Med en simpel teknik kan du lære at sige farvel til overspringshandlinger og goddag til fokus, fordybelse og fritid. Prøv pomodoro-teknikken her.
Du har garanteret prøvet det her …
Du åbner computeren for at arbejde på en vigtig aflevering.
Du får skrevet et par sætninger, men så siger hjernen: ‘Gad vide, om der er sket noget spændende på Instagram …’
Du suser hurtigt ind og tjekker det.
Fem minutter senere vender du tilbage til afleveringen, men et øjeblik efter tikker en besked ind fra en ven, som du lige må svare på.
Og sådan fortsætter det. Du får arbejdet et par minutter på afleveringen, men så bliver du forstyrret eller forstyrrer dig selv.
Sådan behøver det heldigvis ikke at være. Ifølge hjerneforskere er vores evne til at fokusere som en muskel, der skal trænes. Jo mere vi gør det, jo bedre bliver vi til det.
En af de allerbedste teknikker til at træne din fokus-muskel er pomodoro-teknikken. Den går kort fortalt ud på, at du øver dig i at arbejde 100 % fokuseret i et bestemt tidsrum.
Prøv teknikkens 3 simple steps
Er du klar til at give teknikken et skud? Den kræver kun følgende tre trin:
- Vælg en opgave, du vil arbejde på. Det kan være et essay, en matematikaflevering eller noget, du skal læse op på til en eksamen.
- Sæt en timer på 25 minutter, og så arbejder du 100 % fokuseret på din opgave. Du kan også bruge pomodoro-videoen længere nede til at holde styr på tiden.
- Når uret ringer, holder du en pause på fem minutter. Gerne væk fra skærmen og uden du hiver telefonen frem. Prøv at bevæge dig, spis noget, lav en kop kaffe eller træk fem mundfulde frisk luft. Men husk, pausen kun skal vare fem minutter.
Sådan! Nu har du klaret en pomodoro.
For at teknikken virker, er det vigtigt, du arbejder koncentreret og ikke holder pause eller går i gang med noget andet, før de 25 minutter er gået. Hver gang du undgår at lade dig distrahere, så træner du evnen til at arbejde koncentreret og fokuseret.
Og jo mere du træner evnen, jo bedre bliver du til det. Derfor bliver du også bedre til teknikken, jo flere gange du prøver den.
Hvis du kører flere pomodoro’er i træk, så anbefaler vi, at du holder en pause på mindst 30 minutter, når du har været igennem fire runder, så du ikke bliver helt flad.
3 fordele ved teknikken
Selvom Pomodoro-teknikken er super simpel, så har den nogle fordele i forhold til at arbejde på en smart og struktureret måde. Her får du tre af de vigtigste:
1. Du får bedre resultater
Hver gang du bliver distraheret, skal hjernen bruge tid og energi på at genvinde fokus. Forskere har regnet ud, at der går op til 20 minutter, før du er tilbage på samme niveau af koncentration, som før afbrydelsen. Du giver altså dig selv super dårlige arbejdsbetingelser, hvis du mere eller mindre konstant bliver forstyrret.
Fordybelse er nemlig guf for hjernen. Du bliver simpelthen klogere og begår færre fejl, når du øver dig i kun at gøre én ting ad gangen.
2. Du når mere på kortere tid
Ofte lægger vi slet ikke mærke til, hvor meget tid vi bruger på sociale medier og andre afbrydelser. Vi tror måske, at vi har brugt fem timer på afleveringen, men faktisk har vi kun brugt to, fordi vi resten af tiden lavede alt muligt andet.
Du sparer med andre ord en masse tid ved at arbejde fokuseret, som du så kan bruge på andre ting end skoleopgaver.
3. Du får lettere ved at komme i gang
Du kender sikkert det at stå foran en opgave og tænke: ‘Gisp, det klarer jeg aldrig’.
En fordel ved pomodoro-teknikken er, at den hjælper dig med at bryde opgaver ned i overkommelige bidder.
I stedet for at sige til dig selv: ‘Nu skal jeg løse hele opgaven’ …
Så siger du i stedet: ‘De næste 25 minutter lover jeg mig selv at arbejde 100 % fokuseret på opgaven, men derefter må jeg til gengæld holde en pause’.
Det gør det meget lettere at komme i gang.
Find en pomodoro-timer, der passer dig
Der findes masser af pomodoro-apps. Søg på “pomodoro”, der hvor du henter dine apps, så dukker de op. Vil du hellere have en timer, der kører i din browser end i en app, så findes de også. Søg fx på “Pomodoro timer online”.
Hvorfor hedder det pomodoro?
“Pomodoro” betyder tomat på italiensk. Historien er, at teknikken blev opfundet af en italiener, der brugte et æggeur til at holde styr på tiden.
Uret var tilfældigvis formet som en tomat, så derfor endte han med at kalde teknikken for pomodoro-teknikken.
Mere fancy er det ikke.