Hej Mindhelper

Kan angst forværres?

(Pige, 20 år)


Hej Pige på 20 år

Hvis man oplever angst, så kan man godt komme til at gå og tænke over, om det mon kan blive værre. Og det kan måske også være en lidt skræmmende tanke. Derfor er jeg super glad for, at du har skrevet herind og stillet dit spørgsmål.

Det kan bliver godt igen

Du spørger, om angst kan forværres? Og det korte svar er, at ja; angst kan godt blive værre i en periode. Men den gode nyhed er, at selvom man oplever, at ens angst bliver værre i en periode, så betyder det heldigvis ikke, at den ikke kan blive bedre igen. Der kan være rigtigt mange grunde til, at man oplever, at ens angst bliver værre. Hvis man for eksempel går med sin angst alene, så man ikke får hjælp til at klare den, så kan man godt opleve, at angsten bliver værre. Simpelthen fordi den får lov til at bygge sig op indeni en, så den kommer til at fylde mere og mere. Derfor er det vigtigt, at man får sagt det til nogen, hvis man kæmper med angst. Sådan så man kan få hjælp til at klare angsten, så man kan få det bedre igen. 

Det går op og ned

Men det er også helt naturligt at opleve, at ens angst bliver værre i en periode, selvom man får hjælp til den. For det er med angst, som det er med alle andre følelser. Den går lidt op og ned. Der er måske nogle perioder af ens livs, hvor den ikke flyder så meget, fordi man har ro omkring sig. Og så er der andre perioder, hvor den fylder mere, fordi der sker en masse omkring en, og man måske er lidt presset. Samtidigt så er det faktisk også helt normalt, at man kommer til at mærke sin angst lidt mere i perioder, når man går i behandling for angst. 

For når man går i behandling for angst, så lærer man lige så langsomt at prøve at gøre nogle af de ting, som angsten helst ikke vil have, at man gør. Og når man gør det, så kan angsten godt vågne rigtigt meget op indeni en og forsøge at overbevise en om, at det er mega farligt. Men heldigvis så finder ens angst ud af, at der faktisk slet ikke er nogen fare på færde efter et par gange. Og der er nogle mega dygtige folk til at hjælpe en med at være i angsten, når man går i behandling. Så selvom det måske kan føles som om, det bliver værre i starten, så bliver det bedre igen. 

Snak med nogen

Som jeg skrev, så kan angst heldigvis godt blive bedre igen, også selvom man oplever, at det i en periode bliver værre. For det er nemlig heldigvis sådan, at der findes rigtigt meget god mulighed for, at man kan få hjælp, hvis man kæmper med angst. Og rigtigt mange af dem, der har kæmpet med angst på et tidspunkt i deres liv, oplever heldigvis, at de får det godt igen med den rigtige hjælp. Derfor kommer jeg også til at tænke på, om du mon spørger, fordi du selv kæmper med angst? Og hvis du gør, om du så får noget hjælp til angsten, eller har snakket med nogen om den? 

Hvis ikke du har det, så ville det være en rigtigt god idé at starte med at snakke med nogen om din angst. For angst er nemlig en mega svær følelse at skulle klare helt alene. Det er vi mennesker faktisk slet ikke byggede til. Vi er byggede til at have brug for hjælp og støtte fra folk omkring os, hvis vi oplever svære følelser som angst. Derfor tænker jeg også på, om der er nogle i nærheden af dig, som du kan snakke med? Det kunne for eksempel være dine forældre. De fleste forældre vil nemlig rigtigt gerne hjælpe, hvis man har det svært. Men det kan også være en rigtigt god veninde, en onkel eller en tante eller en helt tredje person, som du er tryg ved. Det er nemlig ikke så vigtigt lige, hvem du snakker med. Det vigtigste er, at du får snakket med nogen, så du ikke skal gå alene med angsten. 

Tag fat i Angsttelefonen 

Hvis man kæmper med angst eller tror, at man kæmper med angst, og har brug for nogen at snakke om det med, så kan man altid tage fat i Angsttelefonen. Derinde sidder der nemlig nogle super søde rådgivere, der ved en masse om angst. Så man kan også altid tage fat i dem, hvis man har et spørgsmål om sin angst, som man godt kunne tænke sig at få svar på. Som for eksempel om angst kan blive værre. De frivillige rådgivere er vant til at snakke med en masse forskellige mennesker, der kæmper med angst. Så de ved godt, at det kan være lidt svært at snakke om nogle gange. Og de skal nok forsøge at hjælpe, så godt som de overhovedet kan. Man kan være helt anonym hos Angsttelefonen, hvis man helst vil det. 

Snak med din læge 

Hvis du kæmper med angst, men ikke får noget hjælp til angsten, så er det også en rigtigt god idé at snakke med din læge om det. Din læge er nemlig uddannet til at hjælpe dig både, når det er noget fysisk eller noget psykisk, der er svært. Og din læge kan hjælpe dig med at finde ud af, hvor du kan få hjælp til din angst i nærheden af dig. Du kan også sagtens tage fat i din læge, også selvom du ikke er helt sikker på, at det er angst, du kæmper med. Så kan din læge nemlig hjælpe dig med at finde ud af, om det kunne være noget angst, der driller. 

Jeg håber, at mit svar har givet dig svar på dit spørgsmål. Og så håber jeg, at det du tager med fra mit svar er, at selvom angst godt kan blive værre i en periode, så kan det heldigvis også godt blive godt igen.

De bedste hilsner fra en Mindhelper