Hej Mindhelper

Er angst og negative tanker hverdag næsen Helle tiden hvad gør jeg?

(Pige, 20 år)


Hej Pige på 20 år

Det lyder rigtigt svært, at du oplever så meget angst og negative tanker hver dag. Derfor er jeg også rigtigt glad for, at du har skrevet herind og delt dine tanker med os. For det er et rigtigt fint skridt i retning af at få det bedre. 

Når angsten og de negative tanker fylder 

Jeg tror de fleste, som kan nikke genkendende til det med at opleve negative tanker og angst, kan blive helt enige om, at det ikke er særligt sjovt. Så jeg kan sagtens forstå, hvis du er hammertræt af det og gerne bare vil have det til at stoppe. Selvom det måske lyder lidt mærkeligt, så er angst og negative tanker helt normale at opleve. Det kommer, fordi kroppen prøver at passe på os og beskytte os fra nogle farer, som måske slet ikke er der. Men det kan du læse mere om i den her artikel om, hvad angst er for en størrelse. Den er nemlig fyldt med information, som er god at have, hvis man har det som dig.  Og heldigvis så er der en masse ting, som man selv kan gøre, for at håndtere angsten og tankerne i hverdagen. 

Du kan eksempelvis prøve at læse vores artikel om negative tanker og hvordan man udfordrer dem . Der står nogle super gode tips til, hvad man selv kan gøre. Du kan også prøve at læse vores 14 gode råd til dem, som oplever angst. Hvis du er endnu mere interesseret efter det, kan jeg også anbefale dig at kigge på vores Tema om angst

Får du hjælp? 

Hvis man oplever negative tanker og angst, så kan man godt få hjælp til at håndtere det. Det kan være rigtigt rart, fordi man så ikke behøver stå helt alene med det. For det kan godt føles, som en lidt uoverskuelig opgave at skulle stå med alene. Og man kan få hjælp fra nogle, som måske er eksperter i netop angst og negative tanker og kan hjælpe med at finde ud af, hvad der kunne være en god hjælp for en. Der er flere måder man kan få hjælp på og jeg vil prøve at skrive nogle ideer til dig her nedenunder. 

Tag en tur til lægen 

Det er sådan, at man altid må tage til lægen, hvis man har det svært – uanset om det er fysisk eller psykisk. Der er rigtigt mange danskere, som oplever angst og derfor er lægerne også helt vant til at snakke om og hjælpe mennesker med angst. Så kan lægen eksempelvis hjælpe en selv eller sende en i retning af en psykolog eller et andet tilbud, hvor man kan få hjælp til angsten. Du kan læse mere om at gå til lægen her. 

Ring til Angstelefonen 

Et tilbud, som måske kunne være noget for dig, er Angsttelefonen. Hos Angsttelefonen sidder der nogle rigtigt dygtige frivillige klar til at lytte og hjælpe. De ved rigtigt meget om, hvordan det er at have angsten inde på livet og det kan være en rigtig god hjælp, at snakke med dem. Dem er du velkommen til at kontakte. 

Hvis Angsttelefonen ikke lige lyder som noget for dig, så kan jeg også anbefale Headspace. Headspace er et sted, hvor unge kan komme og snakke og få hjælp til det der fylder. De er super dygtige og du kan være helt tryg ved at tage fat i dem. Det er anonymt og der ligger en Headspace i mange af de større byer i Danmark. 

Snak med nogen omkring dig 

Hvis man oplever angst og negative tanker, så kan det være en rigtig god idé, at få snakket med nogen omkring sig.  Hvis man deler sine problemer bliver de nemlig ofte lidt nemmere at overskue. Og det kan være super rart at få støtte og hjælp fra nogen omkring sig. Det kunne eksempelvis være dine forældre, en god veninder, din yndlingslærer eller en helt 4. person. Så kan du prøve at tage fat i den person og høre dem ad, om de har tid til at snakke lidt med dig. Hvis du synes det lyder svært, så kan du prøve at læse vores artikel om at snakke med sine forældre om svære ting. Selvom det måske ikke bliver dine forældre, du vil snakke med, så kan mange af rådene godt bruges på andre også. 

Det er hammersvært, hvis man oplever angst og negative tanker i sin hverdag. Men sådan behøver det heldigvis ikke at blive ved med at være. Jeg håber at jeg er kommet med nogle råd, som du kan bruge. Og så krydser jeg fingre for, at det snart kommer til at gå super godt med dig.

De bedste hilsner fra en Mindhelper