Hej,


Hvem skal man kontakte hvis man oplever psykisk vold på meget høj niveau?
Og hvad er konsekvenserne heraf

(17 år)


Hej 17 årig

Det kan være svært at finde ud af, hvem man skal hive fat i, hvis man oplever psykisk vold. Derfor er det også rigtig godt, at du har skrevet herind. For så kan jeg forsøge at henvise dig til nogle af dem, som kan hjælpe. 

Psykisk vold 

Psykisk vold kan være rigtig hårdt og ubehageligt at opleve. Og det kan komme til udtryk på mange forskellige måder. Det kan fx være at blive latterliggjort, ydmyget eller truet og kontrolleret. Derfor kan psykisk vold også have mange forskellige konsekvenser, men mange oplever fx at deres selvværd bliver påvirket, og de bliver mere usikre på sig selv. Derfor er det også vigtigt for mig at sige, at psykisk vold aldrig er okay. Og heldigvis er der hjælp at hente. Nedenfor har jeg lavet en liste med de steder, som er gode at tage fat i, hvis man oplever psykisk vold. 

Fortæl det til nogen 

Men først og fremmest vil jeg råde dig til at fortælle nogen om det. Det er nemlig ikke noget, som du skal gå med selv. Så måske er der en voksen, som du kan tale med det om? Måske en forældre, en lærer, eller en helt tredje, som du er tryg ved. 

Her kommer listen: 

  • Bryd tavsheden
    • De ved en hel masse om vold – både fysisk og psykisk og har mange års erfaring med at hjælpe og rådgive unge, som er udsat for vold. Derfor er de også rigtig gode at tage fat i, hvis man er udsat for psykisk vold. Det er helt gratis, og du kan også sagtens være anonym. De har både en brevkasse, en chat og telefonrådgivning. 
  • Åben anonym rådgivning
    • Åben anonym rådgivning er et sted, hvor man som ung kan henvende sig og få hjælp og vejledning. Det er både gratis og anonymt. Alle kommuner har en åben anonym rådgivning, så du kan finde den der passer til der, hvor du bor ved at google “Åben anonym rådgivning *din kommune*”. 
  • Headspace
    • Headspace er et sted, hvor man som ung kan komme og snakke om det, der er fylder. De frivillige, som arbejder i Headspace er vant til at snakke med unge, som har det svært. Derfor gør de også altid deres allerbedste for at hjælpe og støtte. Der findes Headspacecentre i de fleste større byer, og ellers kan du også altid fange dem på chat. 

Det er hårdt at være udsat for psykisk vold. Derfor håber jeg også rigtig meget, at der er noget i mit svar, som du kan bruge. Jeg sender en masse varme tanker din vej, og krydser fingre for, at du får snakket med nogen om, hvordan du har det. Så du kan få noget hjælp og ikke stå med alt det alene.

De bedste hilsner fra en Mindhelper