Orker du ingenting? Føler du dig trist og modløs? Og har det stået på i et stykke tid? Det kan være tegn på, at du har en depression. Tjek de mest almindelige symptomer lige her. Og se, hvor du kan få hjælp.
Lyt til artiklen
Alle har dårlige dage: Triste tirsdage og sure søndage, hvor humøret bare styrtdykker.
Depression er noget andet. Her forsvinder tristheden ikke efter en dag eller to. Næh, den fortsætter i ugevis eller månedsvis. Og den stikker meget dybere.
Heldigvis findes der veje ud. Langt de fleste får det bedre inden for et halvt år, hvis de får den rigtige behandling.
Det er derfor super godt, at du handler på din mistanke. Start med at tjekke listen herunder med typiske tegn på depression.
13 typiske tegn på depression
Depression viser sig på mange måder. Men her får du en række typiske tegn på depression, der er gode at holde øje med.
Når du skimmer listen, så husk: Du kan sagtens have et eller flere af tegnene uden at have en depression.
1. Du føler dig nedtrykt og trist
Nogle dage er det bountystrand. Andre dage er det kviksand. Sådan er det i livet. Det går op og ned. Og vi bliver alle ramt af modgang og nedture: Kæresten slår op, du dumper til eksamen eller mister dit job. Og det gør nas. Men som regel ved vi godt (inderst inde), at vi nok skal komme ovenpå igen – før eller siden.
Med en depression er det anderledes. Her opleves tristheden bundløs og endeløs.
Og du føler ikke, at du kan gøre noget for ændre tingene.
Nogle gange er det noget bestemt, der udløser en depression – fx at du mister et menneske, som du holdt meget af. Andre gange rammer depressionen ud af det blå, uden at du aner hvorfor. Sådan havde Sara det. Hør hendes historie lige herunder:
2. Du føler ikke den samme glæde ved tingene
”Jeg mistede lysten til alt. Jeg kunne ikke mærke noget. Hvorfor skulle jeg tage i skole? Hvorfor skulle jeg overhovedet leve? Alt virkede ligegyldigt og meningsløst.” Sådan siger Charlotte, der fik en depression midt i gymnasiet.
Har du det på samme måde? Oplever du også, at ting, der tidligere gjorde dig glad, nu føles tomme og ligegyldige?
Mange beskriver det også som en følelse af tomhed indeni. Ser du på dit liv udefra, kan du måske godt få øje på ting, du – på papiret – burde være glad for. Du kan bare ikke mærke det. Tingene betyder ikke det samme for dig længere.
3. Du føler dig drænet for energi
”Jeg kunne ingenting. Jeg kunne ikke børste tænder eller gå i bad. Det eneste, jeg kunne, var at ligge i min seng. Min krop føltes sindssygt tung. Bare det at løfte min arm krævede enormt meget energi.” Sådan husker en ung sin depression.
Et typisk tegn på depression er netop, at selv små ting i dagligdagen føles uoverkommelige. Mange oplever derfor, at de allermest bare lyst at sove eller ligge i sengen hele tiden, så de kan få fred.
Husk, at der også kan være mange andre grunde til, at du føler dig træt end depression. Tjek fx de her 11 årsager til, at du føler dig træt hele tiden.
4. Du føler dig værdiløs
Jeg kan aldrig finde ud af noget
Folk ville have det bedre uden mig
Ingen kan lide mig
Kender du den slags tanker? Måske inde fra dit eget hoved.
Mange, der kæmper med depression, er super hårde ved sig selv og føler sig mislykkede og værdiløse.
5. Du sover dårligt
Har du svært ved at falde i søvn om aftenen? Sover du uroligt? Eller vågner du med et spjæt klokken 4.04 og kan ikke falde i søvn igen?
Søvnproblemer kan være et tegn på depression. Måske kan du ikke falde til ro, fordi tanker og bekymringer konstant kværner rundt i hovedet. Eller måske bliver din søvnrytme forstyrret, fordi du ligger meget i sengen i løbet af dagen.
Læs også: 8 typiske årsager til søvnproblemer (og hvad du gør ved dem).
6. Du spiser mere eller mindre, end du plejer
Ligesom din søvn siger din appetit også meget om, hvordan du har det. Nogle med depression oplever, at de mister lysten til mad. Andre spiser mere (og måske mere usundt), end de plejer. Fordi maden giver dem en kortvarig følelse af ro og tilfredshed i kroppen.
7. Du har svært ved at huske ting og koncentrere dig
Glemmer du hele tiden ting? Ræser tankerne i alle retninger, når du laver lektier eller vil læse en bog? Det kender mange. Men fylder det meget for dig, så kan det være et tegn på depression.
Det er selvfølgelig vildt frustrerende ikke at kunne koncentrere sig og huske. Men bare rolig: Langt de fleste oplever, at evnen til at fokusere vender tilbage, når depressionen letter.
8. Du bebrejder dig selv, at du har det dårligt
‘Hvis bare jeg havde handlet anderledes eller været anderledes, så ville jeg ikke have det sådan her.’
Kender du den slags tanker? Mange med depression bebrejder sig selv, at de har det dårligt.
Måske føler du også skyld, fordi du ikke har overskud og energi til at være der for andre lige nu. Eller måske går du med en konstant følelse af at være til besvær.
Det er helt almindeligt at have det sådan. Men husk på: Det er ikke din skyld, hvis du har en depression. Det er ikke noget, du selv har valgt. Og det er slet ikke noget, du har fortjent.
9. Du bekymrer dig meget
Alle kender til at bekymre sig: ‘Hvad nu, hvis dit’ og ‘Hvad nu, hvis dat’. Folk med depression oplever imidlertid tit, at bekymringerne løber løbsk. At de kører rundt dag og nat – og fylder meget mere end normalt.
Andre bliver ved med at vende tilbage til bestemte situationer i fortiden og grubler over ting, de har gjort eller undladt at gøre. ‘Hvorfor sagde eller gjorde jeg også det?’ Eller: ‘Hvorfor greb jeg ikke den mulighed?’
10. Du har svært ved at træffe valg
Vi træffer alle stribevis af valg hver dag. Hvornår skal jeg stå op? Hvilken trøje skal jeg tage på? Hvad skal jeg spise til morgenmad? etc. Og typisk kører det bare. Vi træffer beslutninger lynhurtigt og nærmest uden at tænke over det.
Et typisk tegn på depression er derimod, at du har svært ved at træffe beslutninger. Du føler dig lammet. Også selvom der kun er tale om bittesmå valg. Måske fordi frygter at vælge det forkerte. Måske fordi du simpelthen ikke kan overskue valgmulighederne og samle tankerne lige nu.
11. Du trækker dig ind i dig selv
Tænk efter: Er du begyndt at holde dig mere og mere for dig selv? Har du ikke det samme overskud til at være sammen med vennerne? Eller orker du slet ikke være sammen med dine forældre?
Vi har alle perioder, hvor vi har ekstra brug for at være alene. Det er helt normalt. Men det kan være et tegn på depression, hvis dit overskud og din lyst til at være sammen med andre har ændret sig meget på det seneste.
12. Du bliver lettere vred og irriteret
Igen: Det er helt normalt at blive vred og irriteret af og til. Men prøv at lægge mærke til, om du har ændret dig. Bliver du lettere vred eller reagerer du mere voldsomt?
Vi er alle forskellige: Nogle vender tristhed og frustration indad og bebrejder sig selv, at de har det skidt. Andre retter frustrationerne udad. Og det behøver ikke at være i form af vilde vredesudbrud. Det kan også være, at du føler dig gnaven og let bliver irriteret på folk omkring dig, uden at du viser det meget tydeligt.
13. Du har selvmordstanker
‘Det vil være nemmere, hvis jeg ikke var her.’ Eller: ‘Jeg har ikke lyst til at leve mere.’ Sådan tænker mange, der kæmper med en depression.
Og tankerne kan føles vildt skræmmende. Det er derfor vigtigt, at du taler med nogen, hvis du har selvmordstanker. Det kan fx være dine forældre eller en god ven. Vil du hellere snakke med en, der ikke kender dig? Så husk, at du – helt anonymt – kan chatte eller ringe til en rådgiver på Livslinien.
Tjek også artiklen: Selvmordstanker? Du er ikke alene
Tegn på depression: 5 forslag til, hvem du kan snakke eller chatte med
Nikkede du til flere af tegnene ovenover? Igen, husk på: Det behøver ikke at betyde, at du har en depression.
Men uanset hvad, er det en god idé at snakke med nogen om, hvordan du har det. Her får du 5 forslag til, hvem du kan gribe fat i:
1. Snak med dine forældre eller en god ven
Et godt sted at starte er at snakke med dine forældre eller en god ven.
Du kan fx sige, at du har kigget på en liste med tegn på depression – og synes, at du kan genkende flere af dem hos dig selv. Måske har de også lagt mærke til, at du har ændret dig på det seneste?
Uanset hvad, så er det vigtigt, at de ved, hvordan du har det, så de kan støtte dig.
Synes du, det er svært at tage hul på snakken? Du er langt fra alene.
I vores brevkasse-video om depression kan du se vores råd til, hvordan du får det sagt til dine forældre.
Du kan også få råd til, hvordan du tager hul på snakken i de to guides herunder:
2. Få hjælp på din skole eller dit uddannelsessted
På de fleste skoler sidder sundhedsplejersker, studievejledere og lignende klar til at hjælpe. Har du en lærer, som du klikker særligt godt med, så kan du selvfølgelig også gribe fat i ham eller hende.
Læs også: Sådan får du hjælp på din skole eller uddannelsessted.
3. Ring eller chat med en frivillig – helt anonymt
Måske har du mest lyst til at tale med en, du ikke kender? En, som du kan være 100 % anonym overfor?
Så husk, at der findes gode hjælpetilbud på nettet. Du kan fx ringe eller chatte med en frivillig hos Børnetelefonen eller Headspace. De hjælper hvert år tusindvis af unge.
Hos DepressionsLinien sidder der også frivillige klar til at snakke med dig. Flere af dem har selv haft en depression, så de ved, hvad det vil sige.
4. Snak med din læge
Alle danskere har deres egen personlige læge. Din læge kan hjælpe dig med at finde ud af, om du har en depression eller ej. Og guide dig videre, hvis du har brug for mere hjælp – eksempelvis hos en psykolog.
Er du nervøs for at skulle bestille en tid hos lægen? Eller har du praktiske spørgsmål? Tjek guiden: Alt du skal vide om at gå til lægen.
5. Skriv til brevkassen her på Mindhelper
Husk, du er også altid velkommen til at skrive brevkassen her på Mindhelper – og få gode råd til, hvad du kan gøre.
Hvad kan jeg selv gøre?
Depression er ikke noget, du skal klare på egen hånd. Når det er sagt, så findes der meget, du selv kan gøre for at passe på dig selv og puffe til depressionen.
Få forslag til det i guiden: Deprimeret? Få 10 råd til, hvad du selv kan gøre.
Hvorfor rammes nogle af depression?
Depression er ikke ligesom et brækket ben. Det er typisk ikke muligt at pege på én enkelt årsag til, at nogle får sygdommen.
Typisk er det en blanding af mange forskellige ting. Måske har din mor eller far bokset med noget lignende? Eller måske har du været udsat for hårde ting? Hvis man bliver mobbet eller holdt udenfor i lang tid, kan det fx udløse en depression.
Depression kan også være en reaktion på svære ting her og nu i dit liv. Ting, du ikke føler du kan håndtere eller kontrollere – fx voldsom kærestesorg, problemer derhjemme eller i skolen.
Uanset hvad, så er det vigtigt, at du husker:
- Du er langt fra alene (100.000-200.000 danskere har en depression)
- Det er ikke din skyld
- Langt de fleste får det godt igen med den rigtige behandling.