Hej Mindhelper

Hvorfor føler jeg mig ensom selv når der er mennesker omkring mig?

(Pige, 16 år)


Hej Pige på 16 år

Ensomhed kan poppe op på mange forskellige tidspunkter, men det er en super hård følelse, når den rammer. Så jeg er super glad for, at du har skrevet herind og delt dine tanker.

Der kan være mange grunde

Det lyder super hårdt, at du føler dig ensom, selv når der faktisk er mennesker omkring dig. For ensomhed er en super svær følelse. Og det kan faktisk nogle gange være ekstra hårdt, når man føler sig alene og ensom, selvom man er blandt mange mennesker. Det kan være super svært at svare på, hvorfor du har det sådan. For i sidste ende er det dig selv, der har svaret på det. Men når man har den der følelse af at være ensom, selvom man er sammen med en masse mennesker, så handler det tit om, at man ikke rigtigt føler sig forbundet til de mennesker, man er sammen med. Eller at man ikke rigtigt føler, at man er en del af fællesskabet.

Ensomhed er nemlig en følelse, der popper op, når man føler sig alene. Og man kan sagtens føle sig alene, selvom man er omringet af en masse mennesker. Det kan for eksempel være fordi, man ikke rigtigt føler, at de andre ser en og lukker en ind i fællesskabet. Eller man kan måske komme til at føle sig isoleret og alene, hvis man går rundt og har det rigtigt svært uden, at man har snakket med nogen om det. Andre gange igen føler man sig måske alene og ensom, fordi man føler anderledes fra de mennesker, der er omkring en. Og måske føler, at de ikke rigtigt forstår en. Jeg ved ikke, om der er noget af det, der giver mening for dig, og som du kan genkende?

Snak med nogen

Det allerbedste råd jeg kan give dig er, at du skal snakke med nogen om, at du går og føler dig ensom. Jeg ved godt, det kan være rigtigt svært, fordi ensomhed ikke er en følelse, vi snakker så meget om. Men ensomhed er en følelse, vi alle støder på igennem livet. Og det er så vigtigt, at man snakker med nogen om det. Hvis man går rundt og føler sig ensom uden at få snakket med nogen om det, så kan man nemlig komme til at føle sig endnu mere ensom. For så er man jo alene med sine tanker og følelser, og man er også alene om at skulle finde en løsning. Men vi mennesker er ikke bygget til at skulle løse alting selv. Vi er sociale væsner, så vi er bygget til at have brug for hjælp og støtte fra andre, når vi har det svært.

Derfor kan man også nemt komme til at føle os alene og ensom, hvis man har det svært og ikke får snakket med nogen om det. Så jeg kommer til at tænke på, om der mon er nogen i nærheden af dig, som du kan snakke med om, hvordan du har det? Det kunne for eksempel være dine forældre, hvis du er tryg ved det. Men det kan også være en hvilken som helst anden person, som du er tryg ved, og som plejer at være god til at lytte til dig. Det kunne for eksempel være en super rar tante, en lærer på din skole eller en rigtigt god veninde. Det er nemlig ikke så vigtigt, hvem du snakker med, når bare du får snakket med nogen.

De vil altid lytte hos Headspace

Hvis du ikke kan komme i tanke om nogen, du kan snakke med. Eller hvis det er nemmere for dig at starte med at snakke med nogen, som du ikke kender, så kan du altid tage fat i Headspace. Hos Headspace sidder der nemlig altid nogle søde og dygtige rådgivere klar til at lytte til dig. Og der er intet, der er hverken for stort eller for småt at snakke om. De frivillige hos Headspace er vant til at snakke med unge, der føler sig ensomme. Så de kender godt til ensomhed og ved godt, at det kan være svært at snakke om. Du kan være helt anonym hos Headspace, hvis du helst vil det, så dem kan du trygt tage fat i.

Kender du Ventilen?

Jeg kommer til at tænke på, om du kender til Ventilen? Ventilen er et mødested for unge, der føler sig ensomme. Så det er altså et sted, hvor man kan komme og møde andre unge, der også føler sig ensomme. Det kan nogle gange være meget rart, og det kan faktisk hjælpe rigtigt meget på følelsen af ensomhed at finde ud af, at man ikke er alene om at have det sådan. Hvis du har lyst til det og mod på det, så kan du prøve at tage til et arrangement hos Ventilen, hvis der ligger et mødested i nærheden af dig. Der er nogle super søde frivillige, der er med til at sørge for, at alle har det okay og føler sig inkluderet i fællesskabet.

Jeg håber, at der er noget i mit svar, der har givet dig en lille smule svar på dit spørgsmål. Og så håber jeg, du får snakket med nogen om, at du føler dig ensom. Sådan så du ikke skal gå og kæmpe med den følelse helt alene

De bedste hilsner fra en Mindhelper