Jeg hader mit lorteliv. Jeg ødelægger alt og alting går imod mig

Hej Mindhelper

hader mit fkn lorte liv. ødelægger alt. alt går imod mig

(Dreng, 14 år)


Kære dreng på 14 år

Det lyder godt nok, som om du har det svært for tiden. Så jeg er mega glad for, at du har skrevet herind og delt dine tanker. Det er nemlig så vigtigt, at du ikke går alene med de svære ting.

Det er en normal følelse
Du skriver, at alting går imod dig. Og at du hader dit liv. Det er en mega hård følelse, der ikke er særligt sjov at gå rundt med. Men det er heller ikke en unormal følelse. Og jeg tror desværre, at der er rigtigt mange unge, der kan nikke genkendende til den. Men det er et tegn på, at du har det rigtigt svært. Når man har det rigtigt svært, kan det nemlig godt farve ens tanker og følelser. Sådan så det kan komme til at føles, som om hele verden går imod en. Men det kan også være, at du faktisk møder rigtigt meget modstand lige nu. Og at det ikke er helt forkert, at der er en masse svære ting, der går imod dig lige nu. Men uanset hvorfor du har det sådan her, er det vigtigt, at du fortæller det til nogen. For du kan godt få det godt igen. 

Skriv dagens gode oplevelse ned
Jeg vil prøve at give dig et lille tip, som du måske kan bruge. Og det er at skrive dagens gode oplevelse ned. Jeg forstår godt, hvis du måske sidder og tænker: “forstår du da ingenting? Der sker jo ingen gode ting i mit liv lige nu.” Men det behøver ikke være nogen særligt stor ting. Det kan for eksempel være, at du kom ud af sengen i morges. Det i sig selv kan være en kæmpe sejr, hvis man går rundt og har det svært. Så hvis det er det, der er din gode oplevelse den dag, så skriv det ned. Det er ikke en mirakelkur, der løser alting. Men det hjælper at øve sig i at få øje på de små lyspunkter ved dagen. 

Der er nogen, der oplever at få en depression. For dem er det nærmest umuligt at få øje på de gode ting. Og de føler tit, at hele deres verden er blevet trist og uden nogen form for glæde. Hvis du synes, det lyder genkendeligt, kan du prøve at læse vores artikel med de typiske tegn på depression. Heldigvis kan man godt få det godt igen, selv hvis man har fået en depression. Og faktisk får de allerfleste det godt igen med den rigtige hjælp. Så hvis du kan genkende mange af de ting, der står i artiklen, er det super vigtigt, at du fortæller det til nogen.

Fortæl det til nogen
Men det allervigtigste råd jeg kan give dig er noget, jeg faktisk allerede har skrevet til dig et par gange. Det er nemlig, at du skal fortælle nogen, hvordan du har det. Du skal nemlig ikke gå alene rundt og have det sådan her. Når man har det svært, er det nemlig vigtigt, at man får det sagt til nogen. Ellers kan det gå og bygge sig op indeni en. Og komme til at fylde mere og mere. Derfor skal du have fortalt nogen, hvordan du har det. Så jeg tænker på, hvordan dit forhold til dine forældre er? Hvis du har et godt forhold til dine forældre, vil det nemlig være oplagt at starte med at snakke med dem. For jeg gætter på, at de faktisk rigtigt gerne vil vide, at du har det svært. Fordi de vil dig det allerbedste. Og derfor gerne vil hjælpe dig, når du har det svært.

Hvis det ikke dur at snakke med dine forældre, kan du tænke over, om der er en anden voksen tæt på dig, som du ville være tryg ved at snakke med? Det kunne for eksempel være en lærer ovre på din skole. De fleste lærere vil nemlig også gerne hjælpe, hvis man har det svært ud over skolen. Fordi de fleste lærere også kun ønsker deres elever det bedste. Men det behøver ikke være en lærer. Det kan også være en onkel eller en faster. Så længe det er en person, du er tryg ved at snakke med. Og som du føler, at du kan fortælle de her ting til.

De kan også hjælpe hos Headspace
Hvis du slet ikke føler, at du har nogen, du kan snakke med. Eller hvis det er nemmere for dig at snakke med nogen, som du ikke kender, kan du tage fat i Headspace. Hos Headspace sidder der nemlig nogen super søde frivillige klar til at snakke med dig. Og der er du altid velkommen, hvis du har brug for nogen at snakke med. Uanset om du føler, at dit problem er stort eller lille. De frivillige i Headspace er vant til at snakke med unge, der har det rigtigt svært. Og du kan være helt anonym hos Headspace. Så der er ingen, der behøver at vide, hvem du er, hvis du ikke har lyst til, at de skal vide det.

Jeg håber, at der er noget i mit svar, der har hjulpet dig. Og så håber jeg, at du finder en, som du kan snakke med om, hvordan du har det. For du kan godt få det godt igen. Og du fortjener at have det godt.

De varmeste hilsner fra en Mindhelper