Hej med jer.

Jeg føler mig utrolig konfus og forvirret i øjeblikket. Jeg har fået bevilget et forløb hos en psykolog af min kommune, fordi jeg i min barndom har været udsat for incest. Jeg har nu talt med psykologen i et halvt års tid, og selvom jeg rigtig godt kan lide hende, så synes jeg alligevel, at hun tit opfører sig upassende.

Jeg håber lidt, at I, nu hvor I er psykologer, måske kan svare på om hun reelt opfører sig upassende – eller om det bare er mig.

Men sagen er den, at hun hele tiden vil have fysisk kontakt med mig. Fx lægger hun ofte sin hånd på mit inderlår, min skulder eller på min hånd. Hun stryger mig over håret og har endda præsteret at spørge mig direkte, om hun måtte massere mine skuldre. Dertil svarede jeg nej!

Jeg bryder mig ikke om fysisk kontakt generelt, og jeg synes, at det virker lidt uprofessionelt af hende, at hun vil give mig massage istedet for at tale med mig. Jeg ved ikke, om hun lægger noget seksuelt i det, eller om hun blot forsøger at være omsorgsfuld. Men når hun ved, at jeg har været offer for incest, så forstår jeg simplethen ikke, at hun opfører sig sådan. Aldersmæssigt kunne hun have været min mor, så det giver ikke helt mening, men jeg synes altså hun virker tiltrukket af mig.

Hun er autoriseret psykolog på specialistniveau, og der er ingen tvivl om, at hun er fagligt dygtig, men har jeg ret i, at den fysiske kontakt er lige lovlig overdrevet?

Mvh
Den meget forvirrede 17-årige


Kære forvirrede 17-årige

Jeg kan godt følge dig i, at den fysiske kontakt med din psykolog virker upassende for dig. Især med din historie. Derfor er det rigtig godt, at du stiller spørgsmål ved det og deler dine tanker.

Har din psykolog et kropsligt fokus?
Du skriver, at der er en del fysisk kontakt fra din psykolog. Jeg kommer til at tænke på, om din psykolog måske har uddannet sig til at have et kropsligt fokus? Så vil det i hvert fald give mening for mig, at hun ønsker den fysiske kontakt med dig. En anden mulighed er, at din psykolog bruger denne fysiske kontakt til, at du kan vænne dig til den igen. Så du ikke skal gå og ikke bryde dig om den.

Sig dine tanker højt til hende
Mit vigtigste råd er, at du skal sige dine tanker højt til hende. Det er vigtigt, at hun ved, hvad den fysiske kontakt gør ved dig. Og hvad du tænker om, at I har så meget af den. Uanset hvad grunden til den fysiske kontakt er, er det vigtigt, at den foregår på dine præmisser. Din psykolog skal helst ikke overskride nogle grænser, som du ikke er klar til at overskride endnu. Derfor er det vigtigt, at hun ved, hvor de er. Du skriver, at du allerede har sagt nej til hende. Det er rigtig flot. Og det er vigtigt, at du bliver ved med det, når du mærker, at hun kommer for tæt på.

Tal med nogen tæt på dig
Jeg kommer til at tænke på, om du har fortalt nogen tæt på dig om det her? Jeg synes i hvert fald, at det er rigtig godt, hvis du kunne snakke med en voksen om det. Du vil kunne få hjælp til, hvordan du kan sige det til din psykolog på den bedst mulige måde, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gøre. Og så er det bare vigtigt, at du bliver ved med at snakke med nogen om dine tanker, så de ikke hober sig op.

Jeg håber, at det var svar nok på dit spørgsmål. Den fysiske kontakt er et grænsefelt, og det er svært at svare på over en brevkasse. Derfor er det vigtigt, at du får snakket med hende om dine grænser. Det håber jeg, du vil gøre – for din egen skyld.

De bedste hilsner fra Mindhelper

Var svaret nyttigt for dig?

Op
Ned

Tak for din feedback

Fortæl gerne, hvorfor du pegede tommeltotten op eller ned.

Mange tak

Vi sætter stor pris på dit input.

Brevkassen

Få råd fra en Mindhelper

Profilbillede
Cecilie Juul Hinze
Psykolog
Profilbillede
Camilla Vestergaard Havsteen
Psykologistuderende
Profilbillede
Thomas Stensgaard Skare
Psykologistuderende
Skriv til brevkassen
Brevkassen
Alle indlæg om Få hjælpAlle brevkasseindlæg