Ville du ønske, at du havde flere venner? At du lettere faldt i snak med andre? At du var bedre til at skabe kontakt? Du er langt fra alene! Rigtig mange unge vil gerne have flere venner og bekendte. Her har du nogle tips til, hvordan du får nye mennesker ind i dit liv.
Lyt til artiklen
Måske føler du dig genert.
Måske synes du, at det er svært at sige noget til nogen, du ikke kender …
Eller du er flyttet til en ny by for at begynde på et studie og kender ikke et øje.
At tage kontakt til andre – fremmede! – mennesker kan virke som et koloenormt bjerg at bestige. Det er skræmmende. Og det er helt almindeligt at have det sådan: Du risikerer jo at få en kold skulder: ‘Hvad nu, hvis jeg bliver afvist? Hvad hvis nu de synes, jeg er grim og dum og ikke kan lide mig?’
De negative tanker kommer let til at køre i ring, også allerede før du overhovedet får taget kontakt. Tit viser det sig imidlertid, at folk bliver rigtig glade, når du tager kontakt til dem. Ja, måske gik de simpelthen og ventede på, at nogen – at du! – tog initiativet. Sagde noget.
Kast dig ud i det. Sig noget!
Kort sagt synes vi, at du skal kaste dig ud i det. Vove pelsen. Tage initiativet. Der findes ingen garantier, og selvfølgelig vil du få en afvisning i ny og næ. Men her gælder den gode gamle mormor-talemåde altså: “Hvo intet vover, intet vinder!”.
Er du klar til at tage udfordringen op? Til at kaste dig ud i det?
5 gode råd til, hvordan du finder nye venner
Hvordan får man nye venner? Her får du gode 5 råd, der plejer at virke.
1. Øv dig i at smalltalke
Spørgsmål er gode til at bryde isen. Du kan spørge til den andens yndlingsserie, weekendplaner eller fritidsinteresser. Spørg og lyt – pludselig finder I noget, der interesserer jer begge to. Prøv at holde fast i den lette tone. I behøver ikke løse hele verdens problemer. I skal bare hygge jer.
Smalltalk handler ikke om emnet eller indholdet af jeres samtale. Næ, det handler om signalet. Med smalltalk signalerer begge parter, at I ønsker kontakten. At I gerne vil hygge jer sammen – og måske kommer I endda til at grine. Det er en super god måde at få nye venner på.
Tjek også guiden: 6 gode tricks til smalltalk
2. Træn det igen og igen
Måske tænker du nogle gange ‘Gid jeg var bedre til at falde i snak med andre!’ Fordi du måske har set nogle, der tiltrækker andre mennesker som en kæmpe magnet. Dagens gode nyhed er, at sociale færdigheder er noget, du kan træne. Du kan simpelthen øve dig i at tage kontakt. Sig noget. Gør det igen, tal med flere. Prøv igen i morgen, og gentag processen. Lige så stille vil du opdage, at du det bliver lettere og lettere for dig.
3. Spring ud i det – giv frygten et spark i r…n!
Det her handler i første omgang om, at du bliver bevidst om din væsentligste forhindring. Om din frygt. For at blive afvist.
Se angsten i øjnene. Spørg: ‘Hvad kan jeg egentlig tabe ved det her? Hvor slemt er det?’ Eller: ‘Hvad er værst: at stå her og glo – eller springe ud i det og måske ende med at få en ny ven, bekendt eller bare en god snak?’.
Du kan med andre ord godt vælge at sidde derhjemme og vente på, at beskeden tikker ind – at nogen ringer eller banker på din dør. Ulempen er bare, at der kan gå rigtig lang tid, før det sker. Og måske sker det slet ikke. Så vov pelsen, og kast dig ud i det. Husk: Der er masser ligesom dig derude, der gerne vil have nye venner … ja, som simpelthen bare venter på, at nogen tager kontakt til dem!
4. Find andre, der interesserer sig for det samme som dig
Mange synes, det er meget nemmere at møde nye mennesker, når man har noget at være sammen om. En fælles sag. Et projekt. Nogle begivenheder. Så det hele ikke behøver at handle om dem selv. Mulighederne er mange. Det kan være sport, en hobby, frivilligt arbejde eller noget helt fjerde. Om du brænder for fluebinding, fitness eller for foto er ikke det afgørende i denne sammenhæng. Det afgørende er, at du finder sammen med nogle, der deler din interesse.
5. Opsøg steder, hvor du kan mødes med andre
Studenterhuse, studenterforeninger, ungdomsklubber, politiske partier, faglige arrangementer, spejderklubben. Der er mange steder, hvor du kan engagere dig og samtidig møde nye mennesker.
Få luft – sig, hvordan du har det!
Er de 7 råd herover en for stor mundfuld for dig? Så start i stedet med at tale med nogen:
1. Tal med din familie
Fortæl, hvordan du har det. Få luft. Det er bedre end at gå rundt med dine tanker helt alene. Din familie kan støtte dig og hjælpe dig. Måske har de nogle konkrete idéer til, hvad du kan gøre.
2. Tal med en studievejleder
Måske har vejlederen eller læreren på din skole eller uddannelsesinstitution nogle gode idéer til, hvor du kan finde venner. Måske er der nogle klubber, grupper eller begivenheder, som du kan deltage i. Husk: Både lærere og vejledere er vant til at tale med andre, som er i lige netop din situation. Det er en del af deres job.
3. Kontakt Ventilen
Føler du dig ensom? Ventilen er et tilbud til dig, der føler dig ensom i hverdagen. Ventilen har mødesteder spredt ud over hele landet. Tjek også: Bryd ensomheden: 11 gode råd til dig, der føler dig ensom.
PS: Måske er dit behov bare ikke så stort
Det ligger i tiden, at du helst skal have en hel hær af venner. Og gå til fest og hænge ud med andre uafbrudt. Og nogle mennesker har det bedst, hvis de hele tiden er sammen med andre. De har kæmpe behov for det.
Andre trives imidlertid godt med at være en hel del alene – med en aftale i ny og næ. Eller med en enkelt eller to virkeligt gode venner. Sådan er vi så forskellige.
Hvordan har du det? Savner du venner? Eller er det mere det ydre pres om, at du burde have det sådan? 30-50% af befolkningen er indadvendte. Måske er du en af dem? Tjek også artiklen Indadvendt? Det er cool nok.
Eller se en af vores brevkassevideoer, hvor vi besvarer et spørgsmål fra en ung, der føler sig anderledes, fordi hun er mere introvert end veninderne på gymnasiet: