Sveddryppende træning er sundt og sjovt – for de fleste. Men for nogle kammer det over, så det kommer til at overskygge alt andet: Familien, vennerne, kæresten, lektier og arbejde. Det bliver til et misbrug. Noget der ikke længere skaber glæde, og noget man ikke kan styre.
Nogle siger med et smil, at de er ‘afhængige’ af at træne, men mener i virkeligheden bare, at de rigtig godt kan lide at træne.
Ægte træningsafhængighed er ikke spor sjovt. Tværtimod. Du risikerer ikke bare at ødelægge din krop. Mange mister også gode venner eller har svært ved at passe skolen, fordi træningen fylder alt i deres liv.
Heldigvis er det muligt at komme ud af afhængigheden igen.
7 tegn på træningsafhængighed
Alle kan blive afhængige af at træne, men det rammer oftest unge mænd. Her får du 7 tegn på, at din træning er blevet for meget:
- Du prioriterer træning højere end familie, venner og kæreste.
- Du skændes med familie, venner og kæreste om din træning.
- Du træner (næsten) dagligt. Sommetider flere gange om dagen.
- Du vil gerne skære ned på træningen, men du kan ikke.
- Du træner mere og mere, men du bliver aldrig tilfreds.
- Din krop gør ondt og skriger på pause, men du træner alligevel.
- Du bliver rastløs, irritabel eller trist, hvis du ikke kan komme til at træne.
Hvorfor kan jeg ikke lade være med at træne?
Det er meget forskelligt, hvorfor man bliver afhængig af at træne.
Nogle bliver afhængige af det kick, man får, når man presser kroppen til det yderste. Hjertet hamrer og hjernen pumper endorfiner rundt i kroppen, som giver et kortvarigt sus af lykke.
Andre elsker fællesskabet i træningscentret, hvor de får ros og anerkendelse. Det er fedt at være god til noget og blive anerkendt for det. Men for nogle betyder det, at de kommer til at træne mere og mere. De snupper altid lige en ekstra runde på spinningcyklen eller smider lidt ekstra kilo på vægtene. Det skrider, og pludselig kan de ikke længere styre det. Det, der startede som noget godt, har forvandlet sig til et fængsel.
Det kan der ske, hvis du træner for meget
Skader på krop og sjæl
Presser du kroppen for hårdt i for lang tid, risikerer du at blive syg og stresset. Det lumske er, at kroppen kan vænne sig til at være i konstant alarmberedskab.
Mange opdager derfor først sent, at de i alt for lang tid har kørt i for højt et gear. Men pludselig en dag siger kroppen stop, og de falder sammen af udmattelse. Udbrændte i både krop og sjæl.
Mistede forhold til dem du holder af
I takt med, at træningen fylder mere og mere, begynder mange at aflyse aftaler med venner og kæreste. Du melder måske fra i sidste øjeblik til festen eller biografturen, fordi træningen trækker mere. Står det på i lang tid, risikerer du at miste gode mennesker i dit liv.
Problemer med at passe skole eller arbejde
Det er svært at passe skole eller arbejde, hvis al din opmærksomhed retter sig mod træningscentret.
Nogle oplever, at der lægger sig et gråt filter over hele verden, der kun forsvinder, når de står i træningscentret. Alt andet bliver ligegyldigt for dem.
Andre oplever, at de har svært ved at koncentrere sig og, at de bliver rastløse og irritable, når de ikke træner.
Få hjælp til at komme ud af træningsafhængighed
Første skridt ud af misbruget er at erkende, at du har et problem. Måske kan du komme ud af afhængigheden selv eller med hjælp fra familie og venner. Nogle har også brug for mere hjælp fra fx en psykolog.
Husk, at du langt fra er den eneste, der er blevet afhængig af træning. Og husk, at der findes en vej ud.
Start med at tale med dine forældre om problemet. Læs også artiklen Guide til at snakke med dine forældre om svære ting
Er du ikke klar til at fortælle din venner og familie om dit problem? Så tjek vores artikel om hjælpetilbud til unge ud. Her kan du læse om, hvor du anonymt kan få hjælp til din træningsafhængighed.
Du kan også altid skrive til Mindhelpers brevkasse og få et godt råd.
Sådan kan en psykolog hjælpe dig
Mange får hjælp af en psykolog til at komme ud af træningsafhængighed. En psykolog kan eksempelvis hjælpe dig med at:
- Finde frem til årsagerne til, at du er blevet afhængig af at træne. For at komme videre skal du finde ud af, hvad træningen gør for dig.
- Lægge en plan for, hvordan du trin for trin kan skære ned på træningen. Løsningen er typisk ikke at kvitte træningen fra den ene dag til anden. I stedet skal du gradvist skære ned på timerne i træningscentret, indtil du rammer et niveau, hvor krop og hoved kan følge med.
- Finde noget der kan erstatte timerne i træningscentret. Det er helt naturligt at føle et tomrum, når du skærer ned på træningen. Et vigtigt trin ud af misbruget er derfor at finde noget, du kan sætte i stedet for de mange timer i træningscentret. Du skal i gang med at finde nyt indhold i dit liv og måske også i gang med at genopbygge venskaber.
Læs også guiden Sådan kommer du til at tale med en psykolog
Er det så helt slut med at træne?
Nej. Det tager tid at komme ud af træningsafhængighed. Men for de fleste lykkes det igen at få et sundt forhold til træning igen. Målet er altså ikke at kvitte træningen helt, men at finde den rette balance i dit liv, så du igen bliver glad og har tid til andet end træning.