Er du i meeega dårligt humør? Orker du ikke andet end at flyde i din seng med din telefon? Måske har du simpelthen ikke spist nok … eller nok godt! Dit blodsukker er totalt i bund. Værsgo, her er nogle tips til, hvordan du styrker dit humør, din koncentrationsevne og bliver klogere: Kvæl en banan!

Du har med garanti hørt det før …
Din gamle mormor har sagt det …
Og kloge folk har skreget det ud over hustagene …
ligesom plakater og reklamer har gentaget det. Igen og igen:

Husk nu at spise ordentligt!

dårligt humør

Resten af smøren kender du:
Grøntsager = Go!
Groft brød = Go!
Nødder = Go!
Energidrikke = Absolut no go!

Du kan sikkert selv fortsætte remsen indtil næste weekend … hvis ellers du orkede det!
Og hvorfor i det hele taget gå så meget op i dét?

Hvorfor al den dér snak om kost og sundhed?

Svar: Fordi det har en kæmpe betydning for, hvordan du har det. Både for, hvad du føler, og for, hvad du tænker.

Lad os lave et tankeeksperiment:

Du startede dagen i rigtig fint humør. I morges sprang du direkte ud af sengen, frisk som en havørn. Og du gik ikke amok, da din far for 117. gang bad dig tage din tallerken med ud i køkkenet. Og du sagde endda “Pyt!” indeni, da du kom hjem fra skole, og din lillesøster havde leget og malet det meste af dit værelse med din makeup.

ingen energi

Men så – ud på eftermiddagen! – gik det pludselig galt! Dit humør slog en kolbøtte, og dit overskud forsvandt som dug for solen. Du crashede simpelthen … og tilsyneladende helt ud af det blå! Du tænkte: Hvad sker der lige? Hvad er der galt med mig?

Din hjerne skaber (meningsløse) forklaringer

Din hjerne er lumsk. Det er alle menneskehjerner. Din hjerne er nemlig programmeret til at forsøge at finde forklaringer på alting. Er du i ubalance på grund af lavt blodsukker, går hjernen øjeblikkelig i gang med at prøve at finde på forklaringer … i bund og grund for at hjælpe dig med at overleve. Din hjerne spørger forpustet og i ren panik:

Hvorfor har jeg det sådan her?
Hvorfor blev jeg pludselig så trist?
Hvad i alverden er der galt med mig?

Kort sagt kaster din hjerne sig ud i det helt store selvsving og producerer automatisk alle mulige forklaringer, fordi den får en masse signaler fra din krop.

Og det irriterende ved alle de tanker – ved alt det meningsløse hjernespind – er, at tankerne som regel bare gør dig i endnu dårligere humør! Du føler dig endnu mere dukket!

negative tanker

Pyt med forklaringerne

… og med dit dårlige humør! Her og nu kommer dine tanker ikke af noget som helst dybere.

Du crashede ene og alene, fordi du har et alt, alt for lavt blodsukker – efter en hel dag på skolenbænken eller i sengen med din telefon.
Fordi du ikke fik nok – eller nok godt! – at spise. Fordi du sprang morgenmaden over, smed rugbrødsmaden i skraldespanden og måske i stedet plaffede en RitterSport.

Du har alt at vinde – spis!

Dét skal vi altså helst have lavet bare lidt om på. Du vinder nemlig en hel masse ved at spise bare en smule bedre. Og vi nævner i flæng, at du fx får

mere energi i hverdagen

Lyt til din gamle mormor

Og ja ja, selvfølgelig er vi da kede af, at vi nu også melder os ind i koret af folk, der er fulde af gode ideer med hensyn til, hvad du bør spise, og hvad du skal fylde lidt mindre af i gabet. Eksperterne og din gamle mormor kunne næppe have sagt det bedre. Spis fx

Læs også: 7 tips til mere energi i hverdagen

Vi elsker også slik og kager

Og yes, her på Mindhelper-kontoret elsker vi helt klart også en iskold cola og chokolade. Vi er faktisk slet ikke kostfanatikere … som i absolut-overhovedet-ikke!

Men når det tager overhånd (og dét gør det nogle gange), så øver vi os i at nappe en banan.

Måske er det også noget for dig?