Hej Mindhelper

Jeg har et problem med overtænkning. Jeg overtænker og bekymrer mig om alt hele tiden og det er meget udmattende. Jeg føler det bliver værre og værre jo ældre jeg bliver og det går meget udover mit forhold til min kæreste, da jeg altid tænker mig selv i dårligt humør.
Jeg overtænker især, hvis jeg er sammen med min kærestes familie eller hans venner og bekymrer mig helt vildt om hvad de synes om mig. Jeg er hele tiden bekymret for at jeg siger nogle mærkelige ting og kan efter en weekend ved svigerfamilien bruge de næste to uger på at analysere, hvad jeg har sagt og hvordan jeg har opført mig. Alle i hans familie er super søde og har intet gjort for at jeg skal føle mig utilpas eller akavet. Jeg har været sammen med min kæreste i 3 år og overvejer nu at gå fra ham, da jeg synes det er så hårdt at stresse over hvad de synes om mig hele tiden og det påvirker mig virkeligt meget, samtidigt stresser jeg over, at jeg på trods af, at vi har været sammen i 3 år, stadig ikke føler mig hjemme hos dem. Derfor føler jeg kun at jeg kan få lidt ro på mine tanker, ved at gå fra ham, selvom jeg holder super meget af ham. Føler også at jeg har skuffet hans familie, da jeg tror de havde håbet på at jeg bare ville passe ind med det samme og blive en del af deres familie, hvilket jeg ikke føler jeg er. Det er virkeligt hårdt at have disse tanker hele tiden og gå og analysere alt og ved virkeligt ikke hvad jeg skal gøre.

(Pige, 20 år)


Hej Pige på 20 år

Øv altså, det lyder godt nok til, at du er hårdt ramt af overtænkning. Derfor er jeg også rigtigt glad for, at du har skrevet herind og delt det med os.

Vi snakkede om her på Mindhelper, at det er så super fint formuleret, når du skriver, at du tænker dig selv i dårligt humør. For det er nemlig helt sandt, at man godt kan komme til at tænke så længe, at man ender med at blive i dårligt humør – også selvom man ikke rigtigt havde nogen grund til det. Det er ikke noget man er helt herre over, men heldigvis så er det sådan, at man godt kan komme den her overtænkning til livs. Det lyder jo til, at du er rigtig glad for din kæreste. Og derfor er det også super ærgerligt, hvis i ender med at slå op, fordi overtænkningen tager alt energien fra dig.

Overtænkning er mega svært og lidt en ond spiral, som det kan super svært at komme ud af. Og det er en kæmpe energisluger, så jeg kan sagtens forstå, at du synes det er udmattende. Overtænkning er ofte bekymringer om alt muligt forskelligt, der tit bunder i, at man er landet i en situation, hvor man bliver usikker på sig selv. Derfor kommer til at overveje alle mulige forskellige situationer og snakke man har haft for at tjekke, om man nu var kommet til at sige eller gøre noget dumt. Det tror jeg der er rigtigt mange mennesker, der kan nikke genkende til. Især når det kommer til ens svigerfamilie, fordi man måske rigtigt gerne vil give et godt indtryk af sig selv. Det betyder noget for en og man vil super gerne have det til at fungere. Men det lyder til, at overtænkningen fylder virkeligt meget for dig nu og derfor er jeg også rigtig glad for, at du har skrevet herind. For det er alt for svært, at skulle gå med alene.

Overtænkningen snyder

Det der er med usikkerheder og overtænkning er, at det ofte ikke er helt sandfærdigt, det man tænker. Altså at de ting man tænker nogle gange kun er inde i ens hoved. Når jeg læser dit brev, så lyder det til, at din svigerfamilie rigtigt godt kan lide dig. For de er super søde ved dig og har ikke gjort noget for at du skal føle dig utilpas. Og jeg tænker, at når du er så super opmærksom på dem og hele tiden prøver at mærke efter, hvad de synes om dig. Så tror jeg du havde opdaget det, hvis de ikke kunne lide dig. Men fordi vi ikke kan kontrollere vores tanker og følelser, så dukker de ligesom bare op i en.

Jeg har nogle gode artikler omkring usikkerhed og negative tanker, som jeg tror kunne være hjælpsomme for dig. Der er denne med 8 tips til, hvordan man kan begynde at give slip på sine usikkerheder. Og den her om at udfordre negative tanker om sig selv. Og måske den her om at dæmpe sin indre kritiker. Du lyder til at være en super sød og betænksom pige, og jeg er næsten helt sikker på, at din svigerfamilie holder af dig.

Snak med din kæreste om det

Mit bedste råd til dig er nok, at prøve at snakke det igennem med din kæreste. Jeg ved ikke, hvor meget i har snakket om det allerede, men når det fylder så meget for dig, så er det måske en god idé, hvis i får snakket om det uanset hvad. Måske kan dig og din kæreste prøve at aftale, at når du får en negativ tanke eller følelse, så siger du den højt til ham. Så hvis du eksempelvis bliver ramt af en følelse af, at du ikke passer ind i familien, så prøv at sig det til ham. Så kan i sammen prøve at finde ud af, hvorfor du blev ramt af den tanke. Hvad skete der lige før tanken ramte dig, som gjorde dig usikker? Og hvad skete der lige efter?

Måske vil du opleve, at tanken rammer dig på nogle bestemte tidspunkter eller i nogle bestemte situationer. Det kunne være, at tankerne rammer dig, fordi din svigerfamilie fortalte nogle jokes, som du ikke synes var sjove. Eller der var nogle der spurgte dig om noget, som du ikke helt vidste, hvad du skulle svare på. Så er det helt naturligt at blive ramt af usikkerhed og så var det et kort øjeblik, som udløste tankerne, som så voksede. Sådan er der i hvert fald rigtigt mange mennesker, der har det. Og hvis man finder ud af hvorfor tanken/følelsen kom, så kan det nogle gange også gøre det nemmere at håndtere den.

Snak med dine veninder

Jeg kommer til at tænke på, om du har prøvet at snakke med dine veninder om, hvordan du har det? For det kan være rigtigt rart at snakke med nogle, som kender en og som kan prøve at sætte sig lidt ind i, hvordan man har det. Måske har de også prøvet noget lignende og kan komme med lidt gode råd og støtte?

Tag fat i en psykolog

Hvis du oplever, at du bliver ved med at have de her negative tanker og følelser, og de bliver ved med at påvirke dit liv. Så kan du overveje, at tage fat i en psykolog. En psykolog vil nemlig kunne hjælpe en med, hvordan man lære at håndtere de svære tanker, så de ikke fylder hele ens liv og gør en ked af det. Det kan være super hjælpsomt og rart, at gå til psykolog. Det kan du overveje om kunne være noget for dig.

Det er mega hårdt, hvis man bliver så hårdt ramt af overtænkning, at det går udover ens forhold og hverdag. Derfor er det også en rigtig god idé, at få snakket med nogen om, hvad der sker med en, så man kan få hjælp og støtte til at bryde med tankerne.

Jeg håber at mit svar har været hjælpsomt for dig. Og så krydser jeg fingre for, at det kommer til at gå super godt med dig og din kæreste.

De varmeste hilsner fra en Mindhelper