Kloge folk har fundet ud af, at der findes 24 grundlæggende styrker. Ingen har dem alle. Men alle har nogle. Bliv klogere på, hvad styrker er – og hvorfor det er vigtigt, at du kender dine stærke sider.

Forestil dig, at du sidder i toget. Over for dig sidder en mand i en sort frakke. Pludselig rømmer han sig. Kigger dig lige i øjnene. Og spørger: “Hvad er dine styrker egentlig?”

Du bliver sikkert lidt paf. Tænker: ‘Hvor er den nærmeste udgang?’

Pyt med det. Lige nu laver vi bare et tankeeksperiment. Så prøv at lege med. Hvad ville du egentlig svare?

styrker

De fleste ville nok fremstamme et ‘Hmm, det ved jeg ikke rigtigt…’ Og lidt efter nå frem til, at de da egentlig er ret gode til at spille FIFA eller bage sprøde ananas-fritter med kokoscremé. Den slags.

Okay, lad os gemme den creepy mand i toget væk nu. Han har gjort det, han skulle. Han har nemlig bragt os et vigtigt skridt tættere på, hvad styrker er og ikke er…

Der er forskel på styrker og færdigheder

At spille FIFA og bage er begge smaddergode ting at kunne. Men det er ikke styrker. Det er færdigheder.

For at finde frem til dine styrker skal du et spadestik dybere. Spørg dig selv: Hvad er det egentlig, der gør mig god til bestemte ting? Hvilke dybereliggende styrker trækker jeg på?

personlige styrker

Der kan fx være mange grunde til, at du er god til at bage. Måske er din styrke, at du er kreativ. At dit hoved bobler med idéer til nye mesterværker.

Men forklaringen kan også være, at du træner hårdt. At du bliver ved og ved – også når alt går dig imod. Så er en af dine styrker sikkert, at du er vedholdende.

Og hvem ved … måske er du både kreativ og vedholdende.

Her får du 4 tips til, hvordan du finder frem til dine styrker:

Sådan opdager du dine egne stærke sider:

1. Tjek oversigten over de 24 grundlæggende styrker

Start med at tjekke vores oversigt over de 24 grundlæggende styrker. Og læs eventuelt nærmere om de enkelte styrker.

2. Find dine 3 største styrker

Kig på oversigten over de 24 styrker og find de 3 styrker, der passer bedst på dig. Skriv dem meget gerne ned fx. på din telefon. Så har du dem altid ved hånden. Det gør dig stærkere og gladere.

3. Hiv fat i en ven, og lav øvelsen sammen

Har du svært ved at komme på noget? Bare rolig. Alle har styrker, også dig. Nogle gange kræver det bare lidt ekstra gravearbejde at finde frem til dem.

En god idé er derfor at få hjælp af en ven. Sæt jer med listen med de 24 styrker og kryds af, hvilke kvaliteter I ser hos hinanden. Tit er det meget nemmere at få øje på andres styrker end dine egne.

at finde sine styrker

4. Læg mærke til, hvad du har let ved (og hvad der gør dig glad)

Læg mærke til, hvornår tingene virkelig kører for dig? Er det, når du hjulpet en veninde, der er ked af det? Så kan en af dine styrker være omsorg. Eller styrede du for vildt, da du anførte fodboldholdet? Så er du måske en ledertype.

Når noget føles let for dig, er det, fordi du bruger dine styrker. Du har det godt og føler dig på hjemmebane. Så hvad er let for dig? Måske er det at danse, programmere, reparere ting, løbe eller snakke med andre? Stop op, og stil dig selv spørgsmålet: ‘Hvorfor er jeg egentligt god til at danse eller programmere? Hvad er det for nogle styrker dybt i mig selv, jeg trækker på?’

Derfor er det vigtigt at kende dine styrker

1. Du får bedre selvværd

Mange er slemme til kun at fokusere på de steder, hvor de ikke lykkes. Det slider på selvværdet. Øv dig i stedet i at lægge mærke til, hvad dine styrker er. Det, du er god til og godt kan lide. Det booster dit selvværd – og du finder mere ro i dig selv.

Tjek også de her: 7 gode råd til, hvordan du får bedre selvværd

2. Du bliver bedre til at håndtere modgang

I hårde tider er det særligt vigtigt at kende dine styrker. ‘Hvorfor?’, tænker du måske. Jo, du kan tænke på dine styrker som dine personlige supervåben. Og dem skal du selvfølgelig bruge, når krisen kradser.

Er du fx kreativ, så kan du bruge denne styrke til at komme på løsninger. Men kreativiteten kan også være et frirum for dig. Altså et sted, hvor du får et afbræk fra modgangen, mens du hækler, pimper din cykel eller opfinder en ny gryderet.

3. Du får lettere ved at træffe gode valg

At vælge uddannelse bliver fx meget lettere, når du har et klart billede af dine styrker. Jo bedre du kender dig selv, desto større er chancen simpelthen for, at du lander på den rette hylde.

Tjek også den her: 5 trins-guide til at træffe valg

4. Du bliver gladere

Kender du det, at tiden nogle gange flyver afsted, fordi du er totalt opslugt af det, du er i gang med? Når det sker, er du i den tilstand, kloge folk kalder for flow. Tiden står stille. Og du føler dig 100 % til stede i nuet. Ret fedt.

Sådanne øjeblikke opstår typisk, når du får mulighed for at folde både dine færdigheder og dine bagvedliggende styrker helt ud.

Se også: Undervisningsmateriale om styrker

Men mine styrker er nogle helt andre end vennernes…

Vi mennesker er flokdyr. Vi sammenligner os konstant med hinanden. Det er derfor helt naturligt, hvis du gerne vil ligne dine venner. Men tænk lige på, hvor gaaaaabende kedeligt det ville være, hvis vi alle var ens.

Ligesom der på et klaver både er brug for hvide og sorte tangenter, så har verden brug for alle mulige mennesker med alle mulige styrker. Og ingen af styrkerne er finere eller vigtigere end andre.

Det vigtige er derfor, at du finder frem til netop dine styrker. Ikke, at du ligner alle andre mest muligt.