Hej Mindhelper

Jeg skriver herind fordi at jeg er så trist. Jeg kan ikke hjælpe nogen og alt håb er forbi.

(Pige, 15 år)


Hej Pige på 15 år

Det lyder godt nok til, at det er super svært at være dig i øjeblikket. Derfor er jeg som simpelthen også så glad for, at du har skrevet herind og delt det med os. For det er alt for svært til, at du skal gå helt alene med det. 

Nogle perioder er hårde 

Det er desværre sådan, at de fleste af os kommer til at have nogle perioder af vores liv, som er super svære. Hvor det hele bare er trist og mørkt, og man slet ikke kan se noget som helst håb forude. Det er helt normalt at opleve, men mega hårdt. Derfor er det også rigtigt vigtigt at du ved, at selvom det hele er håbløst lige nu, så kan det godt blive bedre igen. Og de fleste, som har det super svært, får det rigtigt godt igen. Nogle har bare brug for en hjælpende hånd på vejen.

Depression?

Nogle mennesker oplever, at de bliver så triste, at de får det, der hedder depression. Når man har depression, så oplever man at tristheden ikke vil gå væk igen og måske kan blive ved i månedsvis. Det er super hårdt at opleve, men heldigvis kan man godt få hjælp, hvis man har det sådan. Du kan prøve at læse vores artikel med 13 typiske tegn på depression. Der er nemlig en liste over nogle af de symptomer man kan have, hvis man måske har fået en depression. Selvom man måske har nogle af symptomerne, så betyder det ikke nødvendigvis, at man har en depression. Men det kan være en rigtig god idé, at få snakket med nogen om det, uanset hvad. Så du kan få noget hjælp til at håndtere de svære tanker og følelser. 

Når håbet bliver væk 

Nogle mennesker oplever, at de bliver så triste, at alt håbet forsvinder. Så kan man få tanker om, at man ikke har lyst til at være her mere. Jeg kommer til at tænke på, om det også er sådan du har det, når du skriver alt håb er forbi? Hvis man er rigtigt trist, er det nemlig ret normalt at opleve selvmordstanker eller tanker om at forsvinde. Det kan føles rigtigt voldsomt og ubehageligt. Men det kommer fordi, at man har det så svært, at kroppen føler sig trængt op i et hjørne. Så kan man måske slet ikke se nogen løsning på ens problemer og så kan selvmordstankerne godt dukke op. Hvis du kan nikke genkendende til de ting jeg skriver, så er det super vigtigt, at du får fortalt nogen om selvmordstankerne hurtigst muligt. For det er hammersvært at skulle gå rundt med helt alene og der er hjælp at hente derude, hvis man har det sådan. Du kan eksempelvis prøve at læse Claras historie. Det kan nemlig være rart at læse fra nogle, som har haft det så svært, men fået det rigtigt godt igen.

Snak med dine forældre

Jeg kommer til at tænke på, om du har snakket med dine forældre om, hvordan du har det? Ens forældre er nemlig tit dem, som er allertættest på en. Og derfor kan det være rigtigt rart at snakke med dem om, hvad der sker. Så de kan hjælpe, lytte og støtte, når det bliver for svært. Nogle unge har svært ved at få tingene sagt til deres forældre. Det kan der være mange grunde til. Måske er man bange for at gør dem bekymrede eller kede af det. Men de fleste forældre vil rigtigt gerne hjælpe, hvis de ved, hvordan man har det. Du kan prøve at læse vores artikel om at snakke med forældre om svære ting. Den kan være en rigtig god hjælp. 

Hvis det ikke duer at snakke med dine forældre, så er der måske en anden voksen i din omgangskreds, som du er tryg ved at snakke med. Det kunne være en sød moster, en yndlingslærer, sundhedsplejerske eller en af dine venners forældre. Måske er der en, som du tænker på lige nu. Det er nemlig ikke så vigtigt, hvem du får det fortalt til, men at du får det sagt, så du kan få hjælp til tristheden. 

Tag en tur til lægen 

Hvis man har det dårligt – uanset om det er fysisk eller psykisk, så kan det være en rigtig god idé, at tage en tur til lægen. Lægen kan nemlig hjælpe en med at finde ud af, om det måske er en depression man har eller noget andet, som gør en så ked af det. Og så kan man sammen med lægen finde ud af, hvad der kunne være en god hjælp for en. Det kunne eksempelvis være hos en psykolog, hvis det kunne være hjælpsomt for en. 

Livslinien 

Hvis man tror, at man måske har selvmordstanker, så kan det være en rigtig god idé at kontakte Livslinien. Livslinien er nemlig et sted man kan skrive eller ringe til, hvis man oplever selvmordstanker. Der sidder nogle super søde og dygtige  frivillige klar til at snakke med dig. De er eksperter i de svære tanker og er helt vant til at snakke med unge, som har det rigtigt svært. Du kan både kontakte dem på telefon, på deres netrådgivning eller på chat. Det er helt anonymt og du er altid velkommen til at kontakte dem, hellere en gang for meget, end en gang for lidt.      

Det lyder til at være rigtigt svært at være dig i øjeblikket, men jeg håber, at mit svar har været hjælpsomt for dig og du får snakket med nogen om, hvordan du har det. Jeg hepper på dig.

De bedste hilsner fra en Mindhelper