Har du svært ved at tale om alt og intet? Smalltalk er rigtig godt at kunne, selvom det virker bøvlet. Få vores bedste tips til at blive bedre til at hyggesnakke.

Kender du følelsen af at stå og fumle med ordene, når du taler med andre? Den der frygt for den akavede stilhed, hvor du ikke ved, hvad du skal sige? Og det, der så kommer ud, lyder noget i retning af “æææh øøøh, så vejret er godt nok vådt i øjeblikket …”.

tricks til at smalltalke

Smalltalk kan være svært, men ret mange af vores samtaler er netop det: En lille hyggesnak om alt og intet. 
Det sker overalt. Til festen, i Føtex, til familiefødselsdagen, i kantinen, hvis du starter i en ny klasse eller på en ny fritidsinteresse.
Det kan både være spændende og skræmmende, og det er helt normalt, hvis du føler dig usikker på det.

Hvis du drømmer om at kunne hyggesnakke og slappe af i at smalltalke, så er guiden her til dig

Hvad er smalltalk egentlig?

Smalltalk er sådan noget hyggesnak, man bruger til at skabe kontakt til andre mennesker. Altså en slags åbningssnak.

Smalltalk kan virke overfladisk. Men at snakke om løst og fast er faktisk ret vigtigt at kunne. Det kan godt være, at indholdet af samtalen er lidt overfladisk, men det er formålet ikke. For det handler nemlig om at skabe en god relation til andre mennesker.

Og så kan smalltalken også være en måde at finde ud af, om I skal snakke mere sammen og måske blive venner. En slags indgang til de dybere samtaler.

Ønsker du dig dybere samtaler med dine venner? Så prøv vores samtalekort. 

Du kan finde dem i vores gratis app Ro. Find den i App Store eller Google Play

Hvorfor er smalltalk så svært?

Du er ikke den eneste, der synes, at det er svært. Der er nemlig ikke nogen officielle regler for, hvordan man smalltalker.

Men der er rigtig mange uskrevne regler, som man ligesom bare skal kunne. Og det der med at føle sig frem og læse situationer er ikke lige let for alle.

Nogle mennesker er virkelig gode til det – og dejligt for dem. Men for mange af os andre kræver det kræfter og skal læres. Men du bliver nødt til at kaste dig ud i det for at få fornemmelse for, hvad de uskrevne regler egentlig er.

Husk, at frygten for det akavede er større hos dig end hos de andre. Typisk synes andre, at du er langt mindre akavet, end du selv gør.

En anden god ting at huske er, at i langt de fleste situationer vil andre være lykkelige og taknemmelige for, at der er en, der starter samtalen. Så spring ud i det!

5 tips til at komme i gang med at smalltalke 

finder noget at tale om

1. Find ud af, hvad I har til fælles

Brug smalltalken på at finde jeres fælles interesser, for så er det meget lettere at komme på noget at sige. 

Spørg fx den anden, om de har set den serie, du lige er blevet færdig med. Eller hørt den nye sang med din yndlingskunstner. Eller prøvet et nyt spil, du elsker.

Og hvis den anden hverken deler din smag eller interesse, så spørg, hvad han eller hun godt kan lide.

2. Tal om jeres omgivelser

Et helt oplagt samtaleemne er at tale om jeres omgivelser. Det er jo noget, I deler. Er I på jeres skole, så snak om skolen og sig:

“Øøh har du set det nye sløjdlokale? Hvad synes du egentlig om vores fysiklærer?”. 

Så kig dig omkring og tal om det, der sker omkring jer.

3. Spørg ind, og vær nysgerrig

Mange tror, at smalltalk handler om selv at tale en masse, men det er faktisk endnu vigtigere at spørge og lytte. Tænk på, at du skal have den anden til at tale. Det kan nemlig også betyde, at samtalen faktisk går hen og bliver spændende.

Og så kan mange mennesker godt lide at tale om sig selv. Det føles rart, når nogen spørger ind til en. 

En særlig god form for spørgsmål er hv-spørgsmål. Altså spørgsmål, hvor man ikke kan svare ja eller nej, men er nødt til at sige lidt mere.

Det kunne fx være: ”Hvorfor tog I derhen på ferie?” eller ”Hvorfor kunne du godt lide den film?” eller ”Hvad syntes du om oplægget i dag?”

Men hold balancen, det er ikke et interview. Skift mellem at spørge, lytte og fortælle.

Husk også selv ikke bare at svare ja eller nej. Kom gerne lidt flere informationer på.

4. Giv komplimenter

Det er fedt at få komplimenter – og faktisk lige så rart at give dem, for folk bliver så glade.

Så prøv at sige noget pænt om den andens sko, tøj eller hår. Eller noget, de sagde. Fokuser på det, du kan lide.

Det her er ikke et billigt scoretrick, men en sød kommentar. Du viser, at du gerne vil i kontakt og snakke.

Og brug gerne komplimenten til at stille et spørgsmål: “Hvor har du købt den taske henne?”, “Er det din rigtige hårfarve? Den er vildt flot” eller “Du er altså sej, når du gør …”.

5. Øv dig

Jo mere du øver dig i at smalltalke, desto bedre bliver du til det. Stil derfor dig selv den udfordring, at du hver dag i en uge eller i en måned skal sige noget til en, du ikke kender. 

Bare et par sætninger. Det kan være nogen, du møder i kantinen, til spejder, på arbejdet, i bussen eller i fodboldklubben.

Selvom det lyder svært og angstprovokerende, så vill du helt sikkert opleve, at det for hver dag bliver lidt lettere at hyggesnakke med andre. 

Måske bliver det ligefrem en vane for dig at tale med folk omkring dig. En ny måde at møde venner og bekendte på.

hvordan smalltalker man

Introvert og svært ved smalltalk?

Nogle introverte siger, de hader smalltalk. Nogle bryder sig ikke om at blive sat i spotlyset. Og andre synes smalltalken er lidt ligegyldig og overfladisk. 

Hvis du er introvert, så husk, at det jo ikke behøver være dig, der taler mest. Så brug tricket med at stille hv-spørgsmål til den anden, og lyt og spørg ind til det, den anden siger. 

Det er også en god måde at komme videre fra det mere overfladiske på, fordi du kan styre snakken hen, hvor det bliver lidt mere interessant.

Vil du læse mere om at være introvert? Tjek også artiklen Introvert? Det er cool nok 

4 smalltalk-dræbere

Går det galt, når du prøver at smalltalke? Måske du kommer til at lave nogle af de her smalltalk-dræbere:

Du kommer til at snakke om emner, som kan være for personlige

Det kunne fx være intime spørgsmål om den andens liv, sladder om andre mennesker, politik og den slags. Det kan hurtigt blive ubehageligt for jer, hvis det viser sig, at der er forskel på jeres holdninger eller situation. 

Du kommer til at snakke for meget

Smalltalk er i høj grad en lyttekunst. Kommer du til at overtage samtalen, kan den anden blive overvældet og måske begynde at kede sig. Husk at spørge ind til den anden person.

Du lukker samtalen ned med ja-nej-svar

Hvis du kun svarer ja eller nej på de spørgsmål, du får, kommer du til at sætte punktum i samtalen. Så husk at uddybe dine svar eller følg op med et nyt spørgsmål til den anden.

Du kommer til at virke afvisende i dit kropssprog 

Kommer du til at ligne en, som gerne bare vil væk? Hvis du flakker i blikket, ikke kigger den anden i øjnene, står og tripper eller vender dig væk fra personen, så kan den anden tolke det som om, at du ønsker at afslutte samtalen. Så prøv at slappe af i kroppen, selvom situationen kan være ubehagelig. Og så er øjenkontakt og et smil ofte guld værd. 

Få flere råd til at møde nye mennesker

Ville du ønske, at du havde flere venner? At du lettere faldt i snak med andre? Få 5 tips til, hvordan du lærer nye mennesker at kende.