Hej Mindhelper

Jeg har en drengeven, som cutter i sig selv. Og han skærer dybt i sig selv. Hvad skal man gøre?

(Pige, 13 år)


Hej Pige på 13 år

Det er mega hårdt at være ven til en, som cutter i sig selv. Derfor er jeg bare super glad for, at du har skrevet herind og delt dine tanker. 

Cutting er en copingstrategi

Din ven har det rigtigt svært for tiden. For når man skærer i sig selv, så er det fordi, der er en masse svære tanker og følelser inde i en, der gør ondt. Cutting eller selvskade, som det også kaldes, er nemlig en copingstrategi – det vil sige, at det er noget, man gør for at håndtere nogle svære tanker og følelser. For de fleste hjælper cuttingen nemlig på den korte bane for eksempel fordi, den fysiske smerte fjerne fokus fra de ting indeni, der gør ondt. 

Men selvom cutting virker på den korte bane, så er det ikke nogen særligt god copingstrategi. For det første fordi cutting kan være farligt, men også fordi cutting ikke hjælper på den lange bane. Cuttingen løser nemlig ikke de svære følelser indeni en. Så når man stopper med at cutte, så kommer de svære følelser igen, og så har man lige pludseligt to problemer i stedet for et. Cuttingen og så alle de svære følelser. Derfor er det også super vigtigt, at din ven får noget hjælp til alle de svære følelser, der gør ondt indeni ham.  

Snak med en voksen sammen 

Det at du har skrevet herind og spurgt, hvad du kan gøre, fortæller mig, at du er en super omsorgsfuld veninde, der rigtigt gerne vil hjælpe din ven. Din ven er mega heldig, at han har sådan en god veninde som dig. Men det er også rigtigt vigtigt for mig at sige, at det her er alt for svært til, at det er noget, du eller din ven skal løse alene. Det er noget, som din ven skal have hjælp til af nogle voksne, der ved noget om svære følelser og cutting. 

Derfor er det bedste, du kan gøre for din ven at snakke med ham om, at I skal have snakket med en voksen, så han kan få noget hjælp. Det kan du gøre ved at fortælle ham, at du er bekymret for ham, fordi du kan se, at han ikke har det godt. Og at du rigtigt gerne vil have, at han får det godt igen. Men for at han kan få det godt igen, så har han brug for hjælp fra nogle voksne. Og så kan du jo spørge ham, om der er en voksen tæt på ham, som han helst vil snakke med. Jo mere tryg han er ved den voksne, I snakker med, jo rarere tænker jeg nemlig, at det er for din ven. 

Snak med en voksen selv

Det kan være, at din ven siger, at han ikke vil snakke med en voksen om det. For nogle gange så kan det være bange for, hvad der vil ske, hvis de voksne finder ud af, at man cutter i sig selv. Og så kan man måske sige, at man ikke vil have, at de voksne får det at vide. Hvis din ven gør det, så er det rigtigt vigtigt, at du fortæller en voksen, hvordan din ven har det alligevel. Og du skal vide, at det er helt okay, at du gør det, også selvom det måske er lidt svært. For det kan godt føles som om, man bryder sin vens tillid, når man fortæller de voksne om noget, som vennen egentligt ikke vil have, de får at vide. Men det er en alt for tung og svær hemmelighed for dig at bære rundt på alene, at din ven cutter og har det rigtigt svært. Jeg forestiller mig nemlig, at du også går rundt og er rigtigt bekymret for din ven. Og de tanker og følelser skal du ikke gå rundt med alene. 

Hvis du bliver nødt til at snakke med en voksen alene, så kan det være en god idé at fortælle ham, at du gør det. Sådan så det ikke kommer som et chok for ham, når de voksne forhåbentligt tager fat i ham. Det er egentligt ikke så vigtigt lige præcis, hvem du snakker med. Så længe det er en voksen, du er tryg ved og stoler på lytter til det, som du fortæller dem. For den voksne du snakker med, skal nok tage fat i din ven og prøve at hjælpe ham. Men det kunne for eksempel være dine egne forældre, du snakkede med. Eller måske en lærer på din skole, som du er glad for. Hvis du kender din vens forældre godt og har mod på det, så kan du også prøve at snakke med dem og fortælle dem, at du er bekymret for ham. 

Kender du LMS? 

Jeg kommer også til at tænke på, om du kender til LMS? LMS står for Landsforeningen imod spiseforstyrrelser og selvskade. Og de er eksperter på blandt andet selvskade. Hvilket vil sige, at de ved rigtigt meget om, hvordan man hjælper mennesker, der kæmper med selvskade. Ligesom de også ved meget om, hvordan man kan hjælpe mennesker, der for eksempel har en ven, der selvskader ligesom dig. 

Derfor kan du også altid tage fat i LMS, hvis du har brug for at snakke med nogen om, at din ven cutter. Hos LMS sidder der nemlig en masse søde og dygtige frivillige rådgivere klar til at snakke med dig og hjælpe dig så godt, som de kan. Og de har snakket med rigtigt mange unge, der har haft venner og veninder, der har selvskadet. Så de ved godt, at det kan være en rigtigt svær situation at stå i. Du kan være helt anonym hos LMS, hvis du helst vil det. Så dem kan du trygt tage fat i. 

Det er en rigtigt svær situation at stå i, når man har en ven, der cutter. Derfor håber jeg også, at der er noget i mit svar, der har hjulpet dig til at finde ud af, hvad du kan gøre. Og så krydser jeg arme og ben for, at din ven får noget hjælp, så han kan få det godt igen.

De bedste hilsner fra en Mindhelper