Vil du høre verdens bedste råd? Del svære tanker og følelser med andre. Det gør hårde tider meget lettere at komme igennem. Her får du en trin-for-trin-guide til, hvordan du tager hul på snakken.
Mange unge med depression går alene med deres tanker og følelser.
Måske tænker du: ‘De andre forstår mig alligevel ikke. De har jo ikke prøvet at have en depression.’
Måske tænker du: ‘Åh, nej hvad vil de nu tænke om mig…’
Eller måske er du simpelthen bare i tvivl om, hvordan du får taget hul på snakken.
Allerførst skal du vide, at det er helt almindeligt at have det sådan. Ikke desto mindre er det super vigtigt, at du åbner op og får sat ord på, hvordan du har det.
Du kan læse gode råd til depression her
Tunge tanker og følelser er ligesom flyttekasser. De er sindssygt hårde at bære alene. Løfter du sammen med venner, familie og andre bliver de meget lettere at have med at gøre.
Derfor får du her en…
4-trins guide til, hvordan du tager hul på snakken
Trin 1: Beslut dig for at være åben og bruge andre
200.000 danskere rammes hvert år af depression. Du er altså langt fra alene.
Og husk lige: Folk holder ikke mindre af dig, fordi du har en møgperiode. Det er okay at være helt nede – og det er okay at sige det.
Tag derfor en beslutning. Sig til dig selv ‘Det her er ikke noget, jeg skal klare alene’ eller ‘min depression er ikke noget, jeg skal skjule’. Bum. Så har du taget det første vigtige skridt.
Trin 2: Find ud af, hvem der vil være god at snakke med
En god ven, din far, din nabo, din lærer, din håndboldtræner. Det afgørende er ikke, hvem du snakker med. Det afgørende er, at du ikke går alene med dine tanker og følelser. Start derfor bare med at finde én person, som du tror vil være god at snakke med.
Trin 3: Lav en aftale
‘Njaaah, jeg venter lige til en anden dag…’ Har du svært ved at tage hul på snakken? Et godt råd er at lave en aftale. Send fx en besked om, at der er noget, du gerne vil snakke om. Så ved den anden, at du har noget på hjertet. Bagefter kan I sammen finde tid og sted.
Trin 4: Tag hul på snakken
Vi ved godt, at det er svært. Men husk, at du gør det helt rigtige.
Start fx med at sige ‘Puha, det er lidt svært for mig at snakke om.’ Det er helt naturligt. Og det forstår alle.
Eller sig det ligeud: ‘Jeg har det rigtig skidt i øjeblikket’ eller ‘Jeg har ikke haft så meget lyst til at ses på det sidste, fordi jeg har en depression.’ Så er I igang.
Bliver snakken for svær, så husk, at det er helt okay at sige ‘stop’. I er jo først lige startet. Som tiden går, bliver du sikkert klar til at åbne mere op. Lige nu er det vigtige, at du mærker efter og tager tingene i det tempo, der føles rigtigt for dig.
Lige en tilføjelse: Du kan også sige til den anden, at han eller hun meget gerne må spørge ind til dig og din depression. Så er det ikke altid dig, der skal tage initiativet. For mange er det en stor lettelse.
Husk: Alle har brug for hjælpere
Nogle mennesker tror, at de skal klare alt selv. At det er et svaghedstegn at bede om hjælp. Det er noget pjat. Vi har alle brug for hjælpere!
Selv superheltene. Tænk bare på Batman. Hvor ville han være uden sin tjener Alfred? Og hvad med Superman? Uden Lois Lane ville han være på spanden.
Det ved Camilla på 24 også. Camilla kæmpede i mange år med angst. Hun siger:
Det bedste, jeg har gjort i hele mit liv, er at tale om problemerne og søge hjælp. Jeg har lært, at man kan få det bedre, og at jeg langt fra var den eneste, der havde det skidt.
Camilla 24 år
Endnu ikke helt overbevist? 3 ekstra grunde til at dele dine tanker
1. Tunge tanker og følelser mister (lidt af) deres styrke, når du sætter ord på dem
Tanker har det med at køre i ring og vokse sig større, så længe vi holder dem for os selv. Tit hjælper det en smule bare at få sat ord på dem. De forsvinder måske ikke, men pludselig føles de en anelse mindre skræmmende og kaotiske.
2. Andre får bedre mulighed for at forstå og støtte dig
Måske elskede du tidligere at hænge ud med vennerne, men lige nu orker du det ikke. Sig det, som det er. Sig, at depressionen dræner dig for energi. Når du siger ‘nej’ til deres forslag, er det altså ikke fordi, at du ikke gider dem mere. Lige nu er tingene bare anderledes for dig. På den måde får dine venner bedre mulighed for at forstå dig. Samtidig undgår du dårlig samvittighed og slipper for at skulle finde på en masse undskyldninger.
Når andre ved, hvordan du har det, kan de også meget bedre støtte dig. Sige: ‘Hey, skal vi ikke lige gå en tur.’ Eller give dig et kram, når det hele stinker.
3. To hjerner tænker bedre end én
Kender du følelsen af at sidde fast? At du går med et problem, som du simpelthen ikke kan greje. Tankerne kværnerne rundt, men du kommer ikke ud af flækken. Løsningen er næsten altid at snakke med andre om det. Måske finder du selv løsningen, mens I snakker. Eller måske siger den anden ‘Hey, har du tænkt på, at…’ Og pludselig falder tingene mere på plads. Det sker hele tiden. To hjerner tænker bedre end én. Det er simpel matematik.