Hej,

Hvorfor kan jeg ikke fordrage at høre musik når nogen er sure og stønner?

(Pige, 15 år)


Hej Pige på 15 år

Det er et rigtigt godt spørgsmål, som jeg godt kan forstå, at du undrer dig over. Så jeg er glad for, at du har skrevet herind og delt dit spørgsmål. 

Bliver du overvældet?

Jeg kan godt forstå, at du undrer dig over, hvorfor du ikke kan lide at høre musik, når der er nogen, der for eksempel er sure. For det kan godt være lidt mærkeligt, hvorfor der er nogle situationer, hvor man godt kan lide at høre musik. Og så er der nogle andre situationer, hvor man virkeligt bare ikke kan fordrage, at der er musik. Det er svært for mig at give dig et præcist svar på, hvorfor du har det sådan. 

Men det jeg tænker er, at der nok allerede er ret mange lydindtryk omkring dig, når der er nogen, der er sure. Det kan være, at de råber ad hinanden, eller måske bare råber af sig selv. Og det kan også være, at de sukker og stønner og larmer, fordi de for eksempel smækker med døre. Det kræver allerede en masse for hjernen at skulle bearbejde alt det. Så det kan være, at det simpelthen bare bliver for meget lyd for din hjerne, hvis der også kommer musik oveni. Sådan så du faktisk bliver rigtigt overvældet af al lyden, og derfor ikke kan fordrage at høre musik. 

Vi er ikke designet til at få indtryk hele tiden

Samtidigt så er det også helt ok, at man bare ikke altid kan overskue at høre musik. Det er der måske nogle mennesker, der kan, fordi de har vænnet sig til, at der altid er lyd omkring dem. Men det er faktisk helt normalt, at man ind imellem har brug for en pause fra lydindtryk og fra musik. Vores hjerne er nemlig ikke designet til at få mega mange lydindtryk ind hele tiden. Den er designet til at have brug for pauser ind imellem, ellers kan den blive stresset og overvældet. Og så er det, at man kan blive rigtigt irriteret, når der kommer for meget lyd. Du kan læse mere om, hvorfor pauser er gode og vigtige i den artikel, jeg har linket til. 


Hvem er de sure på?

Du skriver ikke, om det er, når der er nogen, der er sure på dig, du ikke kan fordrage at høre musik. Eller om det er, når der bare er nogle andre, der er sure på hinanden. For hvis det mest er, når det er nogle andre, der er sure på hinanden, du ikke kan overskue at høre musik. Så tænker jeg på, om du måske kan gå ind i et andet rum, indtil de er kølet ned. På den måde kan de stadig få lov til at være sure, hvis de har brug for det, og du kan få lov til at høre musik, hvis du har lyst til det. 

Hvis det mest er, når der er nogen, der er sure på dig, du ikke kan fordrage at høre musik. Så tænker jeg på, om det måske kan være fordi, at du ikke rigtigt kan koncentrere dig om at få løst konflikten samtidigt med, at du hører musik. Hvis det er derfor, så kunne det måske give mening at slukke musikken og få løst konflikten først. Så kan du altid tænde musikken igen, når du har fået løst konflikten med den anden. Hvis du har lyst til det, så kan du læse vores artikel om, hvordan man håndterer konflikter. Selvom den er skrevet om venskaber, så tænker jeg, at der er mange af rådene, der gælder uanset hvem, man er i konflikt med. 

Selvom jeg ikke kunne give dig et helt entydigt svar på dit spørgsmål. Så håber jeg, at der alligevel er noget i mit svar, der har gjort dig lidt klogere.

De bedste hilsner fra en Mindhelper