Hej Mindhelper

hvad skal jeg lave for at få min forældre til at behandle mig godt

(Pige, 14 år)


Hej Pige på 14 år

Det lyder som om, det er svært at være ung hjemme hos dig. Derfor er jeg super glad for, at du har skrevet herind og delt dine tanker.

Det er ikke dit ansvar

Du skriver ikke så meget i dit brev, men ud fra det du skriver, lyder det som om, dine forældre ikke behandler dig særligt godt. Er det rigtigt forstået? Hvis det er rigtigt forstået, så er jeg ked af det på dine vegne over, at du ikke bliver behandlet ordentligt af dine forældre. Det gør nemlig super ondt, når ens forældre ikke behandler en godt. For det er jo meningen, at ens forældre skal være dem, som beskytter en og passer på en.

Når de ikke gør det, så kan man nemt komme til at føle, at det er fordi, man selv skal gøre noget anderledes. Men det kan aldrig være dit ansvar, at dine forældre ikke behandler dig godt. For det er dine forældre, der er de voksne. Og det er dem, der har ansvaret for at passe på dig og sørge for, at du har det godt. Det står faktisk i den danske lov, at de skal det. Så hvis de ikke behandler dig godt, så er det dem, der skal begynde at opføre sig anderledes. Og ikke dig som skal gøre noget for, at de begynder at behandle dig godt.

Snak med nogen

Fordi det ikke er dit ansvar at få dine forældre til at behandle dig godt, er mit bedste råd til dig også, at du skal snakke med en anden voksen om, hvordan dine forældre behandler dig. Så kan den voksne du snakker med nemlig tage en snak med dine forældre om, at de skal behandle dig ordentligt. Og hvis dine forældre ikke helt kan se, at de ikke behandler dig godt, så kan de voksne også hjælpe dine forældre med at få hjælp til at lære, hvordan de skal behandle dig. Derfor tænker jeg også på, om der er en voksen i nærheden af dig, som du ville være tryg ved at snakke med? Det kunne for eksempel være nogle andre fra din familie.

Men det kunne også være en lærer på din skole. For selvom ens lærere måske mest underviser en, så har de også et ansvar for at holde øje med, om alle eleverne i deres klasse trives. Og hvis de ikke gør det, så har de et ansvar for at hjælpe. Samtidigt så vil langt de fleste lærere rigtigt gerne hjælpe, hvis de kan se, at der er nogle af deres elever, der har det svært. Derfor kan der være rigtigt meget hjælp at hente fra ens lærere, hvis man er tryg ved at snakke med dem.

Det er okay at fortælle det til nogen

Der er mange børn og unge, som ikke har det godt derhjemme, der fortæller, at det er svært at sige til andre, at de ikke bliver behandlet godt derhjemme. Mange af dem fortæller for eksempel, at det føles lidt som at forråde sine forældre. Jeg ved ikke, om du har det lige sådan? Du skal i hvert fald vide, at det er helt okay at fortælle nogen, at du ikke har det godt derhjemme. Alle børn og unge har nemlig ret til at have det godt derhjemme, og hvis de ikke har det, så de ret til at få hjælp – så det har du også. Hvis det er for svært for dig at skulle sige det højt, så kan du eventuelt skrive det ned i et brev til den, du gerne vil snakke med. Så kan de læse brevet og snakke med dig om det. Det kan måske gøre det lidt nemmere, fordi du så ikke skal sige så meget selv.

Tag fat i Børnetelefonen

Du kan også altid tage fat i Børnetelefonen, hvis det er nemmere for dig. Hos Børnetelefonen sidder der nemlig altid nogle super søde frivillige rådgivere klar til at snakke med dig. Og de frivillige rådgivere kan for eksempel snakke frem og tilbage med dig om, hvem du for eksempel kan snakke med som kan hjælpe dig. De frivillige rådgivere hos Børnetelefonen er vant til at snakke med børn og unge, som ikke har det godt derhjemme. Så de ved godt, at det kan være svært at sætte ord på. Og de skal nok hjælpe dig så godt, som de kan med at få sagt det, som du gerne vil have sagt. Du kan være helt anonym hos Børnetelefonen, hvis du helst vil det, så dem kan du trygt tage fat i.

Det er rigtigt svært, når man ikke bliver behandlet godt derhjemme. Men det er ikke dig, der skal gøre noget for, at dine forældre begynder at behandle dig godt. Det er dine forældre, der skal ændre den måde, de opfører sig på. Derfor håber jeg også, at du får snakket med nogen, som kan hjælpe dig med at få hjælp til at få det godt derhjemme.

De bedste hilsner fra en Mindhelper