Jeg kom til at tænke på, hvornår man er normal?

Hej Mindhelper

hvornår er man normal

(Dreng, 14 år)


Kære dreng på 14 år

Det er ikke noget nemt spørgsmål, du har stillet. Så jeg kan godt forstå, hvis du har gået rundt og tænkt over det. Og jeg er super glad for, at du så har skrevet herind og spurgt.

Der er ikke noget enkelt svar
Du spørger, hvornår man er normal? Og det er et spørgsmål, der tit kan fylde ret meget, når man er ung. Fordi det er der, man begynder at danne sin egen identiet. Og derfor også der, hvor man begynder at tænke over, hvad der er normalt. Og hvad der er unormalt. Men det er et spørgsmål, der ikke er noget nemt svar på. For de fleste opfatter en normal person som en, der er “ligesom alle andre.” Det vil sige en person, der ser ud nogenlunde ligesom alle andre mennesker. Og en person, der opfører sig nogenlunde ligesom alle andre.

Men der er faktisk ret mange ting, der spiller ind på, om man så også “er ligesom alle andre.” Det er for eksempel helt normalt, at man spiser sin mad op i Danmark. Men i Kina er det faktisk uhøfligt at spise sin mad helt op. Og nogen af de ting, som de fleste synes er normale i dag, var for ikke normale før i tiden. I dag er det for eksempel helt normalt, at kvinder arbejder. Men engang var man unormal, hvis man var kvinde og havde et arbejde.

Så svaret på dit spørgsmål afhænger både af, hvor man er henne i verden. Og nogen gange også bare om, hvor man er henne i Danmark. Og så afhænger det også af, hvilken tid man befinder sig i. Så måske kan man i virkeligheden svare på dit spørgsmål med et nyt spørgsmål: “findes der overhovedet nogen, der er normale?”

Snak med nogen om det
Jeg kommer til at tænke på, om du har prøvet at diskutere det her spørgsmål med nogen? Det kunne for eksempel være dine venner. Eller måske dine forældre. Hvis ikke du har det, synes jeg, du skal prøve at gøre det. Jeg tror faktisk, at du kunne få nogle ret spændende samtaler ud af det. Og så tror jeg også, at du vil finde ud af, at der faktisk også er forskel på, hvordan du opfatter det at være normal. Og på, hvordan de mennesker du snakker med opfatter det at være normal.

Jeg håber, at mit svar har givet dig lidt svar på dit eget spørgsmål.

De bedste hilsner fra en Mindhelper