Hej Mindhelper

Jeg skriver herind fordi jeg konstant føler mig angrebet af andre mennesker på grund af deres lyde. Hvorfor?

(16 år)


Hej Du

Det lyder ikke rart, at du hele tiden føler dig angrebet af andre menneskers lyde. Derfor kan jeg også sagtens forstå, at du kommer til at undre dig over, hvorfor du har det sådan. 

Det er normalt sommetider at blive irriteret over andres lyde 

Det kan være rigtig ubehageligt, når man føler, at andres lyde er irriterende. Jeg tror, at langt de fleste mennesker kender følelsen af, at der er en specifik lyd, som de bare slet ikke kan holde ud. For nogle er det måske lyden af folk, der smasker, for andre er det negle på en tavle, og for nogle er det noget helt tredje. Derfor er det også helt normalt, at man sommetider slet ikke kan holde den lyd ud. Og derfor måske også kommer til at blive rigtig irriteret på den anden person. Og så kan man måske godt komme til at føle sig lidt angrebet af dem, som laver lyden. Men ofte tænker den anden person slet ikke over, at de kommer til at lave en lyd, som er træls for andre, fordi det er så forskelligt, hvad det er for nogle lyde som man ikke bryder sig om.

Men selvom der er helt almindeligt, at der er nogle lyde, man slet ikke kan holde ud, så kommer det til at fylde så meget for nogle mennesker, at det bliver til det, som man kalder for misofoni. Hvis du googler misofoni, kan du læse lidt mere hvad det er, og hvad de typiske symptomer er. 

Fortæl dem at du føler sig angrebet af lydene 

Du skriver ikke så meget om, hvad det er for nogle lyde, som du føler dig angrebet af. Men uanset hvad det er for nogle lyde, tænker jeg, at det kunne være en god ide, at du prøvede at snakke med personerne om det. For måske de slet ikke er klar over, at du har det sådan. Og derfor kan det også være rigtig rart for dem, at du fortæller det. For heldigvis vil langt de fleste mennesker også gerne forsøge fx at lade vær med at smaske, hvis man lige gør dem opmærksom på det. 

Det kan også være en rigtig god ide at tage snakken i fredstid, for når man står midt i det, og måske er hammerirriteret over en lyd, kan det være svært at snakke om det. Et andet lille tip, som også kan være rigtig godt, når man skal snakke med andre om sådan nogle ting, er at forsøge at blive på egen banehalvdel og sige ting som “jeg oplever og jeg føler”, for ellers kan den anden person godt komme til at føle sig angrebet og gå i forsvarsmode i stedet for at lytte. 

Snak med nogen om det

Når man går og bøvler med nogle ting, kan det være en rigtig god ide at snakke med nogen om, hvordan man har det. For det kan være rigtig svært at gå med det helt alene.

Det kan eksempelvis være dine forældre, for de er måske nogle af de voksne som er allertættest på dig. Og langt de fleste forældre vil rigtig gerne have, at deres børn har det godt. Derfor vil de som regel også rigtig gerne lytte og hjælpe, når man fortæller dem, at der er nogle ting som er svære. 

Det kan også være en helt anden voksen, som du er tryg ved. Måske en yndlingslærer, en vens mor eller en helt tredje. Det vigtige er nemlig bare, at du ikke går med det helt alene. 

Tag et smut til lægen, hvis det bliver ved

Hvis du kan mærke, at du bliver ved med at have det sådan, og det fylder en del, så tænker jeg, at det ville være en rigtig god ide, at du tog et smut til lægen. Så kan lægen også hjælpe dig med at finde ud af, hvad det er der er på spil. Læger ved nemlig en hel masse om, hvordan kroppen fungerer både udenpå og indeni. Derfor er læger også rigtig gode til at hjælpe, når man går og bøvler med nogle svære ting. 

Det kan være rigtig træls, når man føler sig angrebet af andres lyde. Derfor håber jeg også, at der er noget i mit svar, som du kan bruge. Og at du får snakket med nogen om, hvordan du har det.

De bedste hilsner fra en Mindhelper