hej jeg er en dreng på 13 år.

jeg er ret sikker på at jeg er på vej til at få en desprision

(Dreng, 13 år)


Kære dreng på 13

Det lyder super hårdt, at du føler du er ved at få en depression. Derfor er jeg også rigtigt glad for, at du har skrevet herind og fortalt os om det.

Hvad er depression?

Det er helt normalt, at vi mennesker er kede af det eller har svære perioder i vores liv. Det oplever de fleste engang i mellem. Men hvis tristheden ikke forsvinder af sig selv igen, så kan det godt være depression. Så begynder tristheden pludseligt at fylde det hele, og der kan være langt mellem de gode dage. Heldigvis er det sådan, at man sagtens kan komme af med depressionen igen. Det kan man nemlig godt få hjælp og/eller behandling til. Du kan eksempelvis læse Rikkes historie. Hun oplevede nemlig depression, men har det rigtigt godt igen idag.

Du kan prøve at læse denne her artikel omkring depression og 13 typiske tegn på depression. Hvis du kan nikke genkendende til mange af de tegn, så er det en rigtig god idé at reagere på det og søge hjælp. Du kan også læse denne her artikel med gode råd til unge, som oplever depression. Det kan være en rar hjælp, men det er stadig super vigtigt, at du får snakket med nogen om, hvordan du har det.

Snak med nogen om det

Det er en rigtig god idé, at få snakket med nogen om, hvordan du har det. Det er nemlig en rigtig god måde, at få hjælp til depressionen på. Så kan dem du snakker med hjælpe dig og støtte dig, så du igen kan få det godt. Det kan være lidt svært at fortælle, at man måske har en depression, men det er en rigtig god idé, at gøre det alligevel, så man ikke behøver gå alene med tristheden.

Snak med dine forældre

Jeg kommer til at tænke på, om du har snakket med dine forældre om, hvordan du har det? Det er en rigtig god idé, at dufår snakket med dine forældre om depressionen hurtigt, så de kan hjælpe dig. Ens forældre er nemlig i en rigtig god position til at hjælpe og støtte – og måske er de også dem, som er tættest på dig i din hverdag? Hvis du synes det er svært at snakke med dem om det, så kan du prøve at læse denne her artikel om, hvordan man snakker med sine forældre om svære ting. Jeg er næsten helt sikker på, at hvis du fortæller dine forældre om, at du tror du er ved at få en depression, så skal de nok hjælpe dig med det. Hvis du synes det er for svært at sige det til dem, så kan du også skrive et brev til dem. Så kan du forklare dem i brevet, hvordan du har det og give det til dem. Så er jeg næsten sikker på, at de nok skal reagere på det.

Snak med en anden voksen

Hvis du ikke har lyst til at snakke med dine forældre om det, så kan du også snakke med en anden voksen. Det er ikke så vigtigt hvem du får det sagt til, men at du får det sagt nogen. Det kunne eksempelvis være en lærer, sundhedsplejerske, sportstræner, onkel, mormor eller helt 6. person. Måske er der en du tænker på nu? Så kan du tage fat i personen og sige til dem, at der er noget, som du har brug for at snakke om.

Tag en tur til lægen

Hvis du oplever, at tristheden bliver værre og/eller ikke holder op. Så er det en rigtig god idé, at tage en tur til lægen. Du kan tage dine forældre med, hvis du synes det er rarest. De kan også bestille tiden for dig, hvis du synes det er nemmest.

Kontakt Headspace

Hvis du gerne vil snakke med nogle, som ikke kender dig, så kan jeg anbefale Headspace. Headspace er et sted hvor man kan komme og snakke om sine problemer med deres frivillige. De er helt vant til at snakke med unge om deres problemer, og de er super søde og dygtige til at hjælpe. Det kan være en rigtig rigtig rar måde at få snakket med nogen, og få hjælp og støtte til at håndtere det hele. Der ligger en Headspace i de fleste større byer, og ellers kan du også kontakte dem på chat, hvis du synes det er rarest. Man kan være helt anonym, når man kommer i Headspace. Det betyder, at du ikke behøver fortælle dem hvem du er, hvis du ikke har lyst. Hvis der ikke er en Headspace nær dig, så kan du også ringe, chatte eller sms’e til Børnetelefonen. De er også super søde og dygtige til at hjælpe unge med deres problemer.

Hvis man oplever, at man er ved at få en depression, så er det rigtigt vigtigt, at man får snakket med nogen, så man kan få hjælp og støtte. Det er nemlig alt for hårdt, at skulle gå med de svære tanker og tristhed helt alene. Jeg håber du har kunne brug mine råd til noget, og så krydser jeg fingre for, at du får snakket med nogle hurtigt.

De aller-varmeste hilsner fra en Mindhelper