Nogle gange er det indlysende, hvad du skal gøre: ‘Selvfølgelig skal jeg … Det dér er klart den rigtige vej … wuhuu, det er nemt …’ Andre gange er det virkelig svært at træffe et valg. Især hvis det indebærer, at du går glip af noget andet. Noget vigtigt. Her får du 5 tips, der kan hjælpe dig med at vælge – rigtigt!

Kakerlakken træffer ingen valg.
Den gør bare ting. Ren refleks.
Den overvejer slet ikke noget. Stopper aldrig op og tænker: “Nå, hvad gør jeg så nu? Hvad er mine muligheder?”

Kakerlakken er næsten som en maskine. Den er programmeret til at gøre bestemte ting i bestemte situationer. Det er nemt. Det er effektivt … og hey … Det må også være superkedeligt!

Sådan er det ikke for dig. Heldigvis.

Du har en hjerne og skal vælge!

Du er udstyret med en ordentlig moppedreng af en hjerne. Jordens mest avancerede, faktisk. Og din hjerne giver dig mulighed for at gøre en hel masse fantastiske ting – som fx at tage en tur i byen. Eller vælge at lave lektier i stedet for. Eller opfinde en ny slags iPad, med dufte i. Og indbygget drone.

Nå. Men nogle af dine udfordringer opstår selvfølgelig også lige netop derfor: Fordi du har en hjerne! Fordi du er nødt til at træffe valg – og det kan være svært, når der er så mange muligheder.

‘Skal jeg slå op? Skal jeg tage på efterskole eller i gymnasiet? Skal jeg arbejde i Netto eller i biografen? Er tiden inde til kort hår? Eller en tatovering?’

5-trins guide til dig, der skal træffe et valg

Du træffer hele tiden uendeligt mange valg. Det er et vilkår for dig som menneske. Derfor har vi lavet en effektiv 5-trins guide til dig, når du skal vælge … rigtigt!

Værsgo:

  1. Skriv dine valgmuligheder ned

    Start med at bruge 10 minutter, hvor du kradser alle dine valgmuligheder ned på et stykke papir. Bare skriv som død og helvede – uden at tage stilling til, om de enkelte valgmuligheder er gode eller mulige. Giv dig selv lov til skrive alle dine ideer. Så mange som muligt.

  2. Pluk de bedste muligheder

    Når du har skrevet løs, laver du en liste med dine valgmuligheder ud fra dine noter. Ryd lidt op. Udeluk de mindst gode valg, og pluk de bedste muligheder. Målet er, at du har en liste med 3-9 valgmuligheder, som du kan undersøge lidt nærmere.

  3. Skriv fordele og ulemper ned

    Valg er sjældent sjældent sort-hvide. Valg har fordele og ulemper. Og det kan være svær at overskue det hele i hovedet. Så få det ned på dit papir. Tøm hovedet for alle de fordele og ulemper du kan finde ved hver valgmulighed. Skriv det eksempelvis ned i tre kolonner – én til valgmuligheder, én til fordelene og én til ulemperne.

  4. Vej fordele og ulemper op mod hinanden

    Nu er det blevet tid til at finde den store vægt frem. Fordele og ulemper skal vejes op imod hinanden, så du får et billede af, hvad der vejer tungest. Hvad er de gode og mindre gode muligheder.

    Skær én valgmulighed fra ad gangen. Så snævrer feltet sig mere og mere ind. Og det gør valget mere overskueligt, når du kun har få muligheder tilbage.

  5. Sov på det

    En gammel talemåde lyder: sov på dine problemer og på dine beslutninger. Gør det. Sov på det. Din hjerne arbejder nemlig videre i det skjulte, mens du sover. Eksperterne kalder det for inkubation. Og vupti, en morgen forstår du pludselig, hvad der er det rigtige at gøre.

    Tilsyneladende lige ud af det blå.

    Men det er faktisk noget, der kun sker, fordi du i de fire første trin har arbejdet systematisk og grundigt med at finde frem til det rigtige valg. En god nats søvn hjælper bare lige med at få de sidste brikker til at falde helt på plads.

Hav mod til at træffe dit valg

Før eller siden er du nødt til at træffe et valg. Du kommer ikke udenom det. Og det kan være sindssygt skræmmende: For hvad nu hvis du vælger forkert og ender med at fortryde?

Træk vejret dybt – og vælg!

Tag en beslutning. Find modet til det. Du kan gruble og gruble. Veje fordele og ulemper op mod hinanden – helt ned til sidste milligram. Men i sidste ende må du tage din beslutning. Du må acceptere, at du aldrig får 100 % garanti for, at du har truffet det rigtige valg – ligesom du må leve med den følelse af tab og usikkerhed, som dine fravalg medfører.

Spring ud i det. Du lærer en masse og bliver klogere af det!

Prøv også deluxe-modellen: Brug guiden sammen med en ven

Du kan sagtens bruge guiden til at træffe valg alene. Men de fem trin er endnu mere effektive, hvis du laver dem sammen med en ven eller en forælder- altså hvor I enten begge skriver, eller hvor du fortæller ham eller hende om det, du har skrevet. Flere hjerner tænker som bekendt bedre end én, og tit kan andre få øje på nogle muligheder, som du ikke selv kunne se.

Når du taler med andre, tvinger du dig selv til at formulere dine tanker. Samtalerne gør dine tanker og muligheder mere klare og overskuelige. Andre kan spørge ind – hvis der er noget, du har glemt eller ikke har tænkt helt færdig. Og tit vil det være sådan, at du efterhånden begynder at tale mere varmt for én ting i forhold til nogle af de andre muligheder.

Det hele bliver klarere for dig, når du siger det højt.

I tvivl om valg af uddannelse?

I 2015 kunne unge vælge mellem hele 843 uddannelser. Er du i tvivl om hvilken vej, du skal gå i labyrinten? Få en håndfuld gode råd til, hvordan du vælger uddannelse.