Hej Mindhelper

jeg er gravid og ved ikke hvad jeg skal gøre

(Pige, 13 år)


Kære pige på 13

Hvor er jeg glad for, at du har skrevet herind til os og delt dine tanker med os. Det er nemlig alt for svært, at gå rundt med en graviditet alene. Selvom det måske virker skræmmende lige nu, så skal du vide, at det nok skal gå og der nok skal være en løsning på det hele.

Tag til lægen

Hvis man er blevet gravid, så er det rigtigt vigtigt at man tager til lægen hurtigst muligt. Lægen kan nemlig hjælpe en med at finde ud af, hvad der skal ske. Hvis du ikke ønsker at beholde barnet, så kan lægen hjælpe dig med at få en abort. En abort betyder, at man stopper graviditeten, så der ikke kommer noget barn. Det kan man gøre ved at tage en pille, som så stopper graviditeten. Men det er lægen bedre til at fortælle dig mere om, end jeg er. Det er gratis at tage til lægen og du kan se på dit sygesikringsbevis, hvilken læge du har, hvis du er i tvivl.

Det er vigtigt, at du tager til lægen hurtigst muligt. For hvis du ikke vil beholde barnet, så skal graviditeten stoppes hurtigst muligt, for graviditeten går ikke væk af sig selv. Det er fuldstændigt okay, at få en abort, hvis du har lyst til det. Og der er ikke noget farligt i det. Det har lægen prøvet masser af gange før.

Fortæl det til dine forældre

Det er vigtigt, at du får fortalt dine forældre om graviditeten. Især fordi du ikke er så gammel og dine forældre derfor stadig har forældremyndighed over dig. Det betyder blandt andet, at de skal sørge for at du har det godt og hjælpe dig, når der sker noget svært i dit liv. Jeg kunne forestille mig, at du måske er super nervøs eller bange lige nu. Men næsten helt sikker på, at dine forældre rigtigt gerne vil hjælpe dig og passe godt på dig, hvis du fortæller dem, at du er gravid. Dine forældre kan også hjælpe dig med at komme til lægen og med at tage beslutningen om, hvad der nu skal ske. Det er alt for svært, at gå alene med en graviditet. Hvis du synes det er svært, at få det sagt til dine forældre, så kan du læse vores guide om, hvordan man snakker med sine forældre om svære ting. Der står nogle rigtigt gode råd til, hvordan man kan få fortalt sine forældre om de ting, som er svært at få sagt. Ellers kan du overveje at skrive en sms eller et lille brev/note og give det til din mor eller far. Det kan nogle gange være lidt nemmere end at skulle sige det direkte til dem.

Kontakt Mødrehjælpen

Hvis du har brug for mere hjælp, så kan du kontakte Mødrehjælpen. Mødrehjælpen kan hjælpe en med at finde ud af, hvad der skal ske, hvis man er blevet gravid. De er vant til at snakke med piger, som er blevet gravide. Og de er rigtigt dygtige til at hjælpe. Man kan kontakte dem anonymt, hvilket betyder, at man ikke behøver fortælle dem, hvem man er. Og man kan kontakte dem på Chat eller telefon.

Hvis man er blevet gravid, så er det vigtigt, at man tager til lægen så hurtigt som muligt. Lægen kan nemlig hjælpe en med at finde ud af, hvad der skal ske. Det er også rigtigt vigtigt, at man får det fortalt til sine forældre, når man ikke er så gammel. For så skal ens forældre nemlig hjælpe en og passe godt på en, når man går igennem noget svært.

Jeg håber at mit svar har hjulpet dig og du ringer til lægen, så hurtigt som muligt. Jeg krydser fingre for, at det kommer til at gå godt med dig.

De venligste hilsner fra en Mindhelper