Hej Mindhelper

Selvtillid og selvværd råd?

(Pige, 16 år)


Hej Pige på 16 år

Du skriver og spørger efter selvtillids- og selvværdsråd. Men du skriver ikke så meget andet og derfor bliver mit svar at mit svar til dig også lidt generelt. 

Det kan være rigtig svært at gå og kæmpe med lavt selvværd og selvtillid. For det kan påvirke ens humør rigtig meget, hvis der suser en masse negative tanker rundt oppe i hovedet. Det kan være tanker såsom “hvad tænker andre mon om mig” eller “er jeg nu god nok”. Og det slider bare rigtig meget på ens energi at have det sådan. 

Men heldigvis kan man godt lige så stille opbygge sit selvværd og få mere selvtillid igen. 

Sig en positiv ting til dig selv hver dag

En ting som man kan gøre for at opbygge sit selvværd er at øve sig i at sige en positiv ting til sig selv om dagen. Du kan selv vælge, om du helst vil gøre det om morgenen, når du står op, eller om aftenen inden du går i seng. Der er ikke nogen andre regler end, at det skal være noget positivt. Vores hjerner er nemlig nogle vanedyr. Så hvis man i lang tid har kæmpet med lavt selvværd, og måske er vant til at finde alle de negative ting ved sig selv, så skal den lige trænes i at finde de positive ting igen. Derfor er det også helt almindeligt, at det måske kan føles lidt skørt eller fjollet i starten. Men rigtig mange oplever, at det faktisk hjælper og er meget rart, efterhånden som man bliver ved med at gøre det. 

I vores artikel Lavt selvværd? 7 gode råd til, hvordan du får det bedre med dig selv, kan du læse meget mere om det. Der står også flere gode råd til, hvordan man får mere selvværd. Så måske der er noget i den, som du kan bruge. 

Gør mere af det som du er god til

Det kan være rigtig svært at kæmpe med selvtilliden, men heldigvis findes der også nogle gode øvelser til at styrke selvtilliden. En af dem er, at man simpelthen skal gøre mere af det, som man er god til. For ofte kommer man til at fokusere på alt det, som man ikke kan eller som er svært. Og derfor kan det være rigtig godt at lave mere af det, som man synes er mega fedtl, så det kommer til at fylde i stedet for alt det, som måske er svært.

 Det er ikke så vigtigt, hvad det lige er, man laver. Nogle er gode til at strikke, andre til spille fodbold og nogle helt tredje er måske verdensmestre i at finde gode serier på netflix. Så mærk efter, og giv dig selv plads til at lave mere af det, som du er god til. Rigtig mange oplever nemlig, at de får mere selvtillid på andre områder, når de gør mere af det, som de allerede er gode til. 

I vores artikel Dårlig selvtillid? Få 5 enkle øvelser til mere selvtillid. Kan du også finde endnu flere gode råd og øvelser til at få mere selvtillid. 

Snak med nogen om det 

Det kan være rigtig hårdt at kæmpe med selvtilliden og selvværdet. Derfor er det også en rigtig god ide at snakke med nogen om, hvordan man har det. For det er alt for tungt at gå med de svære tanker og følelser helt alene. Det er ikke så vigtigt hvem man snakker med, det vigtige er, at man ikke går med det helt alene. 

Det kan være ens forældre. For de er måske nogle af dem som er allertættest på en. Og langt de fleste forældre vil rigtig gerne have, at man har det godt. Derfor vil de som regel også rigtig gerne hjælpe og lytte, når man kommer og fortæller, at man bøvler med nogle svære ting. I vores guide til at snakke med forældre om svære ting, kan du finde nogle gode råd til, hvordan man kan gribe det an.

Det kan også være en yndlingslærer, en venindes mor eller en helt tredje voksen, som du er tryg ved. 

Tag fat i Headspace

Det sidste råd som du får med på vejen, er at tage fat i Headspace. Det sidder nemlig en hel masse søde og rare frivillige klar til at hjælpe og lytte. De frivillige er vant til at snakke med unge, som bøvler med nogle ting. Derfor er de også rigtig gode at snakke med, når man kæmper med lav selvtillid og selvværd. Det er helt gratis at komme i Headspace, og du kan også sagtens være anonym, hvis du synes at det er rarere. Du kan både chatte med dem eller få tid til en samtale. Lige nu tilbyder de også videosamtaler, hvis du er mere tryg ved det. 

Jeg håber, at der er nogle af de rådene i mit svar, som du kan bruge. Jeg sender en masse varme tanker din vej og håber, at du får snakket med nogen om, hvordan du har det.

De bedste hilsner fra en Mindhelper