De færreste ved, at man skal lukke munden, når man trækker vejret ud og ind. Hvorfor? Det kan du blive meget klogere på her.
”Prøv at trække vejret helt ned i maven”.
Sådan lyder et godt råd, når du bliver ramt af nervøsitet, uro eller overvældet af bekymringer.
Men hvorfor hjælper det egentlig? Og hvorfor er det ikke helt så nemt, som det lyder, at trække vejret ned i maven? Og hvorfor skal du lukke munden, når du ånder ud og ind?
Det og meget mere får du svar på i vores minikursus, som består af to lektioner.
Her vil åndedrætsekspert og yogalærer Simon Krohn fortælle om, hvordan vejrtrækningen virker, og hvordan du kan bruge åndedrættet til at få ro på.
Desuden vil han også komme med et par gode råd til, hvordan du slipper af med de dårlige vejrtrækningsvaner, som rigtig mange af os har uden at ane det.
Se det her
I det første modul fortæller Simon Krohn om, hvad den der vejrtrækning egentlig handler om, og hvordan du kan bruge din vejrtrækning til at få ro på.
Desuden kommer han i modul 2 ind på de uheldige tendenser, der kan spænde ben for alt det gode, som vejrtrækningen kan gøre for dig, og hvad du så kan gøre ved det.
Almindelige spørgsmål om åndedrætsøvelser
Her får du nogle af de mest almindelige spørgsmål om åndedrætsøvelser og vores svar på dem.
De fleste vejrtrækningsteknikker fungerer bedst, når du trækker vejret ind og ud gennem næsen. Vejrtrækning gennem næsen virker nemlig beroligende. Så med mindre du får andet at vide i øvelsen, skal du trække vejret gennem næsen.
Hvis du er snottet og ikke kan trække vejret gennem næsen, kan du sagtens prøve at bruge munden. Hvis ikke det føles rart, må du vente, til der igen er hul igennem.
Teknikkerne er ikke farlige, men det kan godt ske, at du bliver lidt utilpas. Hvis du fx bliver anspændt eller føler, at du ikke får nok luft, er det en god idé at tage en kort pause fra teknikken.
Du kan få det ubehageligt, fordi du trækker vejret på en ny og uvant måde. Heldigvis forsvinder det ofte, når du har prøvet teknikken et par gange.
At holde vejret kan være ret effektfuldt. Når du holder vejret efter en indånding, kan det give en følelse af kontrol og styrke. Og når du holder vejret efter en udånding, kan det give en følelse af ro og stilhed.
Men vi reagerer forskelligt på at holde vejret. Så hvis det føles ubehageligt for dig, kan det være, du skal vælge nogle af de åndedrætsøvelser, hvor man ikke holder vejret.
De største fejl handler enten om, at du trækker vejret gennem munden i stedet for næsen, eller at du presser dig selv for meget, når du laver øvelserne. Mange kommer til at presse sig selv, fordi de tror, at de på den måde får mere ud af øvelserne. Men sådan er det ikke.
Det er heldigvis ikke spor farligt, hvis du kommer til at presse dig selv eller trække vejret gennem munden.
Vejrtrækningen er en nem og effektiv måde at regulere dit nervesystem på, fordi vejrtrækningen hænger sammen med din mentale tilstand. Øvelserne her får dig til at trække vejret anderledes, og det kan hjælpe dig med at skrue ned for den indre uro.
Hvis en teknik virker godt for dig, vil du kunne mærke en positiv effekt allerede efter 3-4 minutter, når du laver den første gang. Du behøver altså ikke at lave teknikken regelmæssigt for at få en effekt.
Men det kan være en fordel at lave øvelsen med jævne mellemrum, fordi det så bliver lettere at gøre det til en vane. Så ligger øvelsen klar i din værktøjskasse, hvis du står i en situation, hvor du har brug for at få ro på.