Måske bliver du udsat for gruppepres til en fest, hvor de andre vil drikke dig fuld. Eller måske har du en ven, der vil have dig til at gøre noget, du ikke synes er i orden. Det kan også handle om mere alvorlige ting som mobning, trusler eller vold. Derfor er det vigtigt at kunne sige nej og sætte en grænse for at kunne passe på sig selv.

Måske bliver du udsat for gruppepres

Læs også artiklen: Sådan bliver du bedre til at sætte grænser

3 gode grunde til at lære at sige fra

1. Du kan passe bedre på dig selv

Når du kan sætte grænser, vil du føle dig mere tryg og afslappet sammen med andre. Du vil nemlig ikke længere være bange for at blive behandlet dårligt eller blive presset til noget, du ikke vil være med til.

2. Du kan nemmere gøre det, du har brug for

Måske har du brug for at lukke døren til dit værelse og være i fred. Måske har du brug for at være hjemme i stedet for at gå til en fest med nogen, du ikke bryder dig om. Det er meget nemmere at gøre det, du har brug for, når du kan sige nej og sætte grænser. Samtidig styrker det dit selvværd, at du lytter til dig selv.

Du kan nemmere gøre det, du har brug for

3. Du kan opnå større respekt

Andre ved, hvor de har dig, når du kan sige til og fra. De kan ikke køre rundt med dig, og det betyder, at de vil have lettere ved at respektere dig. De vil også føle sig mere sikre på dig, når de ved, hvor de har dig. Det kan gøre dine venskaber bedre.

“Saying no means you know your limits”

Ukendt

Konsekvenser af ikke at sætte grænser

 
Du får svært ved at mærke dine behov

Jo mindre du lytter til, hvad du selv har lyst til og brug for, desto sværere får du ved at mærke det. Til sidst kan det ende med, at du helt holder op med at gå efter dine behov, fordi du ikke længere kan mærke dem. I stedet går du måske kun op i, hvad andre har brug for.

Du kommer til at gøre ting, du ikke har lyst til

Hvis du ikke sætter grænser, risikerer du at komme til at gøre ting, du ikke har lyst til. Det kan gælde alt lige fra at se en skræmmende film på YouTube, du ikke vil se, til at ligge under for gruppepres fx i forhold til hærværk, alkohol, stoffer eller sex.

Du kommer til at gøre ting, du ikke har lyst til

Du mister respekten for dig selv

Du kan få en følelse af, at dine behov ikke er lige så vigtige som andres. Derfor har du ikke ret til at sige nej til noget. Du kan fx ikke sige nej til at spille voldelige computerspil, selvom du ikke har lyst. Eller du går til en sport, du synes er kedelig, fordi dine venner gør det. Livet risikerer at blive trist, hvis man ikke lytter til, hvad man selv vil.

“Don’t lower your standards for anyone or anything. Self-respect is everything”

Ukendt

Hvorfor kan det være svært at sætte grænser?

Det er helt almindeligt at have svært ved at sige fra. Nogle mennesker har ekstra svært ved at sætte grænser. Her kan du se nogle typiske årsager:

Du har aldrig lært at sætte grænser

Hvis dine forældre eller andre aldrig har respekteret dig, når du har forsøgt at sætte en grænse, har du vænnet dig til, at dine ønsker og behov ikke er vigtige. Det nytter ikke at sætte grænser, hvis ingen respekterer dem. Det kan du også have lært af dine forældre, ved at de ikke respekterer hinandens grænser.

Du kæmper med lavt selvværd

Lavt selvværd kan gøre det ekstra svært at sige fra over for andre, fordi man er afhængig af, at andre accepterer en for at føle sig okay. Du kan derfor være bange for, at andre ikke vil kunne lide dig, hvis du sætter grænser. Måske er du bange for at miste dine venner, eller at andre ikke vil have dig med som en del af en gruppe længere.

Du kæmper med lavt selvværd

Hvis du har været udsat for mobning

Hvis du er blevet mobbet, har du mange gange fået overskredet dine grænser. Efter længere tids mobning kan du være blevet vant til, at andre ikke respekterer dig, uanset hvor meget og hvor ofte du siger fra. Og så kan det være svært at tro på, at det overhovedet nytter at sætte grænser. Så kan det være, at du ikke får sagt nej i alle mulige andre situationer, der ikke har noget med mobning at gøre.

Hvad gør man, hvis ens grænser bliver overskredet?

Der er ingen grund til at finde dig i, at andre overskrider dine grænser. Du kan nemlig lære at sætte grænser. Få gode råd til, hvordan du kommer i gang med i artiklen Sådan bliver du bedre til at sætte grænser