Hej Mindhelper

Hvad skal man gøre hvis man har det virkelig svært og ikke længere har lyst til at leve?

(Pige, 13 år)


Hej Pige på 13 år

Når man har det så svært, at man ikke har lyst til at leve mere, så gør det virkeligt ondt indeni. Derfor er jeg glad for, at du har skrevet herind og spurgt, hvad man skal gøre. For det er nemlig vigtigt at række ud og spørge efter hjælp, når man har det sådan.

Det gør ondt indeni

Hvis man har det rigtigt svært, så kan man godt få den her følelse af ikke at have lyst til at leve mere. Og der er også nogen, der oplever at få selvmordstanker. Det er slet ikke unormalt. Men det er rigtigt hårdt, når man har det sådan, for så gør det virkeligt ondt inden i. Tanken om, at man ikke har lyst til at leve mere, popper nemlig tit op, når det gør så ondt indeni, at man slet ikke kan se en ende på det og bare gerne vil have det til at holde op. Så det er for det meste det, der gør ondt indeni, som man gerne vil væk fra og egentligt ikke livet. Derfor er det også så vigtigt for mig at sige, at der er hjælp at hente, hvis man har det virkeligt svært.

Så når du spørger, hvad man kan gøre, hvis man har det så svært, så er mit allervigtigste råd, man skal fortælle det til en voksen. For hvis de voksne ved, hvordan man har det, kan de hjælpe en med at få hjælp til at få det bedre. Det kan nemlig godt lade sig gøre, selvom det måske ikke føles sådan lige nu. Men jeg ved, at der er rigtigt mange, der har haft det så svært, at de ikke har haft lyst til at leve, som har fået det godt igen, efter de fik den rigtige hjælp. Du kan for eksempel prøve at læse Claras historie, hvis du har lyst. Nogle gange kan det give håb at læse om andre, der har fået det godt igen.

Snak med dine forældre

Du skriver ikke, om det er dig, der har det så svært, at du ikke har lyst til at leve mere. Men hvis det er det, så er mit allerbedste råd til dig, at du skal fortælle det til dine forældre. Jeg ved godt, det kan være rigtigt svært at skulle fortælle sine forældre om, at man har det så svært. For måske kan man være bange for, at de ikke tager en alvorligt. Eller også har man måske ikke lyst til at gøre sine forældre bekymrede og bange.

Men forhåbentlig skal dine forældre nok lytte til dig og tage dig alvorlig. Og det er faktisk helt normalt at blive bekymret, når man får at vide, at nogen man holder meget af, har det rigtigt svært. Så hvis dine forældre bliver bekymrede, er det et tegn på, at de holder vildt meget af dig og vil dig det allerbedste. Men dine forældre er voksne, så de kan nok godt finde ud af at passe på sig selv, samtidigt med de også passer dig og hjælper dig.

Hvis du har erfaring med, at det ikke er rart eller hjælpsomt for dig at snakke med dine forældre, tænker jeg på, om der mon er en anden voksen tæt på dig, du kan snakke med? Det kunne være en lærer på din skole, en onkel, en bedstemor eller en tante. Måske popper der en op i hovedet på dig lige nu, som du ved, plejer at være rigtigt god til at lytte til dig og tage dig alvorligt, når du snakker med dem. Hvis der gør det, så snak med dem. Det er nemlig ikke så vigtigt, hvem du snakker med. Det vigtige er, at du får snakke med nogen.

Du kan altid tage fat i Livslinien

Hvis den her tanke om ikke at have lyst til at leve mere bliver for meget for dig på et tidspunkt, hvor du ikke lige kan få fat på nogen tæt på dig. Eller hvis det er nemmere for dig at snakke med nogen, du ikke kender, så kan du altid tage fat i Livslinien. Hos Livslinien sidder der nemlig altid nogle super dygtige frivillige rådgivere klar til at snakke med dig. Og de er vant til at snakke med folk, der har det så svært, at de ikke har lyst til at leve mere. Så de går ikke i panik, hvis man fortæller dem om sine tanker. Du kan både ringe og skrive til Livslinien, så du kan vælge den mulighed, du er mest tryg ved. Og så kan du være helt anonym, hvis du helst vil det. Så du kan trygt tage fat i Livslinien, og det skal du endelig gøre, hvis du har brug for det. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

Tag fat i din læge

Det er også en rigtigt god idé enten selv at snakke med din læge. Eller at snakke med dine forældre om at snakke med din læge, hvis du er mere tryg ved, at de hjælper dig med at tage fat i lægen. For som jeg skrev, så er der hjælp at hente, hvis man har det så svært, at man ikke har lyst til at leve mere. Og din læge kan hjælpe dig med at finde ud af, hvor du kan få den hjælp henne, så du kan få det godt igen. For det kan godt lade sig gøre. Også selvom det måske ikke føles sådan lige nu, så skal det nok blive lettere igen på et tidspunkt.

Jeg håber, at mit svar var svar på dit spørgsmål. Og så håber jeg, at du får snakket med nogen, hvis det er dig selv, der har det så svært, at du ikke har lyst til at leve mere. For det er alt for tungt at forsøge at klare selv. Det er der ingen, der hverken kan eller skal klare alene.

De varmeste hilsner fra en Mindhelp