Lider du af anoreksi, bulimi eller anden spiseforstyrrelse? Det er vigtigt, at du får professionel hjælp. Men du kan også gøre meget selv. Her får du 9 gode råd til, hvordan du passer på dig selv.
Jeg får det aldrig godt igen.
Det bliver aldrig anderledes.
Det er håbløst.
Kender du den slags tanker? Måske oppe fra dit eget hoved.
Det er helt almindeligt at have det sådan.
Men hør lige her: Det kan sagtens blive anderledes. Tusinder før dig har kæmpet med spiseforstyrrelser og fået det bedre.
Desværre findes der ikke én magisk løsning, der virker for alle. Vi er alle forskellige og lever forskellige liv.
Men her får du en stribe råd, der har hjulpet mange i samme situation som dig.
Pas på dig selv og puf til spiseforstyrrelsen: Sådan gør du
1. Lav en plan for dagen – og få mere overblik og overskud
“Jeg kunne ikke overskue noget. Jeg ville allerhelst bare være alene.” Sådan husker Birgitte den første tid, hvor hun kæmpede med en spiseforstyrrelse.
Har du det på samme måde?
For Birgitte hjalp det at planlægge dagene.
“At skabe en struktur for dagen har for mig været nøglen til at komme videre. Alt bliver nemmere at overskue, når man har en plan”, siger hun.
Se, hvordan du gør i guiden: Lav en plan for dagen – og få mere overskud. (NB: Guiden er skrevet til unge med depression, men teknikken er også god for andre)
2. Lær at flytte fokus, når triste tanker og følelser kører i ring
Kender du det, at du bliver ramt af en tanke: Jeg er grim. Jeg er en fiasko. Jeg bliver aldrig til noget. Og 1-2-3 så er du fanget en ond spiral, hvor tunge tanker og følelser trækker dig dybere og dybere ned.
Hvad gør du lige i sådan en situation?
Tit er det allerbedst at gå i gang med noget, så du får tankerne over på noget andet.
Præcis hvad, du gør, er det ikke det vigtige: Spil Super Mario på mobilen. Lav en sudoku.
Ring til en ven. Den slags.
Det får ikke nødvendigvis de tunge tanker til at forsvinde. Men du får en pause fra dem. Og når du vender tilbage, føles de tit mindre voldsomme.
Læs meget mere om teknikken i: Øv dig i at flytte fokus, når det brænder på
3. Skriv dagens gode oplevelse ned
‘Dagens gode oplevelse! … Forstår I da slet ikke, hvordan jeg har det?’
Jo, vi er helt med på, at spiseforstyrrelsen lige nu sikkert skygger for det meste. Det er helt naturligt.
Men – og her kommer et vigtigt men: Kigger du grundigt efter, så er der altid et øjeblik i løbet af dagen, der var lidt bedre end de øvrige. Et øjeblik, hvor du følte dig lidt bedre tilpas eller måske mærkede et lille strejf af glæde.
Måske fik du en vildt sød besked fra en ven. Måske gik din fremlæggelse godt. Eller måske var sidste afsnit af din yndlingsserie dødspændende.
Lige netop den slags små øjeblikke er sindssygt vigtige at holde fast i. Ved at gøre det, kan du nemlig lige så stille skrue op for glæden i dit liv.
Få inspiration til, hvordan kommer i gang i guiden: Genvej til mere glæde: Skriv dagens gode oplevelse
4. Sørg for at få nok søvn
Søvnproblemer og spiseforstyrrelse hænger tæt sammen for mange.
Nogle falder alt for sent i søvn, fordi tankerne kværner rundt i hovedet. Andre har for meget uro i kroppen. Andre igen vågner alt for tidligt eller sover dårligt.
Med andre ord: Der kan være mange grunde til, at du ikke rammer de anbefalede 8-10 timers søvn hver nat. (Jep, det er anbefalingen til unge mellem 13 og 18 år)
Heldigvis kan du gøre meget selv. Start med at tjekke de her: 10 Ole-Lukøje-tips til en god nattesøvn
5. Øv dig i at skrue ned for bekymringer
Hvad nu hvis og hvad nu hvis…
Har du også dage, hvor bekymringerne bare står i kø?
Allerførst skal du vide, at det er helt normalt at bekymre sig. Alle gør det. Men for nogle fylder det mere end andre.
Ville du ønske, at du kunne skrue en anelse ned for støjen i dit hoved? Få råd til, hvordan du gør i den her: Nødhjælpskasse til dig, der er alt for bekymret
6. Sæt dig et mål (og arbejd dig hen imod det trin for trin)
Føles spiseforstyrrelsen som en stor stopklods i dit liv? Som en forhindring, der gør det umuligt for dig at opnå de ting, du drømmer om?
Sådan behøver det ikke være.
Ved at sætte dig et mål og bryde det ned i mindre delmål kan du trin for trin bevæge dig i den retning, du drømmer om. Samtidig sker der noget i det øjeblik, du sætter dig et mål. Du siger: ‘Hey, her er det mig, der bestemmer. Og jeg skal have lov at leve mit liv’ – og begynder på den måde at tage magten tilbage fra spiseforstyrrelsen.
Læs meget mere i guiden: Sæt dig et mål – og lav en plan for, hvordan du når det.
7. Giv negative tanker et kritisk tjek
Jeg er grim
Jeg er aldrig god nok
Ingen kan lide mig
Mange, der kæmper med en spiseforstyrrelse, er super hårde ved sig selv.
Heldigvis behøver det ikke være sådan. Lige så stille kan du puffe til dine tankemønstre, så du bliver mindre hård overfor dig selv. Få til råd hvordan i guiden: Sådan udfordrer du negative tanker om dig selv
8. Vær åben om din spiseforstyrrelse
“Jeg løj meget. Ingen måtte opdage, hvordan jeg egentlig havde det” Sådan husker Birgitte den første tid, hvor hun kæmpede med en spiseforstyrrelse.
I takt med at hun fik det bedre, blev hun imidlertid mere åben: “Det var selvfølgelig svært i starten. Men jeg fandt ud af, at det var meget nemmere at være ærlig.”
Birgittes råd til dig er derfor: Bryd tavsheden. Fortæl andre om din spiseforstyrrelse. Også selvom det føles super svært, og du frygter, hvordan andre vil reagere.
I tvivl om, hvordan du tager hul på snakken? Få hjælp i guiden: Snak med dine venner om psykisk sygdom
9. Snak eller chat med en frivillig hos Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser (LMS)
Hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) kan du snakke eller chatte med en frivillig – helt anonymt. Mange af rådgiverne har selv haft en spiseforstyrrelse, så de ved, hvad det vil sige.
Et andet godt tilbud at kende er Headspace. Headspace har mødesteder over hele landet, hvor du kan få hjælp af frivillige eller møde andre unge.