Hej


jeg har em klassekammerrat som jeg føler er afhængig af cs go
han har 676 timer inden for det sidste år!!!!!!!!!!!!!!!!!
han siger han ikke er afhæning

(13 år)


Kære Du

Det lyder til, at du bekymrer dig for din klassekammerat. Det kan være svært, når man er nervøs for at ens ven er blevet afhængig af cs go. Derfor er det også rigtig godt, at du skriver herind til os og deler det. 

Gaming

Når man ser, at ens ven spiller rigtig meget og har brugt mange timer på cs go det sidste år, kan man godt komme til at blive bekymret for, om ens ven måske spiller for meget. For man synes måske, at det virker til, at den anden person slet ikke laver andet end at spille. Men der er rigtig mange unge, som spiller ret meget. Og det er normalt at bruge mange timer på det. Derfor betyder det heller ikke altid, at man er afhængig af at game, selvom man bruger mange timer på det. 

Men når man står på sidelinjen og ser på det, kan det måske godt virke som om, at spillet fylder det hele i ens vens liv. Derfor kan jeg også godt forstå, at du kan blive bekymret og frustreret. Men du skal vide, at det ikke er dit ansvar, hvor meget han spíller. Det er noget din ven og hans forældre skal finde ud af. 

I vores artikel Stjæler gaming dit liv?, kan du også læse lidt mere om at være afhængig af gaming. Og selvom det ikke er dig selv, som bøvler med det, tænker jeg alligevel, at der måske er noget i den, som kan være hjælpsomt for dig. 

Hvordan oplever du det?

Du skriver ikke så meget om, hvorfor du er bekymret for din ven ud over, at han bruger mange timer på at spille. 

Nogle unge synes, at det er ærgerligt, når deres venner spiller meget, fordi de gerne vil lave noget sammen med vennen. Andre synes måske, at personen bliver sur eller irriteret, hvis det fx ikke går godt i spillet, og hos andre er det nogle helt andre bekymringer, som fylder. Derfor kommer jeg også til at tænke på, hvad det er ved det, at din ven spiller meget, som bekymrer og frustrerer dig? 

Snak med din ven 

Det lyder til, at du allerede har snakket med din ven om det, men at han ikke selv oplever at hans gaming er et problem. Er det rigtigt forstået? 

Selvom du måske allerede har snakket med ham, tænker jeg nemlig alligevel, at det kunne være en god ide, at du snakkede med ham igen og fik fortalt ham, hvorfor du er bekymret. Og hvis du fx godt kunne tænke dig at være mere sammen med ham, tænker jeg også, at det ville være rigtigt godt at få sagt det til ham. For så kan det måske være, at I kan lave nogle aftaler om at være sammen og lave noget andet end at spille. 

Når man skal have sådan nogle snakke, kan det være en rigtig god ide at forsøge at holde sig på egen banehalvdel. Så man fx bruger formuleringer som “jeg er ked af at” eller “det bekymrer mig når”. For hvis den anden person oplever det som et angreb kan man risikere, at de går i forsvar og er mere optaget af at forsvare sig selv i stedet for at lytte til det man siger. Og så kan det hurtigt blive til en konflikt. Og det tænker jeg ville være hammerærgerligt. Derfor tænker jeg også, at det måske kan være hjælpsomt for dig, at tage et kig i vores artikel Lær at håndtere konflikter: red venskaberne. I den står der nemlig en masse gode råd til, hvordan man undgår at uenighederne løber løbsk. 

Snak med dine forældre

Når man er bekymret og frustreret over en ven, kan det godt komme til at ligge og ulme og fylde meget. Derfor kan det også være en rigtig god ide at snakke med nogen om det, så man ikke går med bekymringen selv. Og nogle af de voksne, som måske er allertættest på dig er dine forældre. Derfor tænker jeg også, at det kunne være en rigtig god ide, at du snakkede med dem om det. Det kan også være, at dine forældre kan snakke med hans forældre, så de kan hjælpe ham, hvis det er noget der fylder alt for meget. 

Børnetelefonen

Hvis du tænker, at det kunne være rart at lufte dine tanker og bekymringer med nogle helt andre, kan du også tage fat i børnetelefonen. Der sidder nemlig en hel masse søde og rare rådgivere klar til at hjælpe og lytte. De frivillige er vant til at snakke med unge om det, som fylder hos dem. Derfor kan de også være gode at snakke med, når man er frustreret og bekymret for en ven. Det er helt gratis og du kan både ringe til dem, chatte med dem eller sende en SMS. Så dem kan jeg varmt anbefale dig at tage fat i. 

Det kan være hammersvært og frustrerende, når ens ven spiller rigtig meget. Derfor håber jeg også, at der er noget i mit svar, som er hjælpsomt for dig. Jeg sender en masse varme tanker din retning og håber, at du får snakket med dine forældre om dine bekymringer.

De bedste hilsner fra en Mindhelper