Det står skidt til med unges trivsel. Det viser undersøgelse efter undersøgelse. På Mindhelper.dk kan unge få viden og råd om mental sundhed. Målet er at hjælpe de unge tidligt, før problemer vokser dem over hovedet.

Ensomhed, lavt selvværd, depression. Mange unge kæmper hver dag med problemer. Problemer, der kan være svære at tale med vennerne eller mor og far om.

Men nu kommer der en portal, der skal hjælpe unge i alderen 13-20 år. Portalen hedder Mindhelper.dk, og den er udviklet i Region Syddanmark.

”På Mindhelper kan unge finde råd og viden om alt fra kæresteproblemer til mobning og spiseforstyrrelser. Når det passer dem, og hvor det passer dem,” siger Jakob Mejlholm, der er projektleder på sitet.

Der er behov for Mindhelper

Tal viser tydeligt, at der er behov for Mindhelper. En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at 20 % af alle unge har alvorlige tegn psykisk mistrivsel.

Andre undersøgelser viser, at:

”De unge bruger i forvejen nettet rigtig meget, og ikke alle har mod til at snakke med en voksen om de tanker og følelser, de går og tumler med. På Mindhelper.dk kan de unge spejle sig selv i andre, de kan finde ro i, at de er ok, som de er, og de kan få råd til, hvor og hvordan de kan bede om hjælp,” fortæller Helle Sørensen, der er skolesundhedsplejerske i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Psykiatrifonden anslår, at depression årligt koster det danske samfund mellem fem og ni milliarder kroner. Derfor er det vigtigt med tidlig forebyggelse – og det er netop et af målene for Mindhelper.dk.

”På Mindhelper.dk vil vi gerne hjælpe de unge så tidligt så muligt, inden deres problemer vokser sig alt for store. Det er skidt både for den unge og samfundet,” siger Jakob Mejlholm.

Bygget med unge for unge

Siden projektets start har mere end 250 unge været involveret i Mindhelper. En af dem er Thomas Karlsen fra Mindhelpers ungepanel i Svendborg.

”Jeg vil gerne hjælpe unge, der har det svært, og det kan jeg ved at være med i ungepanelet. Jeg har selv haft det svært, og jeg ville ønske, der var et sted som Mindhelper, jeg kunne have fået råd fra.

Derfor ville jeg være med til at udvikle sitet, så andre unge kan få glæde af det. Der er brug for en portal som Mindhelper. Det er vigtigt, at unge skal kunne få råd og hjælp uden at skulle gå til en lærer, forælder eller anden voksen,” siger Thomas Karlsen.

Online hjælp til unge gør en forskel

Mindhelper er den første af sin slags i Danmark, men erfaringer fra udlandet viser, at online hjælp kan gøre en forskel.

Mindhelper er særligt inspireret af det australske site Reachout.com, der har været i luften siden 1998.

I 2013 blev der gennemført en stor spørgeskemaundersøgelse blandt de besøgende på Reachout.com.

92 procent af de unge svarede i undersøgelsen, at Reachout havde givet dem den information, de søgte. 66 procent svarede, at sitet havde hjulpet dem med at håndtere deres situation.

“Vi forestiller os selvfølgelig ikke, at alle problemer kan løses online. Langt fra. Men vi ved, at de unge i høj grad bruger nettet til at søge råd og viden til at løse dagligdagens små og store problemer. Her kan Mindhelper gøre en forskel,” siger Jakob Mejlholm.

Mindhelper.dk udvikles i samarbejde med Telepsykiatrisk Center og Syddansk Sundhedsinnovation i Region Syddanmark. Derudover er Varde, Faaborg-Midtfyn, Svendborg og Odense Kommune med i projektet. Projektet er finansieret af Trygfonden.

Jakob Mejlholm

Projektleder

jakob.mejlholm@rsyd.dk