Hej Mindhelper

jeg ved ikke om jeg har depression?

(Pige, 14 år)


Kære pige på 14 år

Det lyder da som et lidt tungt spørgsmål at gå rundt at tænke over. Så jeg er super glad for, at du har skrevet herind og delt det. Det er nemlig så vigtigt ikke at gå alene med de svære ting. 

Det er normalt at være ked af det i perioder

Du skriver ikke ret meget om, hvorfor du er i tvivl om, om du har en depression. Men du skal vide, at det er helt normalt, at man ind imellem rammer perioder, hvor man føler sig trist og ked af det. Selvom det kunne være rart, kan man nemlig ikke være super glad og lykkelig hele tiden. For vores humør går lidt op og ned. Så der er nogle perioder, hvor der sker en hel masse gode ting, der gør, at ens humør bare er helt i top. Og så er der andre perioder, hvor der måske ikke sker helt så meget, og hvor ens humør føles lidt mere trist og tungt.

Men hvis ens humør bliver så trist og tungt, at det lige pludseligt bliver helt vildt svært at gøre ting, som man kunne før. Som for eksempel at tage i skole eller at være sammen med sine veninder. Og det har stået på i helt vildt lang tid, så kan det være tegn på depression. Jeg kan ikke svare dig på, om du mon har en depression. Det er nemlig en professionel, der sidder sammen med dig, der skal hjælpe dig med at finde ud af det. Men du kan prøve at læse vores artikel om de typiske tegn på depression. Måske er der noget i den, der kan hjælpe dig lidt på vej?

Det er helt normalt at opleve nogle af tegnene i en kort periode af sit liv. Men hvis man kan genkende rigtigt mange af tegnene, og det har stået på rigtigt længe, så er det en god idé at tage det lidt alvorligt og snakke med nogen om det. For så er det i hvert fald et tegn på, at der er et eller andet, der er rigtigt svært for en. Og som det er en rigtigt god idé at få snakket med nogen om. For man skal nemlig ikke gå alene med det, hvis man går rundt og har det rigtigt svært. Det er vi mennesker slet ikke bygget til.

Snak med nogen

Jeg startede faktisk allerede på mit bedste råd i afsnittet ovenover. For mit bedste råd til dig er nemlig, at du skal snakke med nogen om, at du går rundt og er i tvivl om, om du har en depression. For når du tænker, at du måske kunne have en depression, så er der i hvert fald et eller andet, der er mega svært for dig lige for tiden. Og det er helt vildt vigtigt, at du får snakket med nogen om det. Så du kan få noget hjælp og noget støtte til at finde ud af, hvordan du kan få det bedre igen. Den hjælp og støtte kan du bare kun få, hvis du fortæller om, hvordan du har det. For selvom det ville være meget nemmere, så er svære tanker og følelser ikke noget, man altid kan se på hinanden. Så man er nødt til at fortælle om dem for, at andre kan vide, at der er noget, man går og slås med.

Hvis du kan snakke med dine forældre, ville det være en super god idé at starte med at snakke med dem. Jeg gætter nemlig på, at det er dine forældre, der er tættest på dig. Så det er dem, der har bedst mulighed for at hjælpe dig lige nu. Desuden er jeg også næsten sikker på, at de rigtigt gerne vil vide, at du har det svært. Fordi de holder af dig og rigtigt gerne vil hjælpe dig med at få det bedre. Men hvis det slet ikke dur at snakke med dine forældre, kan du også snakke med en anden voksen, der er tæt på dig. For i virkeligheden er det ikke så vigtigt, hvem du starter med at snakke med. Så længe det er nogen, du er tryg ved. Og som du føler, du kan snakke med om de ting, der er svære for dig.

Du kan altid tage fat i Headspace

Hvis du nu slet ikke kan komme i tanke om nogen, du kan snakke med, kan du altid tage fat i Headspace. I Headspace sidder der en masse dygtige frivillige rådgivere klar til at snakke med dig. Og du kan snakke med de frivillige rådgivere om alt, hvad der fylder for dig. Både store og små ting. De frivillige rådgivere er vant til at snakke med unge, der har det svært. Så de skal nok gøre alt, hvad de kan for at sørge for, at det føles trygt for dig at snakke med dem. Du kan desuden var helt anonym i Headspace, så dem kan du trygt tage fat i, hvis du har brug for det.

Snak med din egen læge

Hvis du gerne vil have svar på, om det mon er en depression, du slås med, skal du snakke med din egen læge. Din læge er nemlig også uddannet til at hjælp, når det er noget indeni i en, der gør ondt. Så din læge kan hjælpe dig med at finde ud af, om du mon faktisk har en depression.

Hvis I sammen finder frem til, at det faktisk er en depression, du slås med, kan din læge også hjælpe dig med at finde ud af, hvor du kan få noget hjælp henne. Så du kan få det bedre. For det er nemlig sådan, at selvom man måske er blevet ramt af en depression, så kan man heldigvis godt få det godt igen. Faktisk får langt de fleste det godt igen, også selvom de har kæmpet med en depression. Nogle gange kræver det bare lidt hjælp at få det bedre. Og den hjælp kan din læge hjælpe dig med at finde frem til.

Jeg håber, at der er noget i mit svar, der har hjulpet dig. Og så håber jeg virkeligt, at du får snakket med nogen om, hvordan du har det. For det er helt vildt vigtigt, at du ikke går med de svære ting alene.

De bedste hilsner fra en Mindhelper