Hej Mindhelper

hvordan stopper man gruppe pres?

(13 år)


Hej med dig

De fleste af os har prøvet eller oplevet det før. En gruppe mennesker skriver til en af de andre i en gruppechat og bliver ved med at presse dem til noget, som de måske ikke helt har lyst til. Den enkelte person siger nej, men gruppen bliver ved med at presse på. Det er gruppepres.

Det er aldrig okay at gruppepresse

Det kan være rigtig svært at sige fra, hvis man føler at man bliver presset af en helt gruppe af mennesker. Presset kommer nemlig ikke kun fra en person, men fra alle sider. Pludselig kan man føle sig helt alene og det kan være svært at sige nej, når alle de andre vil have et ja. 

Grunden til at det aldrig er okay med gruppepres er, at folk, der bliver gruppepresset, ofte ender med at lave eller gøre noget, som de ikke har lyst til. Enten fordi de ikke tør at sige nej eller fordi de er bange for, at hvis de ikke siger ja, så gider de andre ikke ses med dem mere. 

Man skal altid respektere andre folks grænser og hvis der bliver sagt nej, så betyder det nej. 

Det kræver mod at stoppe gruppepres

Du spørger, hvordan stopper man gruppepres? Den bedste måde at stoppe gruppepres på er at sige fra over for dem, der gør det. Enten hvis man selv er del af den gruppe der gruppepresser eller hvis man oplever det udefra. 

Det kræver mod, at stille sig frem foran gruppen og bakke den person op, som bliver gruppepresset. Fordi ligesom den person, der bliver presset, er alene mod gruppen, er du nu pludselig også alene mod gruppen. 

Heldigvis kan der også være en masse fordele ved at sige fra over for gruppepres. I vores artikel: Gruppepres? Sådan modstår du det! finder du en masse gode råd til hvordan du modstår gruppepresset og i sidste ende stoppe det.

Får du snakket med dine forældre eller en lærer?

Ligegyldigt om man står i en situation, hvor man selv bliver gruppepresset, presser andre eller ser på, kan det være en god ide at snakke med nogen om det. Det kan sætte en masse forvirrende og modstridende følelser i gang og det kan derfor være en god ide at få lidt luft til dem. 

Derfor kom jeg til at tænke på, om du har snakket med dine forældre eller lærere om det? De fleste forældre og skolelærere vil deres børn og elever det bedste. Derfor vil de fleste også gøre alt hvad de kan, for at hjælpe med at stoppe gruppepresset. 

Jeg håber, at der er noget i mit svar, som kan gøre dig klogere på, hvordan man stopper gruppepres.

De bedste hilsner fra en Mindhelper