Meget af det, der stresser dig, er krav og pres udefra. Det er svært at gøre noget ved alene. Læs med her og få vores bedste råd til at gå sammen med andre om problemerne.
“Sammen ku’ vi lægge verden ned. Ah ah, og hele universet med.”
“Sammen vender vi strømmen, sammen når vi derhen”
Selvom de her to sanglinjer er ældgamle og nok lidt mindre cool det, du normalt lytter til på Spotify, så har Kim Larsen og Bamses Venner en pointe. Nemlig at der er rigtig mange ting, som du ikke kan løse alene, men som vi må klare sammen.
Rigtig mange, der er stressede og pressede tænker:
‘Hvad er der galt med mig?’
‘Hvorfor kan jeg ikke bare tage mig sammen?’
Altså de tænker, at det er deres skyld, at de føler sig stressede. At det er dem, der er noget galt med.
Det kender de fleste af os nok. Men stop lige op og tænk efter en ekstra gang. Så vil du sikkert nikke til, at det er alt for simpelt at se stress på den måde.
Det er jo ikke dig, der har fundet på karakterræset i skolen og alle de afleveringer, du hele tiden skal uploade.
Det er ikke dig, der har fundet på de uopnåelige skønhedsidealer til alle mulige og umulige dele af din krop
Og det er heller ikke dig, der har fundet på sociale medier, som bimler og bamler 24/7/365.
Nej, dine tanker, drømme og følelser bliver i høj grad farvet af det samfund, som du lever i, den kultur, du er formet af, og de værdier, vi bare tager for givet.
Nu tænker du måske:
‘Jojo, men hvad kan jeg egentlig bruge det til? Alt det kan jeg jo ikke lave om på.’
Og på en måde har du ret. For selvfølgelig kan du ikke bare 1-2-3 lave alting om alene. Og så alligevel …
Den første store pointe er, at når du er bevidst om alt det, der kommer udefra, så kan du måske lade være med at bonke dig selv så hårdt oven i hovedet. Netop fordi at det meste af det slet ikke er din skyld.
Og ja, vi har en pointe mere. En, der faktisk er endnu større: For selvom du ikke kan løse alt det her alene, så kan du gå sammen med andre om at puffe lidt til den verden, I lever i. For går du sammen med andre, står I langt stærkere.
Historien er fuld af eksempler på folk, der i fællesskab har puffet til ting og skabt (både små og kæmpestore) forandringer.
Steve Jobs
“The people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.”
Er I flere, der oplever det samme, så bliver det sværere for jeres lærer, skole eller andre at ignorere jeres oplevelser og ønsker.
Hvad kan du gøre?
Okay, lad os lige komme lidt ned på jorden igen. Så hvad kan du helt konkret gøre, hvis du har lyst til at gå sammen med andre om at gøre noget ved den stress og de krav, der fylder for meget i hverdagen?
Her får du 5 idéer:
- Tag initiativ til, at emnet bliver bragt op i din klasse. Tal fx med din lærer om at styre snakken, så du ikke skal stå for det.
- Stil op til elevrådet eller studierådet på din skole, og tag de her emner op som karakterer, arbejdsbyrde, mobilregler, fest-regler, afleveringsforventninger.
- Lav en diskussionsklub på din uddannelse, hvor I diskuterer problemerne og får ideer til, hvad I kunne gøre.
- Foreslå en eller flere, du er inspireret af, som måske kunne komme ud og holde oplæg på skolen. Jo flere I er, der bakker op om forslaget, jo mere bliver skolen også nødt til at lytte.
- Find nogle debatarrangementer eller andre arrangementer, hvor der er andre, der kæmper med det samme som dig. Det kunne fx være Ungdommens Folkemøde.
- Tjek Akademiet for Samfundsengagerede Unge ud – måske er de på din uddannelse?
- Meld dig ind i et politisk ungdomsparti.
Det kræver en portion overskud
Vi ved godt, at det her er meget nemmere sagt end gjort. Og at det kræver en portion overskud og måske endda også mod at få sat sådan nogle initiativer i gang.
Start i det små. Tal med en god ven om det her. Måske bliver I sammen så engagerede, at I tager hinanden i hånden og springer ud i det. Måske er det bare rart at tale med nogen om, hvad det præcis er, der stresser jer.
Og måske er det nok for dig at vide, at den her mulighed ligger der.
Få ro på med vores app Ro
Vi har lavet en app, der hjælper dig med at forebygge stress. Den er helt gratis, og i appen er der en masse viden, tips og øvelser til at få ro på.
Der er bl.a. vejrtrækningsøvelser, temaer om søvn og selvomsorg, mindfulness-øvelser og et forløb om planlægning.
Find den her: