En sommerdag for fire år siden fik Anne nok af sin far. Det var kort tid inden, Anne skulle flytte hjemmefra, og hun var (igen) kommet op og skændes med sin far. Men denne gang gik det helt galt.

”Han kunne slet ikke styre sit temperament og gik helt amok. Han var henne og ruske i mig og var ved at kyle sit høreværn efter mig. Det var så scary og langt, langt over stregen,” husker Anne tilbage med vrede i både stemmen og blikket.

Efter episoden gav Anne sin far et ultimatum. Enten startede han til psykolog, og ellers ville hun ikke have noget med ham at gøre. Han startede ikke til psykolog, og deres kontakt blev afbrudt det næste halvandet år.

fardatter

”Han var bare ikke min tid og energi værd. Hvis han ikke ville starte til psykolog for min skyld, så ville han ikke vores forhold nok.”

Fraværende far

Så længe Anne kan huske tilbage, har hun haft det svært med sin far. Hun føler ikke, at han var der for hende og hendes søstre, og han havde ikke det voksne overblik.

”Hvis min mor ikke var hjemme, så vidste han for eksempel ikke, hvad han skulle gøre med aftensmaden. Det var altid meget rodet og kaotisk, når min mor ikke var hjemme,” siger Anne og fortsætter:

”Han gjorde det bare ikke godt nok. Det har han aldrig gjort. Han var en dårlig far. Jeg skulle altid være den voksne af os to. Uanset om det var at stoppe et skænderi eller sørge for aftensmaden, hvis mor ikke var hjemme.”

Splittede familien ad

Det tog hårdt på familien, da Anne valgte at bryde kontakten med sin far. Hvis hendes far var hjemme, ville hun ikke komme på besøg. Så måtte hendes søstre og mor komme hjem til hende.

”Det splittede familien fuldstændigt ad, at vi ikke alle kunne være sammen. Det var sindssygt hårdt, så der valgte jeg igen at være den voksne og sige, at vi så kunne være i rum sammen,” fortæller Anne.

Efter flere år er Annes far endelig begyndt at gå til psykolog. Han har fået konstateret Aspergers syndrom, hvilket kan være med til at forklare de mange konflikter. Han prøver at arbejde med sine problemer og langsomt at få et bedre forhold til sin datter.

splittelse

”Han har oppet sig lidt og er selv kommet hen til mig. Men det er meget små trin. Andre vil nok slet ikke lægge mærke til det, men jeg ser det,” siger Anne med et lille smil.

Hvad er Aspergers syndrom?
Folk med Aspergers syndrom har typisk:

  • Svært ved at fungere socialt
  • Svært ved at leve sig ind i andre mennesker
  • Stort fokus på bestemte emner
  • Stort behov for faste rutiner

Læs mere om Aspergers syndrom hos Sundhed.dk

Kram er udelukket

Selvom Annes far har taget små skridt i den rigtige retning, er det ikke nok til, at hun har tilgivet ham.

”Jeg hader ham ikke, men jeg afskyr ham. Det er måske i virkeligheden endnu værre,” fortæller Anne med tristhed i stemmen.

Anne kan for eksempel slet ikke håndtere, hvis hendes far rører ved hende.

”Jeg får det dårligt af bare tanken om fysisk kontakt med ham. Ikke engang en hånd på skulderen kan jeg klare. Så et kram er helt udelukket. Så gode venner er vi ikke.”

På trods af at Anne stadig ikke kan give sin far et kram, vil hun ikke udelukke, at de engang kan få et bedre forhold.

”Hvis han gør noget radikalt for, at vi skal få et godt forhold, vil jeg ikke afvise det. Men det kommer til at kræve meget af både ham og mig.”

Fakta om Anne:

  • Anne er et opdigtet navn, men vi kender hendes rigtige navn.
  • Hun har haft et meget svært forhold til sin far, men det går bedre i dag.
  • Hendes far har i dag fået konstateret Aspergers Syndrom.
Interview: fakta om anonym deltager

Læs også: 6 gode råd til dig, der skændes for meget med dine forældre og Psykisk sygdom i familien? Tal med nogen!