periode ikke, at de er ved siden af sig selv. Alligevel er det godt at kende tegnene, hvis du tror, at du begynder at vise tegn på mani eller tidligere har gjort. Eller en du kender gør.

Her får du en liste med de mest almindelig tegn:

Mani er absolut ikke noget at spøge med

Jeg føler mig lidt manisk, fordi jeg har drukket for meget energidrik’. Måske har du hørt nogle sige noget i den stil. Mani er et ord, der bruges på flere måder. I eksemplet er det helt harmløst. Her er det bare en måde at sige, at man føler sig lidt oppe at køre.

glæde avler glæde

Sygdommen mani er imidlertid langt fra noget at spøge med. Det slider hårdt på kroppen at køre i turbo-gear i lang tid ad gangen. Samtidig kommer man let til at rode sig ind i problemer, fordi dømmekraften svigter.

Nogle oplever også at få vrangforestillinger og hallucinationer, hvor de eksempelvis ser ting, der ikke er der. Det er derfor ikke ualmindeligt, at folk med mani bliver indlagt, så de kan få hjælp til at komme ud af manien.

3 nyttige facts om mani

Hvorfor rammes nogle af maniske perioder?

Mani er ikke ligesom et brækket ben. Det er typisk ikke muligt at pege på én enkelt årsag til, at nogle får sygdommen. Og alle kan risikere at blive ramt af mani.

Typisk er det en blanding af flere ting, som kan sætte en mani igang. Måske har din mor eller far bokset med noget lignende? Eller måske har du været udsat for hårde ting? Eksempelvis: Mobning, sygdom, stress eller dødsfald i familien. For nogle kan det være med til at udløse maniske perioder, hvis der er meget pres i ens liv i en periode.

Bipolar lidelse: Når man svinger mellem mani og depression

Nogle har både maniske perioder og depressive perioder, hvor de føler sig helt i kulkælderen. Det kaldes bipolar lidelse. Læs meget mere i artiklen: Bipolar lidelse: Hvad er det for en størrelse

Vil du gerne vide mere?

Hos PsykInfo kan du få rådgivning og svar, hvis du har spørgsmål om mani eller er i tvivl om, om du har brug for hjælp. Er du i familie, ven eller på en anden måde pårørende til en person, som viser tegn på psykisk sygdom, så kan PsykInfo rådgive dig om, hvordan du bedst hjælper som pårørende.

Psykiatrifonden er også god at kende. Her kan du ringe eller chatte med en rådgiver helt anonymt.

Og på Sundhed.dk kan du læse mere om mani.