Hej Mindhelper

Hvad skal jeg gøre falder næsten altid først i søven klokken 12 om natten!

(Pige, 13 år)


Hej Pige på 13 år

Det er rigtigt træls at falde sent i søvn. Så jeg er glad for, at du har skrevet herind og delt dine tanker.

Det er helt normalt

Det lyder rigtigt træls, at du falder så sent i søvn nærmest hver dag. For det er både træls at have svært ved at sove, når man ligger og vender og drejer sig uden at falde i søvn. Men det er også rigtigt træls dagen efter, fordi man er træt og måske har svært ved at overskue resten af dagen. Selvom det er træls, så er det helt normalt, at der er perioder, hvor det er svært at falde i søvn. Og der er faktisk rigtigt mange danskere, der har svært ved at sove. Så du er langt fra alene om at have det sådan.

Hvordan er din døgnrytme?

Det er svært at vide præcis, hvad du kan gøre, for du skriver ikke så meget om, hvorfor du har svært ved at falde i søvn. Men en af de ting, der altid er gode at kigge på, hvis man har svært ved at sove, er ens døgnrytme. Jeg kommer for eksempel til at tænke på, om du går i seng på nogenlunde samme tid både i hverdagen og i weekenden? For selvom det måske er et træls råd, fordi det er så fristende at sove længe i weekenden, hvis man er træt efter en lang uge. Så er det en rigtigt god idé at have en fast døgnrytme, hvis man har svært ved at falde i søvn. På den måde vænner man nemlig kroppen til, at den skal stå op på et bestemt tidspunkt og sove på et bestemt tidspunkt, sådan så det på et tidspunkt bliver nemmere at falde i søvn.

Jeg kommer også til at tænke på, om du nogle gange sover midt på dagen, fordi du er træt? Hvis du gør det, så kan det også være en rigtigt god idé at prøve at lade være med det. Når man sover midt på dagen, så er man nemlig ikke ordentligt træt, når man så skal sove om aftenen. Så det bliver hurtigt til en ond cirkel, hvor man får sværere og sværere ved at sove om natten og sover mere og mere om dagen. Så selvom det er super hårdt at lade være med at sove midt på dagen til at starte med, så hjælper det på den lange bane at forsøge at holde sig vågen.

Pas på med cola inden sengetid

Noget andet, der også kan være en god idé at tænke over, hvis man har svært ved at sove er, hvad man spiser og drikker om aftenen. Der er for eksempel koffein i cola og energidrik, som gør en mere vågen. Så hvis man i forvejen har svært ved at sove og så også drikker en energidrik lige inden sengetid, så kan det blive endnu sværere at falde i søvn. Hvis du har lyst til det, kan du også prøve at kigge i vores artikel om, hvad man kan gøre, hvis man har svært ved at falde i søvn. Måske er der noget i den, som du kan bruge?

Snak med nogen

Jeg kommer til at tænke på, om du mon har snakket med nogen om, at du har svært ved at sove? Hvis du ikke har det, så synes jeg nemlig, du skal gøre det. Selvom det ikke hjælpe direkte på at have svært ved sove, så kan det være rigtigt rart at dele sine tanker med nogen alligevel. Så er man nemlig ikke alene om at skulle løse det, som er svært for en. Hvis du kan snakke med dine forældre, ville det være super oplagt. For jeg gætter på, at det er dem, der er omkring dig ved sengetid. Så de kan måske også hjælpe dig med at finde ud af, hvordan det kan blive lettere at falde i søvn. Men hvis det ikke dur at snakke med dine forældre, så kan du også sagtens snakke med en anden. Det kunne for eksempel være nogle andre fra din familie eller en god veninde.

Snak med din læge

Hvis du bliver ved med at have svært ved at falde i søvn. Eller hvis du allerede har haft svært ved at falde i søvn rigtigt længe, så synes jeg også, at du skal snakke med din læge. Nogle gange kan der nemlig være noget mere bag, at man har svært ved at falde i søvn. Og hvis der er det, så er det jo vigtigt, at det bliver opdaget, så der kan blive gjort noget ved det. Hvis du synes, det er svært at tage fat i lægen selv, så kan du få dine forældre til at hjælpe dig. Så kan de også tage med dig ind til lægen. Nogle gange kan det være rigtigt rart at have nogen med, som man er tryg ved.

Jeg håber, at der er noget i mit svar, der har hjulpet dig. Og så håber jeg, at du finder ud af, hvordan det kan blive nemmere for dig at falde i søvn.

De bedste hilsner fra en Mindhelper