Jeg tænkte på, hvordan man mon får et bedre forhold til mad?

Hej Mindhelper

Hvordan kan man få et godt forhold til mad?

(Pige, 15 år)


Kære pige på 15 år 

Det var da et super godt spørgsmål. For det er bestemt ikke særligt sjovt, hvis man går rundt og har et dårligt forhold til mad. Så jeg er glad for, at du har skrevet herind og spurgt. 

Der er forskellige grunde

Du spørger, hvordan man kan få et godt forhold til mad. Jeg gætter på, at det er fordi, dit forhold til mad ikke er særligt godt lige for tiden? Det er ikke særligt fedt, når ens forhold til mad er træls. Og det kan komme til at fylde rigtigt meget. Men der er desværre ikke noget nemt eller enkelt svar på, hvordan man får et bedre forhold til mad. For der er altid en grund, at man har et træls forhold til mad. Og det er den grund, man skal arbejde med for at få et bedre forhold til mad igen.

Du skriver ikke så meget om, hvorfor du ikke har noget særligt godt forhold til mad. Og der kan være rigtigt mange forskellige grunde til, at ens forhold til mad ikke er godt. Men for rigtigt mange handler det om, at der er en hel masse svære følelser og tanker indeni, der gør super ondt. Og som er svære at kontrollere. Og når man så ikke kan kontrollere de ting indeni, der gør ondt, så er maden en måde at få kontrol på. For eksempel ved hele tiden at overvåge, hvor meget man spiser og så videre.

Det er bestemt ikke særligt sjovt at have det sådan. Og det er vigtigt, at man tager det alvorligt og fortæller det til nogen. Så man kan få noget hjælp til at finde en anden måde at være i de svære følelser og tanker på. Så man kan få det bedre, og så man kan få et godt forhold til mad igen. 

Udfordr de negative tanker

Der er rigtigt mange, der har et svært forhold til mad, der også slås med en masse negative tanker om sig selv. Det kan for eksempel være, at de føler sig tykke og grimme. Og at de tanker bliver endnu værre, når de spiser. Jeg ved ikke, om du også har det sådan? Det er super ubehageligt at have det sådan. Og det er tit noget af det, der er med til at gøre, at ens forhold til mad er rigtigt svært. Derfor kan det nogle gange hjælpe på ens forhold til mad, hvis man får arbejdet med de her negative tanker. For man kan nemlig godt arbejde med at gøre sine tanker lidt sødere mod en. Så de ikke altid bare hakker på en og skælder ud. 

Det kan man gøre ved at opdage det, når de her negative tanker popper op. Og så prøver man at stoppe op og spørge: “er det nu helt rigtigt?” For selvom ens tanker kan komme til at føles rigtigt virkelige, så har de meget sjældent ret i det, de siger. Tanke er nemlig bare tanker. Og ved at udfordre dem og undersøge dem, kan man langsomt få de negative tanker om en selv, der gør en rigtigt ked af det, vendt til nogle lidt rarere tanker. Du kan læse mere om, hvordan man kan gøre det i den artikel, jeg har linket til om at udfordre sine negative tanker.

Snak med nogen

Men det allerbedste råd jeg kan give dig er, at du skal fortælle nogen, at du ikke har det godt forhold til mad. Det er nemlig noget, der rigtigt hurtigt kan komme til at fylde rigtigt meget. Og det kan hurtigt få meget magt over en, fordi det kan komme til at bygge sig op, hvis man går alene med det. Så det er ikke en kamp, du skal kæmpe alene. Det er den alt for svær til. Det er en kamp, du skal have hjælp og støtte til at kæmpe.

Hvis du har det godt forhold til dine forældre, er det en super god idé at snakke med dem. Jeg ved godt, at det nogle gange kan være super svært at snakke med sine forældre om det, hvis der er noget, der er svært for en. Men jeg er næsten sikker på, at dine forældre rigtigt gerne vil vide, at du har et svært forhold til mad. Og jeg er også næsten sikker på, at de rigtigt gerne vil hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du kan komme til at få et bedre forhold til mad. Fordi de holder rigtigt meget af dig og gerne vil have, at du har det godt.

Men hvis det slet ikke dur at snakke med dine forældre, kan du også snakke med en anden voksen, du er tryg ved. Det kunne for eksempel være sundhedsplejersken på din skole. Det er nemlig ikke så vigtigt, hvem du starter med at snakke med. Det vigtigste er bare, at du får det sagt til nogen.

Tag fat i LMS

Hvis det er nemmere for dig at starte med at snakke med nogen, du ikke kender, kan du altid tage fat i LMS. LMS er nemlig eksperter i blandt andet spiseforstyrrelser. Så de ved altså rigtigt meget om det her med ikke at have et særligt godt forhold til mad. Og inde hos dem sidder der altid nogle frivillige klar til at snakke med dig om det, hvis man har et svært forhold til mad. De frivillige i LMS er super dygtige, og så er der rigtigt mange forskellige måder, du kan komme til at snakke med dem på. Så du kan vælge den måde, der er mest tryg for dig. Du kan være helt anonym hos LMS, så dem kan du trygt tage fat i.

De kan også hjælpe i Headspace

Hvis der er noget, der er svært for dig. Og som du har brug for at snakke med nogen om, kan du altid tage fat i Headspace. I Headspace sidder der nemlig altid nogle dygtige og søde frivillige rådgivere klar til at snakke med dig om alt, hvad der fylder for dig. Stort som småt.

Snak med din læge

Hvis det her med mad fylder alt for meget for dig. Og det nærmest har overtaget hele din hverdag, så kan det være et tegn på, at der er noget lidt mere alvorligt under opsejling. Og derfor er det vigtigt, at du snakker med din læge, hvis du kan mærke, at du har det sådan, at det med mad fylder det hele for dig. Så det kan blive opdaget i tide, hvis der måske ligger noget lidt mere alvorligt bag det. Og så du kan få hjælp til at få et godt forhold til mad igen. Alt det kan din læge hjælpe dig med. For din læge er nemlig også uddannet til at hjælpe, hvis det gør ondt indeni.

Jeg håber, at der er noget i mit svar, der har hjulpet dig lidt. Og så håber jeg, at du får snakket med nogen om, at du har noget særligt godt forhold til mad. Så du kan få noget hjælp og støtte til at få det bedre.

De bedste hilsner fra en Mindhelper