Har du svært ved at falde i søvn? Eller vågner du flere gange i løbet af natten? Her får du 8 typiske årsager til søvnproblemer og råd til, hvad du kan gøre ved dem.

Lyt til artiklen

/

Mere end 40% af alle danskere har prøvet at have problemer med at sove – nogle i kort tid, og andre i længere tid.

Du er med andre ord langt fra alene, hvis du slæber dig gennem dagene som en zombie.

Heldigvis kan du selv gøre meget for at komme på ret kurs igen. Og ofte er det bare små ting, der skal ændres, før du igen får rolige nætter.

Et godt sted at starte er, at blive klogere på 8 typiske skurke, der smadrer nattesøvnen. Det kan du blive lige herunder.

8 typiske årsager til søvnproblemer

1. Du presser dig selv for meget

Det er ok at give den gas i perioder. Men pisker du afsted med 180 km i timen hver dag, så risikerer du, at din krop vænner sig så meget til farten, at den ikke kan geare ned om aftenen.

2. Du har for meget støj i hovedet

Mange kæmper med tanker, der kværner rundt i hovedet, når de skal sove. Det hedder også tankemylder. Der findes heldigvis flere teknikker, der ofte hjælper dig med at skrue ned for støjen i dit hoved.

Du kan for eksempel prøve nogle enkle mindfulness-øvelser, det hjælper dig til at pakke tankemylderet væk.

3. Du bliver forstyrret af din telefon eller tablet

Forskning viser, at lyset fra din telefon, tablet eller andre skærme narrer din hjerne, så den tror, det er dag. Det forstyrrer din søvn, og du får svært ved at sove.

Det er derfor en god idé at gemme skærmene væk en times tid, før du skal sove.
Sæt også din telefon på lydløs, så du ikke bliver forstyrret, når du skal falde til ro.

4. Du bliver holdt vågen af koffein

Cola, kaffe og energidrikke indeholder koffein, der pepper dig op. Har du problemer med at sove, er det derfor en god idé at skære ned på cola, kaffe og energidrikke. Det er også en god idé at undgå koffein sidst på dagen. Koffein bliver meget længere i blodet, end de fleste tror. Du kan fx lave et eksperiment, hvor aftaler med dig selv, at du lukker ned for koffeinen efter kl. 14.00. Prøv det i en periode og se, om det gør en forskel for dig og din nattesøvn.

5. Du træner for tæt på sengetid

Motion kvikker kroppen op. Stil derfor gerne træningsskoene på hylden et par timer, inden du skal sove, så din krop kan nå at falde ned igen.

‘Du skal lave en bevidst overgangsfase mellem vågenhed og søvn. Hjernen skal gøres klar til at sove’

SØVNEKSPERT MIKAEL RASMUSSEN

6. Du har rod i søvnrytmen

Din krop er et fint stykke mekanik, der fungerer bedst, hvis du går i seng på nogenlunde samme tid hverdag.

Selvfølgelig skal du have plads til udskejelser. Men hvis du alt for ofte fester til den lyse morgen og koger igennem til kl. 15.00, så ryger søvnrytmen ud af balance.

Hold også øje med eftermiddagsluren. En powernap først på eftermiddagen går ikke ud over din nattesøvn, men undgå at tage en ordentlig skraber sidst på eftermiddagen. Gør du det, vil du typisk ikke være træt nok til at falde i søvn om aftenen.

7. Du stresser over, at du ikke kan sove

Det er nemt at gå i panik, når du ligger søvnløs. “Aaahh, fald nu i søvn for f…..”, tænker du måske. Men jo mere du hidser dig op, jo sværere bliver det typisk at falde i søvn. Hvis du virkelig ikke kan falde i søvn, er det bedste måske at stå op et stykke tid. Læs lidt i en (ikke alt for spændende) bog. Eller prøv det ældgamle råd med at tælle får. Forhåbentlig falder roen over dig.

8. Du er inde i en vanskelig periode

Du kan prøve at løse problemerne med den her guide, hvor du trin for trin får hjælp til at arbejde med dine problemer.

Du får også gode råd og viden om søvnproblemer i artiklen Svært ved at falde i søvn? Få 10 gode råd til, hvad du kan gøre.

Hvis du har kæmpet med søvnproblemer i lang tid

Hvis søvnløsheden varer mere end et par uger, og du har svært ved at fungere ordentligt i løbet af dagen, er det en god idé at søge hjælp. Tal eksempelvis først med dine forældre og eventuelt også din læge.