Jeg har gået og tænkt på, om jeg har social angst. Jeg tør ikke række hånden op i timen og bliver enormt nervøs til fremlæggelser.

Hej, jeg er pige på 15.

Jeg har efterhånden gået, og tænkt på om jeg har social angst/social fobi. Jeg tør ikke række fingeren op i skolen, hvis jeg ikke er 100% sikker på, at det jeg vil sige er korrekt. Jeg bliver enormt nervøs når jeg skal fremlægge, det medføre så til at jeg taler hurtigt til fremlæggelsen og mit hjerte banker vildt hurtigt. Jeg kan ikke lide at tale med fremmede, da jeg føler de kigger på min hud fordi jeg har akne eller om de kigger på mine tænder fordi de er skæve. Jeg tænker ret ofte over, hvad andre tænker om mig. F.eks. Når jeg får noget nyt tøj, så frygter jeg hvad dem på skolen tænker og om det er for meget.

– jeg håber i vil hjælpe.

(Pige, 15 år)


Kære pige på 15 år

Det er aldrig rart at blive meget nervøs i de situationer, du nævner i dit brev. Men du er heldigvis ikke den eneste, der har det sådan.

Vi bliver alle nervøse
Det er meget almindeligt, at man bliver nervøs, når man skal sige noget højt, eller hvis man tænker, at noget ved en selv springer i øjnene på andre. Det tror jeg, alle kan genkende. Selv de mest populære og selvsikre personer i klassen. Men vi har en artikel med tips til at forstå og håndtere din nervøsitet, hvis det bliver for meget for dig.

Du nævner fx din akne og skæve tænder som ting, du er usikker på. Jeg kan godt forstå, at du ikke kan lide at tale med fremmede, hvis du føler, at de kun ser det. Det er dog de færreste, der kigger på dig og kun lægger mærke til lige netop det, du nævner her. Det vil jeg i hvert fald æde min gamle hat på. De har helt sikkert mere travlt med dem selv, og hvordan de mon selv ser ud – ligesom du også har. De tænker måske også på, at du sikkert lægger mærke til deres store næse eller korte ben.

Jeg forstår udmærket godt, at det fylder en del hos dig. Det kan jeg også sagtens se ud fra dit brev. Men jeg kan også fortælle, at alt det, du oplever, er meget almindeligt, og at det ud fra dit brev ikke lyder som social angst.

Tal med dine veninder
Jeg kommer til at tænke på, om du har snakket med nogle af dine veninder om det? Hvis ikke, er det mit bedste råd til dig. Det kan være, at de har oplevet noget lignende det, du oplever. Og de har sikkert også nogle gode tanker om, hvad du kan gøre eller tænke i bestemte situationer.

Forresten har vi et andet brevkassespørgsmål om social angst. Måske du vil have gavn af også at læse svaret til den? Jeg synes, du skal give det et skud i hvert fald.

Jeg håber, at du får snakket med dine veninder om det, og at det snart kommer til at fylde mindre for dig.

De bedste hilsner fra Mindhelper