Hej Mindhelper

Hvad skal man gøre når man ikke føler sig velkommen i ens eget liv? Skal man prøve alt selvom intet virker?

(Pige, 16 år)


Hej Pige på 16 år

Det lyder som om, der er nogle ting i dit liv, som er rigtigt svært for tiden. Så jeg er super glad for, at du har skrevet herind og delt dine tanker.

Det lyder super svært

Du har ikke skrevet så meget i dit brev. Og derfor må jeg også indrømme, at jeg har lidt svært ved at finde ud af, hvad du egentligt mener med ikke at føle dig velkommen i dit eget liv. Men det lyder i hvert fald som om, der er noget i dit liv, der er rigtigt svært for tiden. For uanset hvad der er grunden til, at man ikke føler sig velkommen et sted, er det altid rigtigt svært ikke at føle sig velkommen. Når man ikke føler sig velkommen, så kan man nemlig også komme til at føle sig rigtigt utryg og udenfor, og det er nogle super hårde følelser.

Bliv ved med at prøve

Du spørger, om man skal prøve alt, også selvom der ikke er noget, der virker. Og jeg tænker, at det du mener er, om man skal prøve alt, hvad man kan for at komme til at føle sig velkommen i sit eget liv igen. Det tænker jeg, ville være en rigtigt god idé at gøre. For selvom man synes, at man har prøvet alt uden, at det har virket. Så kan det nogle gange være fordi, man bare ikke har fundet det, der virker endnu. Og derfor er det også en rigtigt god idé at blive ved med at prøve, også selvom det er super hårdt. For det er nemlig heldigvis sådan, at selvom man har det svært, så kan man godt få det godt igen. Langt de fleste af dem som har haft det rigtigt svært, får det nemlig godt igen. Nogle gange har man bare brug for lidt hjælp fra dem, der er omkring en.

Snak med nogen

Det bedste råd jeg kan give dig er, at du skal snakke med nogen om, hvordan du har det. For vi mennesker er nemlig ikke bygget til at gå med de svære ting alene. Vi er bygget til at have brug for hjælp og støtte fra folk omkring os, men folk omkring dig kan ikke vide, at du har det svært, hvis du ikke fortæller dem det. Svære tanker og følelser er nemlig ikke noget, som man kan se på hinanden. Derfor tænker jeg på, om der er nogen tæt på dig, som du er tryg ved at snakke med?

Det kunne for eksempel være dine forældre. De fleste forældre vil nemlig rigtigt gerne hjælpe, når deres børn har det svært, fordi de elsker dem og vil dem det bedste. Men hvis det ikke dur at snakke med dine forældre eksempelvis fordi, de er er med til, at du ikke føler dig velkommen i dit liv, er der så nogle andre, som du kan snakke med? Det kunne for eksempel være en super sød lærer på din skole eller det kunne måske være en anden fra din familie. Hvis det er for svært for dig at skulle fortælle dem det ansigt til ansigt, så kan du måske skrive, hvordan du har det i brev. Så kan du aflevere det til dem, du gerne vil snakke med, så de kan læse det og snakke med dig om det. Det kan måske være lidt nemmere, for så skal du ikke sige så meget selv.

Tag fat i Headspace

Hvis det er nemmere for dig at snakke med nogen, som du ikke kender, så kan du også altid tage fat i Headspace. Hos Headspace sidder der nemlig altid nogle super søde og dygtige frivillige rådgivere klar til at snakke med dig. Og du kan snakke med dem om alt, hvad der fylder for dig. Hos Headspace er der nemlig ikke noget, der er hverken for stort eller for småt at snakke om. De frivillige hos Headspace er vant til at snakke med unge, der har det svært. Så de ved godt, det nogle gange kan være svært at finde ordene for de tanker og følelser, man kæmper med. Du kan være helt anonym hos Headspace, hvis du helst vil det.

De kan hjælpe hos Livslinien

Når du skriver det med, om du skal blive ved med at prøve, selvom der ikke rigtigt er noget, der hjælper. Så kommer jeg til at tænke på, om du mon også har selvmordstanker eller tanker om, at du ikke har lyst til at være her mere? Det er ikke unormalt at opleve at få det sådan, hvis man har det rigtigt svært. Men det er normalt ikke livet, som man gerne vil væk fra. For det meste er det alle de ting, der er svære, som man gerne vil væk fra. Og så kan døden nogle gange godt komme til at føles som den eneste mulighed, men det er det ikke. Som jeg skrev, så er der heldigvis mulighed for, at det kan blive bedre.

Derfor vil jeg også rigtigt gerne gøre dig opmærksom på Livslinien. Hos Livslinien sidder der nemlig altid nogle søde og dygtige frivillige klar til at snakke med dig, hvis du har tanker om, at du gerne vil væk herfra. De frivillige rådgivere har snakket med rigtigt mange unge, der har haft det sådan. Så de ved godt, at det ikke altid er nemt at snakke om. Og de skal nok forsøge at hjælpe dig så godt, som de kan. Du kan være helt anonym hos Livslinien, hvis du helst vil det, så dem kan du trygt tage fat i. Og det skal du endelig bare gøre, hvis du føler, du har brug for det.

Jeg håber, at der er noget i mit svar, der har hjulpet dig. Og hvis du har brug for at skrive herind igen og fortælle lidt mere om, hvordan du har det, så skal du endelig bare gøre det.

De bedste hilsner fra en Mindhelper