Hej Mindhelper

Jeg er en unge teen, der ofte har stresseproblemer – og især med mine forældre,
hvordan skal jeg løse mit problem?

Hilsner anonym

(15 år)


Kære Anonym

Det lyder ikke rart at gå og døje med stress. Derfor er det også rigtig fint, at du skriver herind til os. 

Stress 

Det kan være rigtig svært at gå rundt og føle sig stresset i længere tid, for det sluger rigtig meget af ens energi. Men du skal vide, at det er helt normalt, at man sommetider føler sig lidt presset, og har en masse at se til. Det er nemlig sådan med os mennesker, at vores kroppe og hjerner er rigtig smarte. Så når vi står i stressende situation, så begynder hjernen at sende besked ud til resten af kroppen om, at der er noget, som er vigtigt. Og derfor gør kroppen sig klar til at yde sit bedste. Derfor kan stress også være en god ting, når vi fx skal til eksamen eller nå den sidste bus. Og når det så er overstået, så slapper hjernen og kroppen af igen. Men sommetider, når man har rigtig meget at se til eller føler, at der er en masse ting som presser, så kan kroppen ikke rigtig finde ud af at slappe af igen. Og så kan det være, at man har brug for noget hjælp, til at slappe af og få det bedre igen. I vores artikel om stress, kan du læse lidt mere om, hvad stress er. Der står også nogle godt råd til, hvad man kan gøre, når man føler sig stresset. Så måske der er noget i den som kan hjælpe dig lidt på vej?

I vores artikel Ro på: 10 tips til mindre pres i hverdagen, kan du også finde nogle rigtig gode råd til, hvordan man skruer ned for tempoet og får mere ro på. Jeg tænker, at det måske kunne være en hjælp for dig, så du ikke skal gå og føle dig så stresset. 

Hvad er det ved dine forældre, som stresser? 

Du skriver også, at du især døjer med stressproblemer med dine forældre. Derfor kommer jeg til at tænke på, hvad det mon er ved dine forældre, som stresser? 

Det kan være rigtig mange grunde til, at man oplever at ens forældre stresser en. Det kan være, at de måske stiller rigtig høje krav til, at man skal klare det godt i skolen, lave en hel masse ting, som man måske slet ikke kan overskue eller noget helt tredje. Og uanset hvad det er det ved sine forældre som stresser, så kan det være en rigtig ubehagelig følelse at sidde med. 

Derfor tænker jeg også, at det kunne være en rigtig god ide, at du snakke med dine forældre om, hvordan du har det. De fleste forældre vil nemlig rigtig gerne have, at man har det godt. Og sommetider ved forældre slet ikke, at det de gør er med til at stresse en rigtig meget. Derfor kan det også være rart for dem, at man fortæller dem det. For langt de fleste forældre vil rigtig gerne hjælpe og lytte, når man fortæller dem at man går og bøvler med nogle ting. Hvis du synes, at det er lidt svært at få taget hul på snakken, kan du tage et kig på vores guide til at snakke med forældre om svære ting. I den er der en masse gode råd til, hvordan man får åbnet op for snakken. 

Snak med en anden voksen

Hvis det ikke dur at snakke med dine forældre, tænker jeg, at det kunne være en rigtig god ide, at du snakkede med en anden voksen om, hvordan du har det.

Det kan være en yndlingslærer, en venindes mor eller en helt tredje voksen, som du er tryg ved. Det vigtige er nemlig ikke hvem du snakker med, det vigtigste er bare at du får snakket med nogen om, hvordan du går og har det. For det er alt for hårdt, at gå med alle de svære tanker og følelser helt alene. 

Headspace

Hvis du tænker, at det kunne være rart at snakke med nogle helt andre, kan du også tage fat i Headspace. Der sidder nemlig en hel masse super søde og rare frivillige klar til at hjælpe og lytte. De frivillige er vant til at snakke med unge, som har det svært. Derfor søger de også altid for, at det foregår på en måde, som er rar for dig. Det er helt gratis at komme i Headspace, og du kan også sagtens være anonym, hvis du synes, at det er rarere. Du kan både få tid til en samtale eller chatte med dem. Lige nu tilbyder de også videosamtaler, hvis du er mere tryg ved det.

Det kan være hammersvært at gå og føle sig stresset. Derfor håber jeg også, at der er noget i mit svar, som er hjælpsomt for dig. Jeg sender varme tanker din vej og håber, at du får snakket med nogen om, hvordan du har det.

De bedste hilsner fra en Mindhelper