Falder du ned i et sort hul, når dagene bliver kortere og lyset forsvinder? Bliv klogere på hvad en vinterdepression er – og få 5 gode råd til, hvordan du passer på dig selv og hvor du kan få hjælp.

Lyt til artiklen

/
depression

Vinden bider, og du trasker rundt i et evigt gråvejr. Livet føles hårdt, koldt og mørkt – og du har svært ved at holde humøret oppe. Kender du det?

Det gør de fleste af os. Vinteren i Danmark kan virke endeløs, og indimellem føles det hele bare lidt øv.

Men for nogle rammer mørket og modløsheden endnu hårdere. Det kan fx være, at du slet ikke orker at komme ud af sengen om morgenen. Eller at du ikke længere føler glæde ved noget.

Har du det sådan, så kan det være, at du lider af en vinterdepression.

Men mist ikke modet. Vinterdepressioner går typisk over af sig selv, når solen og lyset vender tilbage. Og i mellemtiden findes der masser, du kan gøre for at passe på dig selv. Har du brug for det, kan du også få professionel hjælp. Det hører du meget mere om længere nede.

Men lad os først se nærmere på, hvordan en vinterdepression typisk viser sig.

Har du en vinterdepression? 5 typiske tegn

Mange af tegnene på vinterdepression er de samme som ved en almindelig depression. Så tjek også guiden: Depression: 13 typiske tegn du skal holde øje med

Har du en vinterdepression, kan det fx være, at …

1. Du sover meget og ændrer spisevaner

Ofte er morgenen den værste tid på dagen, hvis du er deprimeret. Det kan betyde, at du kommer for sent i skole eller på arbejde, fordi det er svært at komme ud af sengen.

Det kan også være, at du begynder at spise mere, end du plejer. Mange oplever fx en øget trang til søde sager.

2. Du isolerer dig

Prøv at tænke tilbage på de sidste 14 dage. Er du begyndt at holde dig mere for dig selv? Orker du ikke at være sammen med venner, familie eller kæreste? Vil du allerhelst bare være i fred?

Det er helt normalt, at din lyst at være sammen med andre mennesker svinger op og ned. I nogle perioder har vi bare mere energi og overskud end andre. Men føles det helt uoverkommeligt at skulle være sammen med andre, og har det stået på et stykke tid, så kan det være et tegn på, at du har en vinterdepression.

3. Du føler ikke den samme glæde

Du mærker ikke den samme glæde, som du plejer. Heller ikke når du laver ting, som normalt gør dig glad. Alt føles meningsløst og tomt.

Du føler dig træt og energiforladt og har svært ved at tage dig sammen til noget som helst. Måske tænker du også, at det aldrig bliver bedre. Det passer heldigvis ikke. Langt de fleste oplever, at energien og glæden vender tilbage, når lyset gør det.

Dagene føles grå og triste

4. Du har svært ved at koncentrere dig

Depression rammer ikke kun følelserne. Du kan også få problemer med at koncentrere dig.

Måske har du svært ved at samle dig om lektierne. Eller du har svært ved at huske, hvad det var, læreren lige sagde.

Det kan føles rigtigt skræmmende. Men din evne til at fokusere skal nok komme igen, når depressionen letter.

5. Du bebrejder dig selv

Måske bebrejder du dig selv, at du ikke kan tage dig sammen til noget som helst. Eller at du ikke ser mere lyst på livet.

Mange bebrejder også sig selv, at de ikke har overskud til at være noget for andre og føler, at de bare er til besvær. Men det er depressionen, som farver dine tanker. Og det er vigtigt at huske på, at det er helt normalt, at overskuddet er lavt, når man oplever depression. Og det ikke er fordi, du er doven eller ikke vil tage hensyn til andre.

Har du selvmordstanker?

Nogle oplever at få selvmordstanker i forbindelse med depression. Har du selvmordstanker eller planer om at begå selvmord, er det vigtigt, at du taler med nogen om det. Det kan være en i din familie, en lærer eller en anden voksen, du har det godt med.

Husk også, at du altid kan ringe til Livslinien, hvor dygtige rådgivere sidder klar til at hjælpe dig. Livsliniens telefon er åben alle årets dage fra kl. 11.00 til kl. 05.00.

Vil du hellere skrive, så har Livslinien også anonym rådgivning på chat.

Ring eller skriv til Livslinien

4 steder du kan få hjælp

Nikkede du til et eller flere af tegnene ovenover? Så husk, at det behøver ikke at betyde, at du har en depression. Men uanset hvad så er det en god idé at snakke med nogen om, hvordan du har det. Her får du 4 forslag til, hvem du kan gribe fat i.

1. Snak med dine forældre

Noget af det allerbedste du kan gøre er at fortælle dine forældre om, hvordan du har det. Det får ikke nødvendigvis tristheden til at forsvinde, men det gør den som regel lettere at bære. Og mindst lige så vigtigt, så giver det dine forældre mulighed for at støtte dig.

Mange tøver med at fortælle deres forældre om, hvordan de har det, fordi de ikke vil gøre dem kede af det eller være til besvær. Har du det sådan, så husk, at for langt de fleste forældre, så er det allervigtigste, at deres børn har det godt.

Er du i tvivl om, hvordan man tager hul på snakken? Få hjælp og inspiration i guiden her:
Guide: 6 gode til råd til at snakke med dine forældre om svære ting

Duer det ikke at snakke med dine forældre, så prøv om du kan komme i tanke om en anden, som det vil være godt at snakke med. Det kan fx være en god ven, en bedsteforælder eller en sportstræner, som du har det godt med. Det er meget bedre end at gå med de svære tanker og følelser helt alene.

Ole Kibsgaard siger det på en fin måde i videoen herunder. Han siger, at det er som om, at det svære bliver fortyndet, når man taler med andre om det.

2. Få hjælp på din skole eller uddannelsessted

Har du en lærer, som du klikker særligt godt med? Så fortæl endelig ham eller hende om, hvordan du har det.

Ellers har de fleste skoler og uddannelsessteder også tilknyttet vejledere, sundhedsplejersker, psykologer og lignende. Læs meget mere om det i guiden: Sådan får du hjælp på din skole eller uddannelsessted.

3. Få hjælp på nettet

Er du ikke klar på at tale med nogen, du kender? Så husk at der også findes masser af muligheder for at få hjælp og rådgivning på nettet – helt anonymt.

Hos Headspace og Børnetelefonen sidder fx dygtige frivillige klar til at chatte med dig. De har helt sikkert hørt fra masser af andre unge, der har det ligesom dig. Vinterdepressioner er nemlig ret almindelige. Eksperter skønner, at 5-10 % af alle danskere lider af vinterdepression i større eller mindre grad.

Så tøv ikke med at række ud efter hjælp.

4. Tal med din læge

gå til lægen har det svært

Føler du dig helt nede og har det stået på et stykke tid? Så er det også en god idé at tale med din læge om det. Hos lægen kan man få hjælp, hvis man har det skidt – uanset om det er fysisk eller psykisk. Har du brug for det, så kan lægen også henvise dig til en psykolog eller lignende, der er ekspert i behandling af depression.

Er du i tvivl om, hvordan du gør? Så tjek guiden: Alt du skal vide om at gå til lægen, når du har det svært

Vinterdepression: Det kan du selv gøre

Der er en tæt sammenhæng mellem mangel på lys og vinterdepressioner.

Vinterdepressioner starter typisk i efteråret, når det bliver mørkere, og forsvinder igen, når lyset vender tilbage i foråret.

Længere sydpå i landene omkring Middelhavet, hvor vintrene ikke er så mørke, er der fx stort set ingen, der får vinterdepressioner.

Noget af det allerbedste, du kan gøre, er derfor at sørge for at få så meget sollys som muligt. Her får du 3 tips til det.

1. Sørg for at komme ud i dagtimerne

Prøv om du kan komme ud minimum 30 minutter hver dag, mens der er lyst. Det afgørende er ikke, om du går en tur, cykler eller sætter dig på en bænk. Det gælder bare om at komme ud i dagtimerne – også selvom det er overskyet. Selv hvis solen ikke er fremme, kommer der nemlig stadig lys gennem skyerne.

Vi er med på, at det kan være svært at komme ud i lyset hver dag i vintermånederne. Ikke mindst i december hvor dagene er meget korte, og du måske er i skole eller på arbejde i stort set alle de lyse timer. Men prøv så godt, at du kan. Og husk: Har du kun mulighed for at komme ud 5 eller 10 minutter en dag, så er det meget bedre end ingenting.

2. Få lysbehandling

Forskning viser, at lysbehandling hjælper på vinterdepression. Lysbehandling foregår med en særlig lampe. Nogle læger låner lyslamper ud. Ellers kan de købes over nettet og i flere butikker.

dating

Uanset hvad så sørg for at få rådgivning. Det er nemlig vigtigt, at du får en lampe med den rigtige lysstyrke, og at du bruger den rigtigt.

Læs meget mere om lysterapi her.

3. Tænd for lyset og træk gardinerne fra

Selvom kunstigt lys ikke er lige så godt som den ægte vare, så kan det stadig være med til at give kroppen en følelse af velbehag. Tænd derfor masser af lys, når du går derhjemme. Husk også at trække gardinerne fra og lukke sollyset ind i de timer, hvor det er muligt.

Gør det også gerne til en vane at sætte dig nær et vindue, så du kan suge så meget lys til dig som muligt.

Få mange flere råd, til hvad du selv kan gøre

Vi har samlet en liste med 10 ekstra råd til, hvad du selv kan gøre, hvis du har en depression.

Måske tænker du ‘10 råd … det orker jeg slet ikke lige nu’.

Det er helt normalt og helt forståeligt. Et typisk tegn på depression er netop, at du føler dig træt og ikke har overskud til ret meget.

Har du alligevel mod på at kigge nærmere på rådene, så husk, at det er helt fint at starte stille ud.

For mange, der kæmper med depression, fungerer det fx godt, at de hver aften laver en plan for, hvad de skal næste dag. Men det behøver jo ikke at være en kæmpestor plan. Har du kun overskud til at skrive et par ting, så start endelig der. Eller pluk et af de andre råd, hvis det passer dig bedre.

Deprimeret? Få 10 råd til, hvad du selv kan gøre

Hør andre fortælle om depression

Vi har fået lavet en række kort videoklip, hvor unge fortæller om at have en depression. De kan også være gode at se.

I videoen herunder kan du fx høre Sara fortælle om, hvordan det er at føle sig ked af det uden grund.

Find flere videoer om tristhed og depression her

Måske også nyttigt for dig?