Hej Mindhelper

Hvad skal man gøre vis man er ked af det og har det dårligt og ikke ved hvorfor

(17 år)


Hej 17 årig

Det kan være hammer svært, hvis man går og er ked af det uden, at man helt ved hvorfor. Derfor er jeg super glad for, at du har skrevet herind.

Det er helt normalt

Jeg kan sagtens forstå, det kan være lidt svært at finde ud af, hvad man skal gøre, hvis man er ked af det uden helt at vide hvorfor. For hvis man er ked af det over noget bestemt, så er det også tit lidt lettere at finde ud af, hvad man kan gøre ved det. Men hvis man bare går og er ked af det uden, at der er nogen bestemt grund til det. Så er det også meget sværere at finde ud af, hvad man kan gøre ved det. 

Men du skal vide, at det er helt normalt, at man ikke altid ved helt præcis, hvorfor man er ked af det. Nogle gange ramler man bare ind i en periode, hvor ens humør er lidt i bund, uden der er en bestemt grund til det. Og andre gange er det måske fordi, det er en kombination af flere ting, som gør, at man er ked af det. Og så kan det godt være svært at regne ud hvorfor. De perioder har vi alle sammen ind imellem. At være trist eller ked af det er nemlig en af vores grundfølelser. Det betyder, at det er en følelse, som vi alle sammen har, og som vi alle sammen støder ind i gennem livet. 

Hvis du har lyst, så kan du prøve at læse vores artikel om, hvad man kan gøre, hvis man er trist. Det kan være, der er nogle råd i den, du kan bruge? 

Det bedste er at snakke med nogen

Det allerbedste man kan gøre, når man er ked af det uden helt at vide hvorfor, er at snakke med nogen om det. For vi er nemlig ikke bygget til at gå alene og tumle med de svære følelser. Tværtimod er vi bygget til at have brug for hjælp og støtte fra dem omkring os, når vi har det svært. Derfor hjælper det også tit lidt på ked af det-heden at få snakket med nogen om det, så man ikke går med den alene. 

Samtidigt så kan den, som man snakker med, også tit hjælpe en med at blive klogere på, hvad det mon er, man er ked af. For når man snakker med andre om, hvordan man har det, så får de mulighed for at fortælle, hvad de tænker om de ting, som man har delt. Og tit så kan andre se nogle lidt andre ting, end man selv kan, fordi de kan se tingene lidt mere ude fra. 

I virkeligheden er det ikke så vigtigt, hvem man snakker med. Det vigtigste er, at det er en person, som man er tryg ved. Men der er rigtigt mange, der synes, det kan være rart at snakke med deres forældre, hvis de har et godt forhold til dem. For de fleste forældre vil rigtigt gerne lytte og hjælpe, når deres børn har det svært. Men man kan også snakke med en lærer på sin skole, hvis man hellere vil det. Eller man kan måske snakke med en rar onkel, en god ven eller en helt tredje person. 

Sig det som det er

Hvis man ikke helt kan finde ud af, hvorfor man er ked af det, så kan det nogle gange godt være lidt svært at finde ud af, hvad pokker man så skal sige til andre. For man kan måske godt opleve, at folk gerne vil vide, hvad man er ked af. Men det er som sagt meget normalt, at man ikke altid helt ved det. Derfor er det også helt okay eksempelvis bare at sige: “jeg er rigtigt ked af det for tiden, og jeg ved ikke helt hvorfor, men jeg har brug for at snakke med dig om det.”

De vil altid lytte i Headspace

Hvis man går rundt og er ked af det og har brug for nogen at snakke med, så kan man altid tage fat i Headspace. Hos Headspace sidder der nemlig nogle søde og dygtige frivillige rådgivere klar til at snakke. Og de er vant til at snakke med unge, som er kede af det og har det svært. Så de ved godt, at det ikke er altid, man selv helt ved hvorfor. Derfor skal de også nok gøre sit bedste for at lytte og hjælpe så godt, som de kan. Og så kan man være helt anonym hos Headspace, hvis man helst vil det. 

Tag et smut forbi din læge

Hvis man har gået rundt og været ked af det rigtigt længe. Eller hvis man er så ked af det, at det begynder at påvirke ens hverdag, fordi man for eksempel også er træt og ikke kan overskue at gøre noget som helst. Så er det en god idé også at snakke med sin læge. For nogle gange kan det godt være et tegn på, at man har brug for lidt mere hjælp for at få det godt igen. Det kunne eksempelvis være hjælp fra en psykolog. Og det kan ens læge tale med en om og hjælpe en med at finde ud af, om det kunne være det, som man har brug for. 

Jeg håber, at mit svar har givet dig svar på dit spørgsmål. Og så håber jeg, at du får snakket med nogen om, at du er ked af det for tiden.

De bedste hilsner fra en Mindhelper