Føler du dig bombet, når vækkeuret ringer? Er du så træt hver dag, at du ikke orker andet end at ligge og se film på din computer? Læs om de typiske årsager til konstant træthed – De 11 energi-skurke – og få råd til, hvad du kan gøre.

Lyt til artiklen

/

Pas på de 11 energi-skurke!

Det er sådan nogle små, lodne fyre, der dræner dig for energi – får dig til at gabe fra morgen til aften.

Du slæber dig gennem dagen, indtil du ender på sofaen.
Igen, igen …

Træt hele tiden

Energi-skurkene er selvfølgelig et sprogbillede. Et billede på nogle indre og ydre ting, som får dig til at gå glip af en hel masse i dit liv: Dit samvær med andre. Dit gode humør. Din energi. Dit engagement og måske også dine fritidsinteresser – kort sagt en hel masse af det, du enten er glad for eller bare har brug for at lave.

Stop de 11 energi-skurke!

Eller: Start med at genkende dem – så du kan ændre tingene og få meget mere energi og glæde i dit liv:

Stop de 11 energi-skurke, der stjæler din energi

Skurk #1. For lidt søvn

for lidt søvn

Som ung har du brug for 8 til 10 timers søvn hver nat. Mange unge får ikke nok søvn. Start derfor med at holde øje med, hvornår du går i seng og står op. Får du 8 til 10 timers søvn hver nat? Ellers sover du ganske enkelt for lidt. Det er der mange, der gør. Undersøgelser viser, at unge i dag får 1 times mindre søvn i døgnet end unge gjorde i 1980’erne.

Er du kommet ind i en dårlig søvnrytme?

Hvis du er kommet ind i en dårlig søvnrytme, hvor du har svært ved at sove om natten, falder i søvn om eftermiddagen og bagefter har svært ved at sove om natten igen, så er du langt fra alene!

I vores brevkasse får vi ofte spørgsmål om søvnvaner, og hvordan man kan komme ind i en bedre rytme. Se fx hvad vi har svaret til en pige på 13, som kæmper med at falde i søvn:

Læs også: Svært ved at falde i søvn? Få 12 gode råd til, hvad du kan gøre

Skurk #2. For meget drøn på hele ugen

Det er helt o.k. at have travlt og give den gas i perioder. Men det slider, hvis du vænner dig til konstant at køre i højeste gear. Lange perioder med stress dræner dig for energi, og har du kørt dig selv ned, kan det tage lang tid at komme ovenpå igen.

Husk derfor at holde pauser, så din krop og hjerne kan lade op. Læs også artiklen: Derfor er pauser nødvendige! 6 ideer til dine perfekte pauser.

Skurk #3. For dårlig kost

Kosten er det brændstof, der skal holde din motor kørende hele dagen. Altså (og det kunne din gamle farmor nok ikke have sagt bedre): For at fungere optimalt har du brug for en god morgenmad, frokost og aftensmad. Sådan er det bare.

Jo, jo. Det er da fristende at snuppe en energidrik eller en cola, når du føler dig træt. Sukkeret og koffeinen giver et hurtigt skud energi.

ingen energi

Men en halv eller hel time senere falder du sammen igen. Væn dig derfor i stedet til at snuppe et æble, en skive rugbrød eller noget andet sundt, som giver dig et stabilt energiniveau hele dagen.

Skurk #4. For lidt motion

Har du absolut ingen energi i kroppen? Virker tanken om en løbetur uoverkommelig? Noget af det geniale ved motion er, at jo mere energi, du brænder af, desto mere får du tilbage. Måske ikke de første gange, hvor du nok føler dig mørbanket og træt. Men lige så stille vil dit energiniveau begynde at stige.

Og husk: Du behøver altså ikke træne op til en ironman. En gå- eller cykeltur er også helt fint. Alt tæller.

mangler energi

Tjek også: Trist, træt eller træg? Prøv det der motion

Skurk #5. For mange (og for lange) byture

Ikke et ondt ord om byture og fester – dem har vi alle brug for!

Alkohol dehydrerer imidlertid kroppen, og du sover også dårligere efter en bytur med meget alkohol. Så hvis du fester torsdag, fredag og lørdag og føler dig træt resten af ugen, så er tiden nok inde til at skrue lidt ned for byturene.

Skurk #6. For mange bekymringer

Hjernen bruger rigtig meget af din samlede energi – 20 %, når du hviler dig, og meget mere, når du tænker målrettet eller er urolig. Derfor suger det kraften ud af dig, hvis du hele tiden bekymrer dig om stort og småt. Heldigvis findes der masser af gode teknikker, der kan gøre dig bedre til at håndtere bekymringer.

Læs fx artiklen: Alt for bekymret? Få 7 tips til at slippe dine bekymringer.

Skurk #7. For høje krav til dig selv

Måske stiller du rigtig høje krav til dig selv. Det gør mange unge. Måske knokler du på med arbejde, lektier, træning og giver aldrig dig selv lov til rigtigt at slappe af. Alt skal være perfekt.

Genkender du det? Hvis ja, er det måske en god idé at øve dig i at drosle lidt ned på kravene til dig selv.

for høje krav

Vær god ved dig selv.

Tænk på dig selv som din egen bedste ven – der skal passe på … dig!

Læs også artiklen: Værd at vide om perfektionisme.

Vidste du?

60 % af din krop består af vand

Kilde: Netdoktor.dk

Skurk #8. Du drikker for lidt vand i løbet af dagen

Derfor giver det god mening, at dit energiniveau crasher, hvis ikke du drikker nok vand i løbet af dagen

mangel på energi

“Hvor meget skal jeg så drikke?” tænker du måske. Det varierer fra person til person. En tommelfingerregel er, at du skal drikke én til halvanden liter om dagen for at have det godt og holde din krop ved lige.

Føler du dig træt hele tiden, er det derfor en god idé i en periode at holde øje med, hvor meget vand du egentlig får i løbet af dagen.

Kort sagt: Drik vand, og bliv mere frisk og glad.

Skurk #9. Du lider af jernmangel (særligt for pigerne)

Jernmangel sender dit energiniveau helt til tælling. En almindelig årsag til jernmangel er kraftige menstruationer. Har du mistanke om, at din træthed skyldes kraftige blødninger i forbindelse med menstruation, er det en god idé at tale med din læge.

Læs også artiklen om kraftige menstruationsblødninger på sundhed.dk.

Skurk #10. Du dropper morgenmaden

Jep, du har sikkert hørt det her en milliard gange: ‘Husk nu morgenmaden!’ Men prøv lige at lægge mærke til, hvad det betyder for din dag, når du henholdsvis spiser eller dropper morgenmaden.

Føler du dig træt og uoplagt uden morgenmad, findes der en meget enkel forklaring på det:

Når du vågner om morgenen, er dit blodsukker typisk meget lavt, fordi det er længe siden, at du har spist. Din krop har derfor brug for at blive tanket op med ny energi.

Så snup de havregryn.

træt og uoplagt

Skurk #11. Du hiver mobilen frem i alle pauser

udmattet

Kender du det, at du hiver din mobil frem – og føler dig træt? Mobilen bombarderer dig med informationer: med en syndflod af både vigtig viden, smalltalk og totalt ligegyldige oplysninger, som du helst skal forholde dig til.

For mange lynhurtige informationer i træk gør din hjerne træt. De gør dig træt!

Ja, forskere har fundet ud af, at du er meget mere udmattet om eftermiddagen, hvis du har siddet med næsen nede i din mobiltelefon i frokostpausen – i forhold til hvis du snakkede med en ven eller gik en lille tur.

Er du træt hele tiden, kan en del af løsningen altså være at lade mobilen blive liggende lidt mere i lommen.

Andre årsager til at du føler dig træt hele tiden

Genkender du ikke en eneste af De 11 energi-skurke? Så kan det være, at din træthed skyldes noget andet.

Din udmattelse kan fx hænge sammen med fysisk sygdom. For eksempel en infektion eller sukkersyge. Har du mistanke om, at du fejler noget, så bestil en tid hos din læge – så du kan blive tjekket.

Føler du dig konstant træt, trist og modløs kan det også være et tegn på depression.

Hvad gør jeg for at få mere energi?

Det er helt naturligt, at dit energiniveau svinger op og ned. Men drømmer du om mere fut i hverdagen, er der heldigvis meget, du kan gøre. Start med at tjekke vores 7 råd til, hvordan du får mere energi.