Hej Mindhelper
Jeg har det sårbare og jeg er ved at dø
(18 år)
Hej 18 årig
Det lyder til, at det er rigtigt svært at være dig lige nu. Derfor er jeg også rigtigt glad for, at du har skrevet herind og delt det med os. For det skal du ikke gå alene med.
Det at du skriver herind viser også, at du stadig har håb. Og det er vigtigt, at du holder godt fast i dette.
Hvis du er i akut fare skal du ringe 112 med det samme
Du skriver, at du er sårbar og ved at dø. Og jeg bliver i tvivl, om du er i fare, når du skriver sådan? Hvis du forsøger selvmord eller overvejer at forsøge selvmord, så er det vigtigt at du rækker ud efter med det samme. For selvom det hele måske virker uoverskueligt lige nu, så betyder det ikke, at det kommer til at være sådan for altid. Der er hjælp at hente, når man har det så svært.
Hvis du er i akut fare, så skal du ikke læse videre, men ringe 112 eller få nogen omkring dig til at ringe 112 med det samme, så der kan blive sendt hjælp ud til dig. Så kommer der en ambulance og henter dig og tager dig med på skadestuen. Personalet skal nok sørge for at hjælpe dig og passe godt på dig.
Der er hjælp at hente og det kan godt blive bedre igen
Hvis man har det rigtigt svært, så kan man blive ramt af det man også kalder tunnelsyn. Det vil sige, at man har det så dårligt, at det kan være svært at se nogen udvej – og så virker det til at der er ingenting, der kan hjælpe en. Og så kan man eksempelvis blive ramt af tanker om, at man ikke bør leve længere. Men det er ikke rigtigt. Det er hjernen, som er i krise og derfor reagerer med de her tunge tanker, fordi hjernen ikke kan se en løsning på ens problemer.
Hvis du har det sådan, så er det rigtigt vigtigt, at du ikke reagerer på tankerne. For det er muligt at få det bedre. Og der er hjælp at hente derude.
Hvis det er selvmordstanker, du oplever, så er det derfor hammer vigtigt, at du får fortalt nogen om det. For det er ikke nødvendigvis livet, man ønsker at komme af med, men de problemer, som hjernen ikke kan overskue. Hvis du har det sådan, så har du brug for en hjælpende hånd til at få det bedre igen. Det har vi alle sammen engang imellem, og det er helt okay, at række ud efter hjælp.
Når man fortæller om selvmordstankerne, så kan det også være med til at gøre, at de bliver mindre intense. Så hvis det er det, du oplever, så skal du fortælle nogen om det. Du har allerede taget et rigtigt flot første skridt ved at snakke med os.
Ring til Livslinien eller Psykiatrisk Skadestue
Hvis du har brug for at snakke med nogle, som kan tale dig lidt ned eller bare lytte, så kan du ringe til Livslinien på 70 201 201 eller til Psykiatrisk Skadestue.
Livslinien er et anonymt rådgivningstilbud til dem, som oplever selvmordstanker eller har spørgsmål om dette. Deres rådgivere er super søde og dygtige – og de vil rigtigt gerne hjælpe og lytte til dig, hvis du oplever selvmordstanker. Dem kan du helt trygt kontakte. De er vant til at snakke med unge, som har det svært.
Psykiatrisk skadestue må du også altid kontakte. Dem kan man både ringe til, hvis man har brug for nogle at snakke med. Eller man kan dukke op hos deres akutmodtagelse og snakke med en læge eller anden professionel om, hvordan man har det. Hvis man har det rigtigt dårligt og har selvmordstanker kan de hjælpe en med at falde ned igen. Og eventuelt indlægge en, hvis man har brug for det. Du kan finde oplysningerne på den nærmeste psykiatriske skadestue herunder.
- Region Syddanmark
Psykiatrisk skadestues hjemmeside
Telefonnumre:
Esbjerg: 9944 6700
Odense: 9944 9140 og 99 44 91 41
- Region Midtjylland
Psykiatrisk skadestues hjemmeside
Telefonnummer:
7847 0470
- Region Nordjylland
Psykiatrisk skadestues hjemmeside
Telefonnummer:
Aalborg: 9764 3700
- Region Sjælland
Psykiatrisk skadestues hjemmeside
Telefonnumre:
Roskilde: Ring 1818 og tast 3
Slagelse: Ring 1818 og tast 3
Vordingborg: Ring 1818 og tast 3
- Region Hovedstaden
Psykiatrisk skadestues hjemmeside
Telefonnumre:
Glostrup: 3864 0671
Amager: 3864 1650
Ballerup: 3864 5003
København: 3864 7360
Nordsjælland: 3864 3200
Bornholm: 3864 4050
Snak med en, som du er tryg ved.
Du kan også starte med at snakke med en du kender, og som du er tryg ved. Det kunne være en forældre, en lærer, en god ven eller måske en sød tante. Det er ikke så vigtigt, hvem du taler med, men at du får sagt dine tanker højt. Så kan de hjælpe og støtte dig med at få den hjælp, som du har brug for.
Jeg håber at mit svar har været hjælpsomt. Og at du holder fast i håbet og rækker ud efter hjælp. Det fortjener du og du behøver ikke gå alene med dine problemer. Jeg hepper på dig! Stort kram herfra.
De bedste hilsner fra en Mindhelper