Jeg tænkte på, hvordan jeg får fortalt mine forældre, at jeg tror, at jeg har angst?

Hej Mindhelper

Hvordan fortæller jeg mine forældre at jeg tror at jeg har angst

(Pige, 13 år)


Kære pige på 13 år

Det var da et super godt spørgsmål. For det kan være rigtigt svært at skulle fortælle sine forældre, at der er noget, der er lidt svært. Så jeg er glad for, at du har skrevet herind og delt dit spørgsmål. 

Det er super flot

Jeg vil gerne starte mit svar ud med lidt ros til dig. For det er super flot, at du har fornemmet, at der er noget galt. Og at du derfor gerne vil have fortalt det til dine forældre. Det er nemlig så vigtigt, at man får fortalt det til nogen, hvis man går rundt og kæmper med noget, der er svært for en. Så man kan få noget hjælp til at få det godt igen. Men nogle gange kan det bare være så svært at nå dertil, hvor man er klar til at fortælle nogen, at man har det svært. Så det er virkeligt sejt, at du er kommet dertil nu. Det skal du virkeligt have stor ros for. Og du må også gerne lige huske at give dig selv et klap på skulderen for det!

Fortæl dem det, som det er

Det kan være mega svært at skulle fortælle sine forældre, at man har det svært. Det kan der være mange forskellige grunde til. Det kan være, at man er bange for, at ens forældre bare slet ikke forstår det. Eller at de måske ikke tager det alvorligt. Jeg ved ikke, om der er noget af det, du kan genkende? Men uanset hvad skal du i hvert fald vide, at det er helt normalt, at det kan føles svært at skulle fortælle sine forældre om det. Fordi det bare kan føles så mega sårbart. Og det er også derfor, det er så sejt af dig, at du er kommet frem til, at du gerne vil fortælle dine forældre, at du tror, du har angst. For det lyder nemlig som om, det faktisk er lidt svært for dig at skulle gøre det.

Det bedste råd jeg kan give dig er, at du skal fortælle dine forældre det, som det er. At du tror, at du har angst. Og jeg gætter på, at du gerne vil have, at de skal vide det, fordi du gerne vil have noget hjælp til det? Det må du også meget gerne fortælle dem. Hvis der er et tidspunkt, hvor I alle sammen er samlet på. Og hvor det er stille og roligt og trygt for dig, kan du fortælle dem det der. Hvis der er noget, der er lidt svært for en at skulle sige, hjælper det nemlig, at man er et sted, hvor det er trygt og roligt. Den der trygge og rolige stemning smitter nemlig tit af og hjælper med at berolige en, hvis man er lidt utryg. 

Men jeg er næsten sikker på, at hvis du fortæller dine forældre det, som det er, så skal de nok gøre sit bedste for at prøve at forstå dig. Og jeg er også næsten sikker på, at dine forældre rigtigt gerne vil prøve at hjælpe dig, så godt de kan. Det vil de allerfleste forældre nemlig. Fordi de holder af deres børn og vil dem det allerbedste. Så når man har det svært, vil de også rigtigt gerne hjælpe en med at få det godt igen. Hvis det er svært for dig at sætte ord på, hvorfor du tror, du har angst, kan du prøve at vise dem Mindhelpers artikel om angst. Så kan I læse dem sammen, og du kan fortælle dem, hvad det er for nogle af tegnene, du oplever. Og som gør livet lidt ekstra svært for dig.

Skriv det til dem

Hvis du nu slet ikke kan få det sagt til dine forældre lige meget, hvor meget du forsøger, så kan du prøve at skrive det til dem i et brev i stedet for. Der er rigtigt mange, der synes, at det er lidt lettere. For så har de tid til at tænke over, hvordan de vil skrive det, de gerne vil have sagt. Når du så har fået skrevet brevet, så kan du aflevere det til dine forældre. Så kan de læse brevet. Og når de så har læst dit brev, så kan de stille dig spørgsmål til det og snakke med dig om det. På den måde behøver du ikke styre samtalen helt så meget selv. Det gør det lidt nemmere for rigtigt mange. Du kan også kigge på vores artikel med gode råd til at snakke med sine forældre om de svære ting. Måske er der nogle tips i den, du kan bruge?

Du kan altid tage fat i Headspace

Hvis du har brug for at snakke med nogen om, at du tror, du har angst, som ikke er dine forældre. Så kan du altid tage fat i Headspace. I Headspace sidder der nemlig en masse dygtige frivillige rådgivere klar til at snakke med dig. Og du kan snakke med de frivillige rådgivere om alt, hvad der fylder for dig. Stort som småt. De frivillige rådgivere er vant til at snakke med unge, der har det svært. Så de ved godt, at det nogle gange kan være svært at få sat ord på. Og de skal nok gøre alt, hvad de kan for at hjælpe dig og få dig til at føle dig tryg. Du kan være helt anonym i Headspace, hvis du helst vil det. Så dem kan du trygt tage fat i.

Jeg håber, at der er noget i mit svar, der har hjulpet dig lidt. Og så håber jeg, at du får snakket med dine forældre om, at du tror, at du har angst. Så du kan få hjælp til at få det bedre igen. For det fortjener du.

De bedste hilsner fra en Mindhelper