Hej Mindhelper

Hvordan fungerer hjernen når man overtræner?

(14 år)


Kære Du

Jeg ved ikke super meget om, hvordan overtræning påvirker hjernen. Men jeg vil prøve at svare på dit spørgsmål, så godt jeg kan.

Når kroppen bliver presset

Hvis man træner for meget, så kan ens krop godt blive helt udmattet. For selvom kroppen kan rigtig meget, så kan man også komme til at overanstrenge den, hvis man overtræner. når kroppen er rigtig presset, kan det gå ud over ens humør og tanker. Og man kan måske blive mere irriteret end man plejer, eller have lettere ved at blive ked af det.

Når man tænker meget på at træne

Det kan være rigtig godt at træne, men det skal helst ikke være sådan, at hele ens liv kommer til at handle, om ens træning. Men hvis man overtræner, kan det godt komme til at fylde meget, i ens tanker. Måske kan man for eksempel ikke slappe af, før man har været nede i fitnesscenteret. Og så kan man godt blive mega træt, hvis man hele tiden skal gå og tænke så meget over, at skulle træne.

Nogle mennesker der overtræner, begynder måske at sige nej til at ses med venner, eller lave andre ting, fordi de har brug for at komme ned og træne. Og så er det, at det kan blive en ond cirkel. For træningen skal helst ikke fylde så meget, at det styre hele ens liv. Og at man bliver nødt til at sige nej, til ting man godt kan lide.

Hvis du vil læse lidt mere om overtræning, og hvad tegnene kan være på det. Så kan du kigge på denne her artikel om 7 tegn på, at du er blevet afhængig af at træne.

Tal om det

Nu ved jeg ikke, om du spørger ind til hvordan overtræning påvirker hjernen, fordi du selv er i tvivl, om du træner for meget? For hvis du går rundt med de tanker, så er det en rigtig god ide, at tale med nogen om det. Det kan for eksempel være forældre, en lærer, eller en anden voksen, du er tryg ved. For hvis først man er blevet vant til at overtræne, så kan det være svært at stoppe igen. Og så har man brug for hjælp, fra dem omkring en. For det er alt for tungt, at skulle klare sig gennem alene.

Få hjælp

Det er også rigtig godt, at tage et smut forbi sin læge, hvis man går og tænker, at man måske overtræner. Lægen ved nemlig en masse om, hvordan kroppen og hjernen virker. Og jeg tænker også at din læge, måske kan fortælle dig noget mere om, hvordan træning kan påvirke hjernen. Og lægen kan også finde ud af, hvor man kan få hjælp, hvis man har brug for det.

Et andet sted, der også er godt at tage fat i, hvis man går og bøvler med nogle svære ting, er Børnetelefonen. Hos Børnetelefonen hjælper de nemlig hver dag, både børn og unge, som har det svært. Og man kan tale om lige netop det, der fylder allermest i ens liv. Så dem kan jeg også varmt anbefale dig. Du kan både skrive og ringe til Børnetelefonen.

Selvom jeg ikke kunne give dig noget direkte svar på dit spørgsmål, så håber jeg alligevel, at der er noget i mit svar du har kunne bruge.

De bedste hilsner fra en Mindhelper